200 éves a Büszkeség és balítélet

Vidd hírét!
  •  
  •  

1813. január 28-án látott először napvilágot Jane Austen legnépszerűbb regénye, a Büszkeség és balítélet. A 200. évfordulón nem csak a brit irodalom, de az egész világ a romantikus regényt ünnepli. A BBC2 szakértők teljes csapatát bevonva rendezi újra a netherfieldi bált, azt az eseményt, amely a regényben fordulópontot jelentett Elizabeth Bennett és Mr. Darcy romantikus történetében, az amerikai Baltimore-ban pedig a kontinens legteljesebb Austen-gyűjteményével várják a rajongókat.


A BBC2 90 perces dokumentumfilmje bemutatja, hogy a 19. század első felében miként készültek és próbáltak egy bálra; az alkotók korabeli bálozók feljegyzéseit is figyelembe veszik. A Pride and Prejudice: Having A Ball at Easter c. műsort Amanda Vickery történész és Alastair Sooke műkritikus és újságíró vezetik, a forgatásra Chawton House-ban, egy Erzsébet-kori urasági kastélyban kerül sor Hampshire megyében. A kastély eredetileg Jane Austen bátyjának, Edward Austen Knightnak a tulajdona volt, ma könyvtár és tanulmányi központ működik benne. A műsor készítőinek figyelme minden részletre kiterjed, a korabeli táncra, zenére, ételre és divatra egyaránt. Munkájukat különböző területekre szakosodott történészek segítik, akadémikusok adnak tanácsot a zene és a koreográfia terén, irodalmi szakértők vigyáznak arra, hogy Jane Austen világa a maga autentikus formájában táruljon a nézők elé. A műsor a netherfieldi bál valósághű reprodukciójával ér véget, és valamikor tavasszal kerül a televízió képernyőjére.

A netherfieldi bál a 2005-ös mozifilmben

Chawtonban található a Jane Austen Múzeum is – ebben a házban írta az írónő regényeinek többségét. A múzeum események egész sorát tervezi 2013-ra, ezekkel ünnepelve a 200 éves regényt, némelyik már januárban elkezdődött. A Büszkeség és balítélet történeti kiállítása január 21-től május 31-ig látogatható, a tárlat a regény születésének körülményeit meséli el. Megtekinthető Jane Austen nővéréhez, Cassandrához írt levele is, amely akkor kelt, amikor az írónő kezébe vette regényének első példányát, és Hugh Thomson illusztrációi, amelyek a regény 1894-es kiadását díszítették, valamint néhány példány az első kiadásból. A faluban található Alton Könyvtár jópofa programmal várja a könyvbarátokat január 28-án: 200 könyvet kölcsnöznek ki az olvasóknak, közöttük a Büszkeség és balítélet több példányát, valamint olyan regényeket, amelyeket Austen műve inspirált, cserében pedig mindenkitől egy gyertyát kérnek a hatalmas Jane Austen-tortára, így estére éppen 200 szál fog világítani a szülinapos tortán. Év végéig közel 50 rendezvényt terveznek a szervezők, lesz filmvetítés, számos könyvbemutató, előadás, Austen-rajongók találkozója és speciális Büszkeség és balítélet-fesztivál.

A Jane Austen-ház Chawtonban

A 200 éves regényt világszerte megünneplik; a Baltimore-i Goucher Kollégiumban sok látogatóra számítanak és vidám ünnepséget terveznek, árulta el a Washington Postnak Tara Olivero, a kollégium különleges gyűjteményeinek kurátora. Amerika legnagyobb Austen-gyűjteményét is ő felügyeli; a Jane Austen korából származó leveleket, dokumentumokat, első kiadású könyveket, képeket és rajzokat egy vagyonos Baltimore-i pár gyűjtötte össze egy életen keresztül – még az írónő egy hajtincse is a birtokukban van. Január 28 és július 31 között várják a látogatókat, Büszkeség és balítélet-filmeket vetítenek, teával és pezsgővel kínálják a vendégeket, miközben Juliette Wells Austen-kutató új könyvéről, az Everybody’s Jane: Austen in the Popular Imagination c. kötetéről mesél. A kollégium tánccsoportja olyan korabeli táncokat ad elő, amelyeket az írónő is szeretett, és amelyekről olvashatunk a regényeiben. A merészebbeket szívesen látják a táncparketten, és ingyenes leckéket is adnak.

A délnyugat-angliai Bath-ban, ahol Jane Austen 1801 és 1806 között élt, a Jane Austen Központban 12 órás felolvasómaratont szerveznek hétfőre, amelyen mintegy 140 vállalkozó – köztük Austen-szakértők, írók, zenészek, politikusok, olimpikonok és iskolások – tolmácsolásában hangzik el a teljes mű. Mindig is népszerű regény volt, de az 1995-ös televíziós BBC-feldolgozás óta, amelyben Colin Firth játszotta a főhősnő, Elizabeth Bennet szívét és kezét elnyerő Mr. Darcy szerepét, globális siker lett belőle – emlékeztetett David Lassman, a központ szóvivője. Hozzáfűzte: a bath-i emlékhelyre évente 60 ezren látogatnak el, 80 százalékuk nő. Az írónő kultuszát évente megrendezett fesztivállal is ápolják. A fesztiválozók a korabeli épületek között korhű jelmezekbe öltözve járhatnak-kelhetnek a szó szoros értelmében az írónő lépteit követve. A központ további megemlékezéseket is szervez a bicentenárium méltó megünneplésére.

Forrás: prideandprejudice200.org.uk, The Independent, The Washington Post, MTI


Vidd hírét!
  •  
  •