Nyerd meg Syd Field Forgatókönyv c. könyvét

Vidd hírét!
 
 

A legtöbb ember legalább egyszer eljátszik a gondolattal: milyen lenne, ha én is megpróbálnám az írást. Néhányan próbálkoznak, egy részének sikerül. A többi viszont adott ponton úgy érzi, hogy ez nem neki való. Pedig az írás művészete elsajátítható; ha az alapokat egy hozzáértő szakember tanítja meg, nincs leküzdhetetlen akadály. Az egyik ilyen szaki Syd Field, az amerikai forgatókönyvíró guru, aki a tengerentúlon már több mint három évtizede tanítja Hollywood feltörekvő tehetségeinek a forgatókönyvírás trükkjeit, s akinek könyvei magyarul 2011 óta jelennek meg. Első munkája, az 1979-es Forgatókönyv világszerte a forgatókönyvírók és írók bibliája. Ezen a héten ennek egyik példányát nyerheted meg.

Az alábbi rejtvényben kilenc forgatókönyvíró nevét rejtettük el; a meghatározásokban egy-egy regény címe olvasható, zárójelben az az évszám, amikor a regény alapján film készült. Azon forgatókönyvírók nevét kell megtalálni, akik az adott évben a regényből (egymagukban vagy valakivel társulva) a film forgatókönyvét megírták. Segítségül minden esetben megadtuk az illető keresztnevét. Ezzel azonban nem ér véget a rejtvény. Ha megvan mind a kilenc név, fentről lefelé haladva olvasd össze a sárgával jelölt mezők betűit. Egy Pulitzer-díjas szerző nevét kapod, aki a magyar olvasóközönségnek 2013-ban fog bemutatkozni. Hollywoodhoz és a forgatókönyvíráshoz kevés szál köti, de 2002-ben már részt vett egy film párbeszédeinek megírásában.

EZ A JÁTÉK VÉGET ÉRT, EREDMÉNYHIRDETÉS KÖVETKEZIK!

A helyes válaszok a fenti meghatározások alapján a következők:

  • Peter JACKSON
  • Jim UHLS
  • Christopher NOLAN
  • John LOGAN
  • Christopher HAMPTON
  • Frank DARABONT
  • Anthony MINGHELLA
  • George AXELROD
  • Steven ZAILIAN

Ha a fenti nevekből az előre kiszínezett betűket fentről lefelé haladva összeolvastad, akkor Junot Díaz nevét kaptad, ez volt a megfejtés. A dominikai-amerikai szerzőről hamarosan az Olvasoterem.com-on is többet megtudhattok, az idén három könyve fog magyarul megjelenni. Körülbelül 190-en játszottak velünk, és csupán két játékos küldött be rossz megoldást – ők feltehetően rosszul értelmezték a feladatot. A többiek közül sorshúzással választottuk ki az alábbi három nyertest:

  1. Farnyik Éva
  2. Letya
  3. Jósvai Erika

A nyerteseknek gratulálunk, őket e-mailen is értesítjük.

A játék március 15-én délben ér véget, eredményt aznap délután hirdetünk. Három jó megfejtő Syd Field Forgatóköny – A forgatókönyvírás alapjai c. könyvének egy-egy példányát nyeri – a könyvbe nálunk bele is lapozhatsz. Több helyes megfejtés esetén a nyertesekről sorshúzással döntünk.

A nyereményről: Az ötlettől a karakterig, a nyitójelenettől a kész könyvig – Field műve könnyen elsajátítható szabályokat és módszereket kínál kezdő és gyakorló írók számára egyaránt; világos, pontos tételein hollywoodi írónemzedékek nőttek fel. A Forgatókönyvből kiderül, miért olyan fontos a forgatókönyv első tíz oldala, hogyan kell megragadni az olvasót már az első oldalon, megtudjuk, miért a szerkezet és a karakter a forgatókönyv tartópillére, és azt is, hogyan adaptáljunk filmre színdarabot, regényt vagy újságcikket. A Forgatókönyvet – mely magyarul 2011-ben jelent meg először – ajánljuk mindenkinek, aki papírra szeretné vetni a fejében forgó filmet.

Adatvédelmi elveink nem változtak, az e-mail címeket harmadik félnek nem adjuk át, és csak azért őrizzük meg, hogy a következő játékról értesíthessünk. Ha részt veszel ezen a játékon, azt is engedélyezed, hogy az e-mail címedet felírjuk a játéklistára – ezt a listát csak és kizárólag játékaink alkalmával használjuk, más levelet (reklám, hírlevél) ezekre a címekre NEM küldünk.


Vidd hírét!