Ray Bradbury művei digitálisan

Vidd hírét!
  •  
  •  

Hosszas tárgyalások után, Ray Bradbury angliai kiadója, a Harper Collins bejelentette, hogy a szerző legismertebb művei közül három – Fahrenheit 451, Marsbéli krónikák és A tetovált ember – e-könyv formájában is elérhetővé válik az Egyesült Királyságban. A dologban az a rendkívüli, hogy Bradbury hosszú időn keresztül határozottan fellépett az internet túlkapásai ellen. Úgy vélte, az e-könyveknek nincs jövőjük, mert azok nem könyvek, és „olyan a szaguk, mint a kipufogógáznak.” Egy 2009-es New York Times-interjúban az internetet is elutasította, ami szerinte nem más, mint „egy nagy figyelemelterelés. Értelmetlen, nem valódi. Valahol a levegőben lóg.” – vélte a világhálóról. „A Yahoo felhívott nyolc hete. Fel akarták tenni egyik könyvemet a Yahoo-ra. Tudjátok mit mondtam nekik? A pokolba veletek. A pokolba veletek és a pokolba az internettel.” – nyilatkozta Bradbury az újságnak.


Ilyen ellenállás mellett szinte meglepőnek számít, hogy 2011-ben sikerült rávenni az agg Bradburyt, hogy eladja a Fahrenheit 451 digitális jogait amerikai kiadójának, a Simon & Schusternek. Állítólag azzal sikerült meggyőzni, hogy ügynöke, Michael Congdon közölte vele, a kiadóval való szerződéshosszabbítás az elektronikus jogok nélkül ma már nem lehetséges. Congdon szerint az e-könyvek napjainkban az eladások legalább húsz százalékát teszik ki, így a digitális piacra való belépés elkerülhetetlen.

Az amerikai áttörés ellenére az Egyesült Királyságban azonban továbbra is elérhetetlenek voltak elektronikusan az író művei, egészen mostanáig. A Harper Voyager – a Harper Collins sci-fi és fantasy részlege – megbízott szerkesztője, Andy McCulloch elmondása szerint szoros együttműködésben Bradbury képviselőivel, sikerült egy olyan digitális kiadási tervet kidolgozni, amely a legmegfelelőbb arra, hogy ezeket a műveket behozza a digitális szférába, és hogy megszólítsa azokat az új olvasókategóriákat, akik ki vannak éhezve Bradbury írásaira.

A Harper Voyager megvásárolta ugyanakkor további huszonkét Bradbury mű nyomtatási és e-könyves jogait. Ezek között van a legelső nyomtatásban megjelent novelláskötete, a Sötét karnevál (Dark carnival) is, amely már évek óta nem került kiadásra. Az először 1947-ben megjelent gyűjtemény eredetileg a The Child’s Garden of Terrors munkacímet viselte.

Ray Bradbury a sci-fi irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, írásai nagy hatással voltak a műfaj fejlődésére. 1920-ban született, tizennyolc évesen jelent meg első novellája, hivatásszerűen pedig 1941 óta írt. Rengeteg írást – köztük több mint 500 novellát hagyott maga után. Számos rangos irodalmi kitüntetést kapott, életmű-elismerésként megkapta a World Fantasy-díjat és a Bram Stoker-díjat, továbbá az SFWA Nagymester Díját. Az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók szervezete díjat alapított a tiszteletére – amellyel a műfajban írt legjobb forgatókönyveket tüntetik ki –, de szülővárosában park is őrzi a nevét, sőt még aszteroidát is neveztek el róla. Bradbury 2012. június 6-án hunyt el, nem sokkal 92. születésnapja előtt. A magyar olvasók körében is igen népszerűnek számít, művei már az 1960-as évektől kezdődően megjelentek magyar fordításban. 2007-től kezdődően az Agave Könyvek vállalta fel műveinek magyar kiadását. Idén jelent meg leghíresebb regénye, az 1953-ban született Fahrenheit 451, amely egy olyan társadalomban játszódik, ahol betiltották az olvasást és elégetik a könyveket. A regényből itt olvashattok részletet.

Források: guardian.co.uk, olvasoterem.com


Vidd hírét!
  •  
  •