Ismét díjazták Hilary Mantel könyvét

Vidd hírét!
  •  
  •  

Hilary Mantel 2012-ben már történelmet írt, amikor nőként és brit íróként elsőnek duplázott a Man Booker-díj történetében. A 60 éves írónő a Cromwell-trilógia első részéért, a Farkasbőrben című regényért 2009-ben kapott Man Booker-díjat; 2012-ben a trilógia második részével (Holtaknak menete) újra elnyerte a zsűri elismerését, január első napjaiban pedig a Costa Book-díjat is besöpörte a legjobb regény kategóriában. Január 29-én, kedden este az öt kategória nyertese közül választották ki azt a könyvet, amely a Costa Book Év Könyve díjat kapta. Ismét Hilary Mantel és a Holtaknak menete vitte a pálmát.


Hilary Mantel regénye kapta a Costa Book Év Könyve díjat (fotó: Andrew Winning, Reuters)

Egyhangú döntés született, közölte a zsűri elnöke, Dame Jenni Murray. Amikor a szavazásra került a sor, és elhangzott Hilary Mantel regényének címe, minden kéz a magasba lendült. Ez a könyv egyértelműen fölötte állt a többinek, bár Murray elismerte, hogy nem lehet öt műfajt összehasonlítani. Tavaly a zsűri elnöke meg is jegyezte: olyan volt döntést hozni, mint összehasonlítani a banánt a curry-s csirkével. Idén ezt a feladatot egy kilenctagú zsűri végezte: a már említett Murray mellett Jenny Agutter és Sophie Ward színésznők, Katie Derham rádiós műsorvezető, Daljit Nagra költő, DJ Taylor regényíró, Mark Watson komikus, Marcus Sedwick író és zeneszerző, valamint Wendy Holden író bíráskodtak.

A 30 000 fontért öt kategória győztese volt versenyben. Többen remélték, hogy a Costa Book Év Könyve díjat – miután a műfaj amúgy is egy újabb reneszánszát éli – egy képregény kapja. Mary Talbot és férje, Bryan Talbot Dotter of Her Father’s Eyes című műve a legjobb életrajz kategóriában diadalmaskodott; ez volt az első alkalom, hogy képregény nyert valamelyik kategóriában. A 30 000 fontos díjért a legjobb gyermekkönyves Sally Gardner Maggot Moon c. könyve,  a legjobb elsőkönyves Francesca Segal The Innocents című regénye és a költészet kategóriában győztes skót Kathleen Jamie The Overhaul c. kötete volt még versenyben.

Kritikusok megjegyezték, hogy éppen Hilary Mantel könyvének nem volt semmi szüksége arra, hogy egy újabb díjjal megnöveljék az eladásai számát, hiszen a Holtaknak menete keménytáblás kiadásából eddig 240 000 példány fogyott – míg a másik négyből összesen 30 000. Murray sietett hangsúlyozni, hogy a díj nem erről szól, és a döntésnél ez semmit nem számított. Elmondta: mint általában minden díjnál, így a Costa Book Év Könyve esetében is azt kellett mérlegelni, hogy melyik a legjobb könyv, melyik nyújtja a legélvezetesebb olvasmányélményt. Murray szerint a kérdés sokkal inkább így tevődik fel: ha úgy döntök, hogy az öt közül az egyiket újraolvasom, melyik lenne az? A zsűri egyöntetűen úgy döntött, hogy Hilary Mantel regénye lenne az.


Vidd hírét!
  •  
  •