Első félévi újdonságok a Fumaxnál

Vidd hírét!
  •  
  •  

Hat könyv megjelentetését tervezi a Fumax Kiadó 2013 első félévében. Várhatóan márciusban jelenik meg Mark Lawrence Tövisek Királya című fantasy-regénye, a Széthullott birodalom trilógia második kötete. (Az első kötet magyarul 2012-ben jelent meg Tövisek Hercege címen.) A második kötetben Honorous Jorg Ancrath herceg lemészárolt anyja és öccse megbosszulására törekszik egy olyan birodalomban, amelyet csaták százai tizedelnek, és amelynek romjain nagyurak és kiskirályok harcolnak egymással a hatalomért. Jorg kideríti, hogy ki áll a végtelen háború mögött, és elhatározza, hogy ő lesz a játszma győztese. Amikor húszezres hadsereg vonul a vára ellen, akit a próféciák és a nép istenített bajnoka vezet, és akitől a birodalom erőinek egyesítését remélik, mindenki azt várná, hogy Jorg is fejet hajtson előtte. Csakhogy neki más tervei vannak, és mivel tisztában van, hogy ekkora túlerővel szemben tisztességes harcban nem diadalmaskodhat, tisztességtelen eszközökhöz folyamodik.


Az 1968-ban született Mark Lawrence regényíróként és tudományos kutatóként tevékenykedik, szakterülete a mesterséges intelligencia. Trilógiájának második könyvét, a Tövisek Királyát az angol nyelvű fantasy blogok és honlapok 2012-es évet értékelő listáinak, illetve olvasói szavazásainak összesítése alapján 2012-ben a legjobb angol nyelvű fantasy regénynek választották. Akárcsak az első kötet, ez is szerepelt a Goodreads Choice Award legjobb fantasy regény kategóriájának döntősei között. A Széthullott birodalom trilógia köteteit eddig tizennyolc nyelvre fordították le, köztük magyarra is. A magyar fordítást a neves műfordító, Gy. Horváth László jegyzi, aki többek között olyan ismert regényeket ültetett át magyarra, mint Gépnarancs, A hobbit, Pi élete vagy Sógun.

Áprilisra várható a 2011-ben a legjobb író kategóriában John. W. Campbell-díjra jelölt Dan Wells második regénye, a Szörnyeteg úr (Mr. Murder). A regény a John Cleaver-sorozat második darabja. Az első kötet, a Nem vagyok sorozatgyilkos 2012-ben jelent meg magyarul, mi is írtunk róla az Olvasóteremben. Műfaját tekintve a Szörnyeteg úr szintén a young adult thriller kategóriába sorolható, főhőse pedig ugyanaz a John Wayne Cleaver, akivel az előző kötetben ismerkedhettünk meg. A családi hullaházban segédkező fiatal srác újabb rejtéllyel találja szemben magát, úgy tűnik, hogy újabb fenevad szedi áldozatait Clayton megyében.  Emellett viszont egy másik fenevad is kísérti: úgy tűnik, hogy saját sötétebbik oldala, a Szörnyeteg úrként emlegetett alteregója – akinek biztatására az előző részben megismerte a gyilkolás ízét –, átvette az uralmat felette. Így nem csak a Clayton megyében gyilkolászó démontól kell megszabadulnia, hanem saját belső démonját is le kell győznie. A Szörnyeteg úr 2010-ben elnyerte a Whitney-díjat a legjobb regény kategóriában.

Szintén áprilisban várható a népszerű Assassin’s Creed sorozat legújabb, sorrendben ötödik kötete, az Árulás (Forsaken). Az 1735-ben, Londonban kezdődő regény főhőse Haytham Kenway, akinek otthonát fegyveresek dúlják fel, meggyilkolják apját és elrabolják nővérét. A bosszúvágytól hajtott Haytham egy mentor védelmébe kerül, aki kíméletlen gyilkost farag belőle, hogy majd felhasználhassa saját céljaira. A küldetései során összeesküvések és árulások szövevényébe sodródó Haytham belekeveredik az orgyilkosok és templomos lovagok évszázados harcába.

Az Assassin’s Creed regénysorozat az azonos nevű videójáték-sorozat világában játszódik. A XV. században induló történet központi karaktere Ezio Auditore, aki orgyilkosként részt vesz az Orgyilkosok Rendje és a templomos lovagok közötti háborúban. A sorozat későbbi köteteiben más orgyilkosok is szerepet kapnak. A szerző, Oliver Bowden – eredeti nevén Anton Gill – 2009-ben publikálta a sorozat első kötetét, a Reneszánsz-ot, amely magyarul 2011-ben látott napvilágot.

Egy sci-fivel rukkol elő májusban a kiadó: a James S. A. Corey néven alkotó szerzőpáros – Daniel Abraham és Ty Franck – Leviatán ébredése című regényét tervezik kiadni. A regény nagy sikernek örvendett világszerte, 2012-ben jelölték a Hugo-díjra a legjobb regény kategóriában, valamint a Locus-díjra a legjobb sci-fi regény kategóriában. A szerzőpáros két tagja külön sem ismeretlen: Daniel Abrahamet a kortárs fantasy írógeneráció egyik legtehetségesebb képviselőjének tartják – két kisregényét is jelölték a műfaj rangos díjaira (Nebula, Hugo és World Fantasy) –, míg Ty Franck a fantasy egyik legsikeresebb írójának, George R. R. Martinnak az asszisztense. A Leviatán ébredése a The Expanse című sorozat első része, egy űrbeli konfliktus története, amely a Föld, a Mars és az Aszteroida Gyűrű (aszteroidákon élő emberkolóniák) között zajlik. A regény Jim Holder jégbányász karakterét követi, aki egyike a naprendszer bolygóin szétszóródó polgároknak. Munka közben bukkan rá a Scopuli nevű úrhajó roncsára, és egy olyan titokra, amely az egész rendszer békéjét fenyegeti.

Ugyancsak májusra várható Michael J. Sullivan Riyria-krónikák című sorozatának második kötete, az Avempartha (lehetséges magyar címe: Az elfek tornya). A sorozat első kötete, a Trónbitorlók 2012 októberében jelent meg magyarul. A regényciklust a szerző eredetileg egyetlen történetként alkotta meg, amit később külön részekre bontott. A cselekményszálak között van összefüggés, viszont minden egyes kötet egy saját történetet mesél el, ami külön könyvként is élvezhető. A sorozat eredetileg magánkiadásban jelent meg, azonban felfigyelt rá egy nagy kiadó, és ennek köszönhetően nőtte ki magát sikeres fantasy-sorozattá. A sorozat két központi karaktere Royce Melborn hétpróbás tolvaj és Hadrian Blackwater kardforgató, akik Ryria fedőnéven vállalnak különböző megbízatásokat. A második kötetben egy fiatal nő felbérli a két tolvajt, hogy segítsenek megvédeni elzárt faluját az éjszakai támadásoktól. Míg Royce egy ősi elf torony titkait próbálja feltárni, Hadrian a falubelieket igyekszik összegyűjteni, hogy megvédjék magukat a láthatatlan gyilkostól. A küldetés, amely egy kard egyszerűnek tűnő ellopásával kezdődik, olyan eseménysor közepére sodorja hőseinket, ami könnyen megváltoztathatja egész Elan életét.

Május-júniusra tervezi a kiadó Kathy Reichs első ifjúsági regényének, a Virals-nak a kiadását. (A könyv munkacíme: Fertőzöttek). Az írónő nem ismeretlen a magyar olvasók előtt, hiszen ő a szerzője a Dr. Temperace Brennan, alias Dr. Csont főszereplésével zajló regénysorozatnak, amelyből az amerikai Fox csatorna készített népszerű, ma már a nyolcadik évadjánál tartó, Magyarországon is vetített krimisorozatot. A bűnügyi antropológusként dolgozó írónő a felnőtteknek szánt Dr. Csont sorozat mellett egy ifjúsági sorozatot is írt, amelynek főhőse Temperace Brennan unokahúga, Tory Brennan. Ez utóbbi, háromrészesre tervezett sorozat első regénye a Virals, amely 2010-ben jelent meg az Egyesült Államokban, idén márciusban pedig már a trilógia harmadik kötetének megjelenése is várható. A sci-fi és fantasy elemeket is ötvöző regény az észak-karolinai Charlestonban és a környező szigeteken játszódik, és Tory Brennan, valamint három barátja – Hiram Stolowitski, Ben Blue és Shelton Devers kalandjait követi nyomon.


Vidd hírét!
  •  
  •