Folytassa kérem: Büszkeség és balítélet

Vidd hírét!
 
 

Jane Austen 200 éves regénye tollforgatók százát inspirálta, nem bírnánk felsorolni azokat a könyveket, amelyek a romantikus történet előzményét vagy folytatását mesélik el, de szép számmal akad olyan is, amelyik Miss Austen eredeti sztoriját adja vissza, csak éppen egy másik szereplő szemszögéből. Az elkövetkezőkben a teljesség igénye nélkül fogunk szemezgetni közülük – ha kimaradt a te kedvenced, ne feledd el megemlíteni egy hozzászólásban.

Bár a Büszkeség és balítéletet feldolgozni igazából 21. századi divat, azért készült néhány folytatás korábban is. Az egyik legrégebbi Sybil G. Brinton regénye 1913-ból, az Old Friends and New Fancies, amelyben Austen eredeti karakterei mellett újak bukkannak fel, de a történet lényege ugyanaz. D. A. Bonavia-Hunt 1949-es könyve, a Pemberley Shades új helyzetet teremt: Mr. Darcy új igazgatót kénytelen kinevezni a birtoka élére, aminek következtében új szereplők sora jelenik meg Pemberley-ben, és ez új lehetőségeket teremt a szerző számára is.

A chilei származású Elizabeth Aston már az új hullámot képviseli, és igazi szakértőnek számít, ami Jane Austent illeti. Egy sor olyan regényt írt, amelyik a Büszkeség és balítélet világában játszódik. A Mr. Darcy’s Daughters 2003-ban született, a címe elárul ezt-azt: Elizabeth és Mr. Darcy boldog házasságban élnek (bár ők éppen külföldön tartózkodnak) és hét gyerekük született; az öt lánytestvér Londonba látogat. Életcéljuk: megtalálni az ideális férfit. Hiába, az alma 200 éve sem esett messze a fájától. A regényben Mr. Darcy és Elizabeth nincs jelen, de felbukkan néhány szereplő a Büszkeség és balítéletből, ahogy Aston többi regényében is. Az írónő regényeinek listáját itt találod.

Az angliai Janet Aylmer a BBC 1995-ös minisorozatának sikerét követően ragadott tollat, és újraírta Jane Austen történetét, de ezúttal Mr. Darcy szemszögéből. Aylmer tudta, hogy mire kiváncsi a női olvasók milliós tömege: vajon miként látta az egészet a férfiideál? A Darcy’s Story sikerén felbuzdulva később egy folytatást is írt Dialogue with Darcy címmel, amely csak Kindle-en olvasható.

Gwyn Cready romantikus komédiájának (Seducing Mr. Darcy) női főszereplője egy mágikus masszázs következtében a Büszkeség és balítéletben találja magát, és ha már ott van, bepróbálkozik Mr. Darcynál. Seth Grahame-Smith 2009-as paródiája (Büszkeség és balítélet meg a zombik) megőrizte Jane Austen klasszikus szövegének részleteit, de az amerikai író hozzáírt még egy keveset: zombi hordákat, kannibálokat, nindzsákat. A regénynek nagy sikere lett, Grahame-Smith sztorija tulajdonképpen életre kelt, képregény, interaktív e-könyv és videójáték készült belőle, és már a filmet is tervezik. A kiadó időközben megbízta Steve Hockensmith amerikai írót, hogy írjon egy előzményregényt Grahame-Smith történetéhez. A Pride and Prejudice and Zombies: Dawn of the Dreadfuls Elizabeth Bennett egy másik oldalát mutatja meg az olvasóknak: azt, amikor Lizzy zombivadász volt. Ha azt hitted, hogy itt véget ér a beteges feldolgozások sora, akkor kapaszkodj meg: Jonathan Pinnock 2011-es regénye, a Mrs Darcy Versus The Aliens arról szól, hogyan fog össze Elizabeth George Wickhammel, hogy megvédjék Angliát a csápos földönkívüliektől.

A legújabb feldolgozások egyike a népszerű krimiszerző, P. D. James nevéhez fűződik és már magyarul is olvasható. A halál jár Pemberley-ben Mr. Darcy birtokára invitálja az olvasókat, 1803-ban járunk, hat év telt el azóta, hogy Elizabeth és Darcy megkezdték közös életüket Darcy pompás birtokán, Pemberley-ben. Elizabeth remekül megállja a helyét a főúri kastély úrnőjeként. Két szép kisfiuk született, Fitzwilliam és Charles. Elizabeth nővére, Jane és a férje, Bingley a közelükben élnek; az édesapja sűrűn ellátogat hozzájuk; derűlátó beszélgetések folynak Darcy húgának, Georgianának a házassági kilátásairól. És zajlanak a mindenki által várva várt évenkénti őszi báljuk előkészületei. Aztán a bál előestéjén darabokra törik ez a nemesi idill. Egy vadul billegő cséza száguld fel a kastély kocsifelhajtóján, benne Lydia, Elizabeth kegyvesztett húga, akit férjével, a kétes jellemű Wickhammel együtt kitiltottak Pemberley-ből. Lydia hisztérikus állapotban botorkál elő a kocsiból, azt sikoltozva, hogy Wickhamet meggyilkolták. Pemberley lakói megrázó hirtelenséggel egy ijesztő rejtély kellős közepén találják magukat. – A hírek szerint három részes TV-film is készült P. D. James regényéből.

Bár tényleg nehéz összeszámolni, feltehetően 150-nél is több feldolgozás létezik, és ezek nagy része a BBC 1995-ös adaptációja után készült, a legtöbb női író tollából – amint arra Hilary Moon Murphy is felhívja a figyelmet, a legtöbbet feltehetően Colin Firth vizesinges jelenete inspirálta. Ebből kifolyólag a regények elsősorban Mr. Darcyra és Elizabethre fókuszálnak, és elfelejtik a mellékszereplőket, sok esetben fejezeteken keresztül Jane Austen regényének cselekményét ismétlik, túl komolyan veszik az egészet, azaz hiányzik az elbeszélésből a humor, és a párbeszédek sem a legsikerültebbek. A rajongók ennek ellenére folyamatosan vadásszák az újabb és újabb feldolgozásokat, előzményeket és folytatásokat, hátha rátalálnak a legjobbra. Hiába, a Büszkeség és balítélet halhatatlan.


Vidd hírét!