Kihirdették az AEGON Művészeti Díj nyertesét

Vidd hírét!
 •  
 •  

Januárban írtunk róla, hogy az AEGON Magyarország idén nyolcadik alkalommal adja át Magyarország egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a hárommillió forint pénzdíjjal járó AEGON Művészeti Díjat. Az AEGON Magyarország elnök-vezérigazgatója, Zatykó Péter a következőképpen vélekedett a díjról: „Az alapítása óta eltelt 8 év mindenkit meggyőzhetett arról, hogy van Magyarországon egy komoly irodalmi díj, amely valóban a szakmáé, és amely a teljesítményt értékeli. Reméljük, mind többször említik majd az Aegon Díjat pozitív példaként azokban a tudósításokban és beszámolókban, amelyek sajnos arról szólnak, hogy a magyar kultúra híján van a támogatásoknak és az elismeréseknek is.”

A 2012-es AEGON Művészeti Díj győztesének kiválasztása három fordulóban történt. Első körben a kiadók nevezhettek könyveket: a 28 műből álló listát január 17-én tette közzé a szervező. Ezt követőn, a második körben, március elején az alábbi tíz könyvre szűkítették a listát:

 • Bán Zsófia: Amikor még csak az állatok éltek
 • Barnás Ferenc: Másik halál
 • Fehér Béla: Kossuthkifli
 • Ferdinandy György: Pók a víz alatt
 • Györe Balázs: Barátaim, akik besúgóim is voltak
 • Karafiáth Orsolya: Kicsi Lili
 • Kemény István: A királynál
 • Márton László: M. L., a gyilkos
 • Szvoren Edina: Nincs és ne is legyen
 • Végel László: Bűnhődés – naplóregény

Április 16-án a héttagú szakmai zsűri meghozta döntését, kiválasztva a tízes listáról a 2012-es év általa legjobbnak ítélt alkotását. A zsűri tagjai: Tarján Tamás egyetemi docens, szerkesztő, szerző, a zsűri elnöke; Arató László pedagógus, a Magyartanárok Egyesületének elnöke; Csobánka Zsuzsa magyartanár, drámapedagógus, író, költő; E. Csorba Csilla irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója; Keresztury Tibor író, szerkesztő, irodalomtörténész, kritikus, a Litera.hu főszerkesztője; Valuska László a konyves.blog.hu főszerkesztője és Zachár Zsófia, magyar-angol szakos tanár, műfordító, aki 32 éven át a Hungarian Quarterly szerkesztője, majd főszerkesztője volt.

A jelölés és a döntés érdekessége, hogy szűkített listás könyvek kiválasztásakor a testület tagjai név nélkül, online tették meg javaslataikat, a munka ezen szakaszában még nem ismerték egymást. Volt köztük, aki korábban is betöltötte már ezt a tisztséget, és voltak, akik idén először vállalták a feladatot. A győztes könyvet már egy többórás, személyes találkozón választották ki.

A zsűri döntése értelmében a győztes Barnás Ferenc Másik halál című regénye lett. A szerző 1959-ben született Debrecenben, a középiskolát a Szentendrei Ferences Gimnáziumban végezte, majd 1982 és 1988 között egyetemi tanulmányokat folytatott Debrecenben, Budapesten és Münchenben, emellett pedig magánúton zenét tanult. 1988-ban az ELTE magyar nyelv és irodalom, illetve esztétika szakán szerzett egyetemi diplomát, 1991-ben ugyanitt doktorált. 1988 és 1994 között budapesti művészeti középiskolákban tanított, 1990 és 1992 között pedig az ELTE Művelődéstörténeti Tanszékén oktatott zeneelméletet. 1994 és 2000 között szabadfoglalkozású író volt, 2000 óta pedig múzeumban dolgozik.

Írói pályafutása alatt négy regénye jelent meg: Az élősködő 1997-ben a pozsonyi Kalligram Kiadónál, a Bagatell 2000-ben ugyanott, A kilencedik 2006-ban a Magvető Kiadónál, a Másik halál pedig 2012-ben szintén a Kalligramnál. A kilencediket 2009-ben angol nyelvre is lefordították The Ninth címmel. Barnás Ferenc rangos irodalmi díjakat is kapott: 2001-ben Márai Sándor-díjjal, 2006-ban Déry Tibor-díjjal tüntették ki.

Az AEGON Művészeti díjjal kitüntetett regénye, a Másik halál egy ötvenes évei elején járó pesti férfi története barátságról, széthullásról, városokról, külső és belső utazásokról. A főhős utcazenélésből és tanításból él, míg egy barátság lehetővé teszi számára az egzisztenciális függetlenséget, így azt is, hogy minden idejét Átiratok című regényének szentelje. „Talányok, rejtélyek, Ottlik szelleme – közben pedig a ma Budapestjének és a rendszerváltozás utáni Magyarország mindennapjainak pillanatképei…” – ez jellemzi a regényt.

Barnás Ferenc eddigi legkiválóbb könyve egyebek mellett Budapest múltjáról és jelenéről, a beszélgetésről, az írásról, a saját őrületünkkel való együttélésről és a figyelemről szól. Szuverén és égetően mai regény.” – mondta a regényről Szöllősi Barnabás kritikus, míg Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész a következőképpen méltatta a könyvet: „Azt hiszem, minél több csendet épít fel maga körül egy mű, annál inkább számíthatunk rá.”

A díjat alapító AEGON Magyarország közleményében kifejtette, büszke arra, hogy „e rangos díjjal megtöri a csendet a nyertes mű és szerzője körül, és a kortárs magyar próza egyik legkülönlegesebb és legkövetkezetesebb írói életművére irányíthatja a figyelmet.” Az ünnepélyes díjátadóra a díj történetében először a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében kerül sor, 2013. április 21-én, vasárnap, 15 órakor a Te is olvasol ugye? című olvasásnépszerűsítő programpont keretében.

Források: aegondij.hu, ferencbarnas.com


Vidd hírét!
 •  
 •