Minden gyerek kapjon könyvet február 14-én

Vidd hírét!
 
 

Közösségi programot kezdeményez az országban a Magyar Gyermekirodalmi Intézet: a Nemzetközi Könyvajándék Nap (International Book Giving Day) keretében a szervezők arra kérik a felnőtteket, hogy február 14-én ajándékozzanak a környezetükben élő gyerekeknek egy-egy könyvet, így növelve az olvasás szeretetét a fiatalabb korosztály körében. Az önkéntes kezdeményezés célja, hogy bővítse a gyerekek hozzáférését a könyvekhez, valamint, hogy a fiatalok nagyobb kedvet kapjanak az olvasáshoz – áll az intézmény közleményében.

A Nemzetközi Könyvajándék Napon azt szeretnék elérni a szervezők, hogy február 14-én minden gyermek kapjon könyvet egy felnőtt rokonától vagy ismerősétől, vagy gyerekek által látogatott nyilvános helyeken (várók vagy gyereksarkok) hagyjanak olvasnivalót a programhoz kapcsolódók. Lehet jó állapotú könyvet adományozni a helyi könyvtárnak, kórháznak, napközi otthonnak vagy olyan szervezetnek is, amelyek használt könyveket juttatnak el rászoruló gyerekek részére, esetleg az önkéntes résztvevők szervezhetnek felolvasást, könyvcsereberét a diákok között, vagy szavalóversenyt, ahol mindenki résztvevő könyvjutalmat kap.

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet február 14-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 13. kerületi fiókjában, a Radnóti Miklós Könyvtárban tart foglalkozást 15 órától, ahol könyvekkel ajándékozzák meg a részt vevő diákokat. Ezen a napon a Csodaceruza gyerekújság is kedvezményes áron vásárolható meg a kiadótól. A szervezők arra bátorítanak mindenkit, hogy a programon felül egész évben segítsék azon nonprofit szervezetek munkáját, amelyek könyvekkel látják el a gyerekeket.

A Nemzetközi Könyvajándék Napot először 2012-ben hirdették meg azzal a céllal, hogy minél több kisgyerek jusson új ill. használt könyvhöz. Már az első évben 12 ország csatlakozott a kezdeményezéshez, és több tízezer gyerekhez jutottak el könyvadományok szerte a világon. Idén Magyarországra is elért ennek a nagyszerű akciónak a híre, amihez bárki, lehetőségeihez mérten csatlakozhat.

Forrás: MTI


Vidd hírét!