Booker-díjas írónő kontra hercegnő

Vidd hírét!
 
 

„Precíziós gépi eljárással legyártott műanyagmosolyú kirakatbábunak” nevezte Katalin cambridge-i hercegnőt, a majdani brit uralkodó feleségét Hilary Mantel Booker-díjas brit szerző. Az egyik legsikeresebb kortárs brit írónő kedden idézett szavai azonnal akkora botrányt kavartak, hogy a hivatalos indiai látogatáson tartózkodó brit miniszterelnök, David Cameron is megszólalt az ügyben, elítélve Mantel kijelentéseit.

Hilary Mantel – az első nő, és egyben az első brit szerző, aki kétszer vehette át a legrangosabb brit irodalmi elismerést, a Booker-díjat – még február elején, a British Museumban zárt szakmai körben tartott előadást arról, hogy az elmúlt évszázadokban miként alakult az angol királyi családok kiemelkedő történelmi jelentőségű női tagjainak közmegítélése. Az írónő Boleyn Annától – VIII. Henrik tragikus sorsú második feleségétől – jutott el Kate Middletonig, azaz Katalin hercegnőig, Vilmos herceg várandós hitveséig, akiről az előadás kedden nyilvánosságra került szövege szerint egyebek mellett megállapította, hogy „saját egyéniség nélküli kirakatbábu, akit kizárólag az határoz meg, hogy éppen mit visel”. Az írónő hozzátette még, hogy szerinte a hercegnő kezdetben „mozgatható ízületű végtagokból összerakott játékbaba volt, akire különböző rongyokat aggattak”, mára viszont eljutott oda, hogy létének „egyetlen értelme és célja a gyermekszülés”.

Hilary Mantel és Katalin hercegnő

Hilary Mantel szerint Katalin úgy néz ki, mint „akit egy bizottság megtervezett, és utána mesteremberek legyártották, tökéletes műanyagmosollyal”, és azért „választották ki a hercegnői szerepre, mert kifogástalannak találták: olyan fájóan sovány volt, hogy annál soványabbat kívánni sem lehetett volna … és az a kockázat sem fenyegetett, hogy idővel karakteressé fejlődik”.

Az írónő szavait keddi nyilvánosságra kerülésük után azonnal elítélte a brit kormányfő. David Cameron indiai látogatásán nyilatkozott a BBC-nek, kijelentve, hogy Hilary Mantel nagyszerű könyveket ír ugyan, de amit Kate Middletonról mondott, „az teljes félreértés és abszolút nem helytálló”. Cameron szerint Katalin hercegnő „ragyogóan okos, és fantasztikus képviselője Nagy-Britanniának, akire büszkének kell lennünk”. A St. James-palota – Vilmos herceg és édesapja, Károly trónörökös közös londoni hivatala – keddig nem fűzött kommentárt az ügyhöz, ahogy az írónő sem, ám a British Museum szóvivője azt mondta, hogy érdemes meghallgatni vagy elolvasni Hilary Mantel teljes előadását, hiszen a média csak bizonyos mondatokat ragadott ki a szövegkörnyezetből. Mantelt védelmébe vette Beatrix Campbell írónő is, aki a Twitteren azt írta: Hilary Mantel NEM K. Middlettont támadta, hanem a monarchiát kritizálta. Campbell véleményét többen is osztják a szigetországban.

Forrás: MTI, The Guardian


Vidd hírét!