Junot Díaz kapta a legértékesebb novelladíjat

Vidd hírét!
 
 

Junot Díaz kapta a Sunday Times EFG Private Bank novelladíját; a MacArthur Genius Grants- és Pulitzer-díjas dominikai-amerikai szerző a döntőben egy sor neves brit novellistát utasított maga mögé, közöttük olyanokat, mint Mark Haddon (A kutya különös esete az éjszakában, Valami baj van), Ali Smith (Hotel világ) vagy Sarah Hall. Az elismeréssel együtt Díaz 30 000 angol fontot vehetett át, ez a létező legmagasabb pénzösszeg, amit a világon egy novelladíj mellé adnak.

Díaz a Miss Lora c. írásáért kapta a díjat, amelyben egy középiskolás srác és egy idős hölgy párkapcsolatáról mesél. (A novella az áprilisban magyarul is megjelenő Így veszíted el c. kötetben Lora címmel szerepel.) A történet az 1980-as években játszódik New Jerseyben, és Díaz ezt is “spangolul” írta – nagyon finoman és ízlésesen keveri a spanyolt és az angolt, ez a dominikai-amerikai tollforgató egyik írói védjegye. Andrew O’Hagan regényíró, a zsűri egyik tagja kortárs klasszikusnak nevezte a novellát. Díaz, aki az Oscar Wao csodálatos rövid élete c. debütáló regényéért 2008-ban Pulitzer-díjat kapott, azt mondta, hogy korábban nem gondolta, hogy az életben elnyer egy ilyen rangos díjat. Hamisan cseng – mondta az eredményhirdetés után -, de nagyon meglepődtem, amikor engem kiáltottak ki nyertesnek. Én már teljesen lemondtam arról, hogy nyerhetek. Az a típus vagyok, akinek legendás képessége van meggyőzni önmagát arról, hogy valami elrendeltetett. Számomra egy jelentős dolog az, hogy létezik egy olyan irodalmi díj is, amelyik a rövidprózára hívja fel a figyelmet, amellyel az elbeszéléseket tüntetik ki, és amelynek köszönhetően a műfaj egy rövid időre az irodalom középpontjába kerül. Nagyon sokan azt mondják, hogy ez a műfaj nem kifizetődő, és a novellákat nem lehet eladni, miközben olyan sokan vagyunk, akik örömmel írjuk és olvassuk az elbeszéléseket. Nagyszerű dolog olyanok között lenni, akik ezt a műfajt szeretik – olyan, mintha ugyanahhoz a törzshöz tartoznánk.

A szerző szerint a Miss Lora állásfoglalásra kényszeríti az olvasót. Díaz szerint a társadalom teljesen másként ítéli meg a fiatalkorú fiúk szexuális kapcsolatát, mint a lányokét. Ezt egészen zavarónak találom, és meg akartam kérdőjelezni mindennek a logikáját – magyarázta Díaz. Ha egy fiú létesít szexuális kapcsolatot a tanárnőjével, szinte gratulálnak neki a többiek. Ha egy 15-16 éves lány teszi ugyanezt a tanárjával, senki sem ünnepel. Ez nagyon furcsának tűnik – mondta Díaz, és hozzátette, hogy ő olyan srácok között nőtt fel, akik közül többnek is volt kapcsolata idősebb nőkkel, és mindig is szeretett volna erről írni. A téma körül óriási csend honol, mondta Díaz, pedig szerinte erről beszélni kellene.

A Sunday Times EFG Private Bank novelladíj zsűrijét négy személy alkotta: O’Hagan mellett Lionel Shriver (Beszélnünk kell Kevinről), Joanna Trollope (A másik család, Sógornők) és Sarah Waters (Suhog a selyem, libben a bársony) döntött úgy, hogy Junot Díaz érdemli meg a kitüntetést. O’Hagan szerint Díaz írása aprólékos, rendíthetetlen prózájának köszönhetően magaslott ki a többi mű közül, és figyelemre méltónak találta a modernséggel küzdő bevándorlók  világának ragyogó megelevenítését is.

A Sunday Times EFG Private Bank novelladíjat 2010 óta adják át az év legjobb novellájáért. Az elsőt az új-zélandi C. K. Stead (Júdás volt a nevem) kapta Last Season’s Man c. írásáért. 2011-ben az amerikai Anthony Doerrt díjazták a The Deep c. elbeszéléséért, 2012-ben pedig az ír Kevin Barry vehette át a 30 000 fonttal járó elismerést a Beer Trip to Llandudno című novelláért. A fentiek közül eddig csak az új-zélandi írót ismerhette a magyar olvasóközönség. Ezen az arányon javít az idén a CorLeonis Kiadó, hiszen Junot Díaztól 2013-ban három könyvet, közöttük a Pulitzer-díjas Oscar Wao csodálatos rövid élete c. regényt is elhozza a magyar olvasóknak.


Vidd hírét!