Jasper Fforde: A Jane Eyre eset (részlet)

Vidd hírét!
 
 

A 2008-as hazai magánkiadást követően Thursday Next kalandjainak nyitó kötete újra kapható, s bár a küllem változott (az új kiadást és innentől a sorozatot is a Cor Leonis Kiadó gondozza), a fordítás ezúttal is a zseniális Tóth Tamás Boldizsár munkája – ez önmagában is sok jót ígér.

A kortárs irodalom kultikus szerzőjének briliáns sorozata az 1980-as évek alternatív Angliájába kalauzolja az olvasókat, ahol még tart a krími háború, mindennapos az időutazás, kihalt állatfajok házilag klónozott példányai sétálgatnak a kertekben, virágzó feketepiacuk van a hamisított verseknek, és a művészeti irányzatok harcias hívei utcai csatákat vívnak egymással. Ebben a világban él Thursday Next, a rettenthetetlen irodalmi mesterdetektívnő, aki élete legnagyobb kihívásával szembesül, mikor a zseniális bűnöző, Acheron Hades a hírnév és a busás váltságdíj reményében elrabolja Charlotte Brontë nagyszerű regényének hősnőjét, Jane Eyre-t.

Fforde fantáziája nem ismer határokat. Regényei műfajilag nehezen besorolhatóak, hiszen gátlástalanul és élvezettel figuráz ki minden útjába kerülő műfajt. Könyveiben számos irodalmi utalást, iróniát, beszélő neveket, helyzetkomikumot, és nem utolsó sorban komolyabb hangvételű mondanivalót fedezhetünk fel, mégis különösebb előolvasottság nélkül is érthetőek és élvezhetőek művei.

[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Fcolor%2Flayout.xml backgroundcolor=FFFFFF showflipbtn=true documentid=130225093416-aa3320ae024244c58d36941be6c069b5 docname=jasper-fforde-a-jane-eyre-eset-reszlet username=olvasoterem loadinginfotext=Jasper%20Fforde%3A%20A%20Jane%20Eyre%20eset showhtmllink=true tag=jasper%20fforde width=660 height=460 unit=px]


Vidd hírét!