Nyitott hónap az Ad Astránál

Vidd hírét!
 
 

Nyitott hónapot szervez márciusban az Ad Astra Kiadó. Ebben a hónapban bárki elküldheti kéziratát a kiadónak, amennyiben az eleget tesz néhány elvárásnak. A beküldött kéziratok olyan novelláskötetek, kisregények vagy regények lehetnek, amelyek lépést tartanak a nemzetközi fantasztikus irodalommal, és megfelelnek a következő kritériumoknak: „elgondolkodtatnak vagy fordulataikkal a székhez szögeznek, amelyek stílusa egységes és egyedi, helyesírása kiváló, történetszövése átgondolt és merész, szereplői érdekesek és hitelesek, sorsuk pedig elválaszthatatlan a fő konfliktustól. Olyan írások […], amelyek nem hasonlítanak semmi máshoz.” Értelemszerűen olyan kéziratokat vár a kiadó március 1–31. között, amelyek kellőképpen jók és kiadásra érettek.

A kiadó kezdeményezésének egyik oka az abba vetett hit, hogy igenis létezik jó magyar fantasztikus irodalom, vannak olyan alkotások, amelyek az általuk támasztott kritériumoknak megfelelnek és kiadásra érdemesek. Erre jó példa, hogy az Ad Astra az idén két kötettel is előrukkol, amely a kortárs magyar fantasztikus irodalom köréből kerültek ki. Az egyik egy fiatal, 1982-ben született szolnoki írónő, Lőrinczy Judit első regénye, az Ingókövek, amely a sztálingrádi csatába kalauzolja az olvasókat. A regény a fantázia és a II. világháború történéseinek érdekes ötvözete, mágikusan realista (egyesek szerint városi fantasy) és történelmi regény egyszerre, amelyben az események négy karakter szemszögéből jelennek meg: Wilhelm Galler, német mesterlövész, Wolfgang Lindt hadnagy, valamint Vaszilij Nyikolajevics Petrosenko és Galina Kazacsova városvédők. A másik kötet egy magyar novellákat tartalmazó antológia, amely várhatóan az Ünnepi Könyvhétre fog megjelenni Falak címen, és amely – nem csak a sci-fi és fantasy műfajából ismert – magyar szerzők novelláit tartalmazza majd, olyan írásokat, amelyek valamennyien a falak témája köré épülnek. A kiadó a tizenöt novellát tartalmazó antológiával egyúttal egy új alsorozat indítását is tervezi.

Mind a nyílt hónap, mind a magyar szerzők promoválására való törekvés illeszkedik a 2012-ben alapított könyvkiadó szellemiségébe. Az Ad Astra megalapítását az az elhatározás szülte, hogy a kortárs nemzetközi irodalom „kiemelkedő és friss szemléletű” műveiből nyújtson sokszínű válogatást, felkutassa és magyar nyelven tolmácsolja azokat a regényeket, amelyek a nemzetközi fantasztikus irodalomban meghatározónak számítanak, megújítják azt érdemes témájuk, egyedi látásmódjuk és stílusuk révén. A magunk részéről – a kiadóval egyetértve – mi is úgy gondoljuk, hogy ebben a törekvésben a kiemelkedő, díjnyertes szerzők mellett helye van azoknak a magyar szerzőknek is, akik igényes szinten művelik a fantasztikus irodalmat.

Forrás: adastrakiado.hu, olvasoterem.com


Vidd hírét!