Gárdonyi és Márai az égen

Vidd hírét!
  •  
  •  

December végén nyolc magyar felfedezésű kisbolygó elnevezését hagyta jóvá a Nemzetközi Csillagászati Unió – közöttük van egy Márai Sándorról és egy Gárdonyi Gézáról elnevezett kisbolygó is. 1997-ben indult az a kisbolygómegfigyelési program, melynek keretében több tudományos műhely vizsgálja az égboltot, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont szakemberei az intézmények hallgatóival együtt kutatják az eget. A Csillagászati Intézet Piszkéstetői Megfigyelő Állomása ennek fő bázisa.


A megfigyeléstől az elnevezésig viszonylag hosszú idő telik el, hiszen pontosan meg kell határozni az égitest mozgását, precízen le kell írni pályáját. Ehhez több éven keresztül követni kell a kisbolygót. Elsőként ideiglenes jelölést kaphat az égitest, a felfedezés évéből és betűkombinációból.

Az első körben 2003 GG-nek keresztelt kisbolygót Sárneczky Krisztián fedezte fel 2003. április 1-je hajnalán Piszkés-tetőn. A Virgo csillagképben járó égitestet csak két napig sikerült követni, de szerencsére az Arizonában működő Spacewatch program keretében a hónap végén ismét megfigyelték. A halvány égitest így a 2005-ös újrafelfedezés után is magyar kisbolygó maradhatott. A Naptól mintegy 435 millió km-re keringő, azt 4,97 év alatt megkerülő kisbolygó 2007 elején kapta meg sorszámát. A 3-4 km-es kisbolygó Gárdonyi Géza (1863-1922) író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, az MTA tiszteletbeli tagja után kapta nevét, aki történelmi regényei nyomán a századforduló magyar irodalmának népszerűségben máig kiemelkedő alakja. Az író monogramja miatt esett a választás az ideglenes jelölésében GG betűket tartalmazó aszteroidára.

Elsőre 2002 AY179-cel jelölték azt az 1-2 km átmérőjű égitestet, amelyet Sárneczky Krisztián és Heiner Zsuzsanna fedezett fel 2002. január 13-án. A kisbolygó képét a két előző éjszakán készült felvételeken is megtalálták. Egy évvel később a NEAT program január 10-ei és 18-ai képein is azonosították halvány nyomát, így amikor 2007 tavaszán Arizonából ismét lefotózták, magyar felfedezés maradhatott. Nevét Márai Sándor (1900-1989) magyar író, költő, újságíró emlékére kapta, aki a két világháború közötti időszak egyik legelismertebb, legsikeresebb hazai írója volt.

Forrás: hirek.csillagaszat.hu


Vidd hírét!
  •  
  •