Ezeket várjuk 2013-ban

Vidd hírét!
  •  
  •  

A nagy sikernek örvendő Bűnös? és Ártatlan? c. kötetek után nálunk is megjelenik a német Ferdinand von Schirach első regénye; a Der Fall Collini (munkacím: A Collini-ügy) az első félévben kerül a magyar könyvesboltok polcaira. A regény egy gyilkosság történetét meséli el; Schirach a háború utáni német igazságszolgáltatásnak a korábbi nácikkal szemben tanúsított, gyakran túlságosan jóindulatú eljárásmódját szemlélteti.


Fabrizio Collini, a Mercedes-Benz egy veterán munkársa egy vagyonos gyárossal találkozik Berlin egyik előkelő szállodájában. Collini újságírónak mondja magát, így megy be Hans Meyer szobájába, ahol aztán négy golyót röpít a gyáros fejébe, és többször az áldozat arcába tapos. Aztán, mint aki jól végezte dolgát, lesétál a recepcióhoz, megkéri a recepciós hölgyet, hogy értesítse a rendőrséget a gyilkosságról, és csendben megvárja a rendőrök érkezését és a letartóztatását. Védőügyvédjének Caspar Leinent rendeli ki az ügyészség, de a fiatal ügyvédnek meggyűl a baja védencével, mert Collini csak kevés kérdésére válaszol, és azt nem hajlandó megmagyarázni, hogy miért ölte meg Meyert.

A Collini-ügy izgalmas tárgyalótermi krimi, mely egy váratlan fordulattal történelmi drámává is válik, mikor a korlátolt és győzelemorientált védőügyvéd védence, a brutális gyilkossággal vádolt Fabrizio Collini ügyében a II. világháború idejébe visszavezető szálakat talál. Ferdinand von Schirach új könyve életrajzi vonatkozásai miatt is nagy szenzációt keltett Németországban, mivel az író nagyapja az a Baldur von Schirach volt, aki a világháború után maga is hadbíróság előtt kellett feleljen tetteiért a nürnbergi perek egyik fő vádlottjaként. Schirach regénye megjelent már dán és héber nyelven, a magyar változat az év első felében jelenik meg.

A Partvonalnál folytatódik a dokumentum-krimi sorozat is, a kiadó tavaszra tervezi Roberto Saviano új könyvét. Az olasz Roberto Saviano elmúlt években írt könyvei az oknyomozó újságírás csúcsteljesítményei, könyveiről és életét, egzisztenciáját alapvetően korlátozó bátor kiállásáról a legfontosabb európai írók is elismerően nyilatkoztak, Umberto Eccotól Salman Rushdie-ig. A világhírnevet a 2006-os Gomorra c. könyve hozta meg számára, melyben a nápolyi maffia titkait leplezte le, és amely az olasz kiadás után nem sokkal a Partvonal gondozásában itthon is sikerkönyv lett. Legfrissebb, 2013-ban megjelenő könyve is botrányokra és vitákra számíthat, mivel ugyanazzal a közeli látószöggel és erős kijelentésekkel dolgozik, mint a Gomorra. A Zéró a nemzetközi kokainkereskedelem útját követi végig a termelőktől a fogyasztókig, megszólaltatva minden érintett szint belső embereit. A kötet rámutat továbbá a gazdasági világválság és a drogkereskedelem kapcsolatára is, azt állítva többek között, hogy a drogkereskedelemben megforgatott pénzek nélkül a legnagyobb nemzetközi pénzügyi szervezetek aligha élték volna túl a válságot.

Robeto Saviano

Nyár elején jelenik meg az Ad Astra Kiadó gondozásában Lőrinczy Judit első regénye, amely a sztálingrádi csatába kalauzolja az olvasót. A háború szürreális, különösen a háborút fizikailag sosem tapasztalt nemzedéknek. A háborúk, kiváltképp a nagy világégések, máig foglalkoztatják az embereket, így van ezzel a szerző is, akiből kevésen múlt, hogy jogász helyett történész váljék. Kezdettől fogva érdekelte a fantasztikum is – az Ingókövek e kettő, a II. világháború képsorainak és a fantáziának ötvözete. Fikció, de nem csak a kitalált személyek szintjén: az Ingókövek Sztálingrádja életre kelő, szél hangján szóló szereplő. Az Ingókövek nem csak mágikus realista (mások szerint városi fantasy), hanem legalább ugyanennyire történelmi regény is, hű az események valóságához, amelyeket négy fő karakter szemén át láthatunk: Wilhelm Galler, német mesterlövészén, Wolfgang Lindt hadnagyén, valamint Vaszilij Nyikolajevics Petrosenko és Galina Kazacsova városvédők szemén át.

Lőrinczy Judit 1982. december 12-én született Szolnokon. Jogász, Pécsett él. Szabadidejében – immár több mint egy évtizede – ír. Fantasztikus irodalmi novellái fanzinokban, magazinokban, antológiákban láttak napvilágot (pl. „77” antológia, Galaktika). 2009-ben Negyvenhárom másodperc című, az Eyebrow Productions pályázatára íródott, öt perces színművét bemutatták Londonban (Royal Academy of Dramatic Arts; WriteBites).

Tavasszal vagy nyár elején jelenik meg az Animus Kiadónál a New Yorkban született, Londonban élő, líbiai származású Hisham Matar In the Country of Men (Férfiak országa) c. debütáló regénye, amelyet 2006-ban Man Booker-díjra jelöltek. A 43 éves szerző első könyvét eddig 22 nyelvre fordították le, díjazták már Amerikában, Nagy-Britanniában és Olaszországban is. Magyar nyelvre az a Tóth Tamás Boldizsár fordítja, aki a Harry Potter-sorozatot is átültette magyar nyelvre, és aki nemrég a legújabb Sherlock Holmes-regényt fordította – önmagában már ez is garanciát jelent a minőségi munkára.

Az In the Country of Men egy kilenc éves líbiai fiú szemszögéből mutatja be, hogyan próbálták túlélni a 70-es évek végén Líbia hétköznapi emberei Kadhafi politikai terrorját. Suleiman két tűz közé kerül: az egyik oldalon ott áll az apja, akinek titkos Kadhafi-ellenes tevékenysége megfigyeléseket, a telefonvonalak lehallgatását és házkutatásokat eredményez; a másik oldalon ott van a fiatal, sebezhető anyja, aki különböző drogokkal igyekszik levezeteni szorongását és indulatait. Suleiman csak a legjobb barátjához, a szomszédban élő Kareemhoz, és apja barátjához, Moosahoz fordulhat. Az In the Country of Men egy lebilincselő, izgalmas beszámoló a Kadhafi vezette Líbiában uralkodó állapotokról, az államrendőrség terrorjáról.

Dennis Lehane rajongóinak jó hírrel szolgál az Agave Könyvek: a kiadó idén folytatja a Kenzie–Gennaro-sorozatot. A széria ötödik része, az eredetileg 1999-ben kiadott Prayers for Rain valamikor a második félévben jelenik meg.

A sorozat negyedik része azzal ért véget, hogy Kenzie és Gennaro útjai különváltak, miután a páros nem értett egyet bizonyos elvi kérdésekben – így aztán az ötödikben Patrick egyedül kezd nyomozni, amikor felkelti a figyelmét egy korábbi ügyfele, bizonyos Karen Nichols öngyilkossága. A férfi azt szeretné tudni, hogy a pár hónappal korábban még életvidám nő hogyan jutott odáig, hogy meztelenül a mélybe vesse magát Boston egyik nevezetessége, a Custom House Tower kilátójáról. Az áldozat korábban azért kereste fel Patricket, hogy segítsen lerázni és elrettenteni egy kellemetlen leselkedőt, aki a nő fitness klubjában bukkant fel. Egy rövid nyomozás során Patrick rádöbben, hogy Karent sorozatos balszerencse sújtotta: a vőlegénye egy autóbaleset áldozata lett, ő pedig elveszítette a munkáját, és prostitúcióra kényszerült. Ismét képbe kerül a leselkedő, aki azt állítja, hogy Karen a halála előtt kevéssel arra kérte: ismét kövesse és zaklassa őt. A Prayers for Rain legalább annyira hátborzongatónak ígérkezik, mint a Hideg nyomon.

A Gabo Könyvkiadó tervei szerint még idén megjelenik magyarul Dan Brown új regénye, az Inferno. A Harvard Egyetem vallási szimbólumok és ikonológia brilliáns professzora, Robert Langdon újra Európában nyomoz. A szerző amerikai kiadója, a Doubleday elárulta, hogy az új regény Az elveszett jelkép folytatása lesz, és a cselekmény a történelem legmaradandóbb, legtitokzatosabb irodalmi műve, Dante Alighieri Isteni színjátéka körül forog majd. A könyv angolul május 14-én jelenik meg, a magyar olvasók feltehetően az év második felében vehetik a kezükbe a könyvet.

Figyelem, a cikkben szereplő megjelenési időpontok hozzávetőlegesek, előfordulhatnak csúszások.


Vidd hírét!
  •  
  •