A könvfesztivál külföldi vendégei A-tól Z-ig – 1. rész

Vidd hírét!
 
 

Tullio Avoledo – olasz regényíró. Jogászként végzett, majd különböző bankoknak dolgozott, mint jogtanácsos. 2003-ban kezdett írni. Legutóbbi, 2012-es regényét (Le radici del cielo) Dmitrij Glukovszkij Metro 2033 című orosz sorozatának világa ihlette. Avoledo műve az orosz szerző által bemutatott világ újragondolása, mely azonban első alkalommal Olaszországban játszódik. Túlélők csoportjának viszontagságait meséli el, akik elhagyják Rómát, hogy véghez vigyék a rájuk bízott feladatot, amit még a Római Egyház utolsó tagjai bíztak rájuk. Magyarul tudomásunk szerint még nem jelent meg egyetlen könyve sem, de a szerzővel találkozhattok a 20. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Pénteken:

– 10 órától az ELTE Olasz tanszékén találkozik a diákokkal,
– 13 órától az olasz standon dedikál,
– 14 órától a Szabó Magda teremben kerekasztal-beszélgetésen vesz részt más olasz írókkal,
– 17 órától Le radici del cielo c. könyvét mutatja be az olasz standon.

Nanni Balestrini – író, költő, az olasz Neoavanguardia irodalmi mozgalom képviselője. 1971-es Vogliamo tutto c. regényével vált széles körben ismertté, bár Olaszországban elsősorban költőként ismerik. Ő az utóbbi ötven év egyik legjelentősebb olasz költője, hazájában eddig 17 verseskötete jelent meg. Magyarra még nem fordítottak tőle semmit. A könyvfesztiválon pénteken találkozhattok vele:

– 11 órától az ELTE Olasz tanszékén találkozik a diákokkal,
– 15:30-tól a Hess András teremben Szkárosi Endre beszélget vele az olasz költészetről,
– 16:30-tól a Supka Géza teremben az olasz költészet kortárs dimenzióiról értekezik.

Stefano Benni – olasz író, költő, újságíró. 1976-os debütálása óta több mint tíz regényt és ugyanennyi kötetnyi novellát, számos kötetnyi verset és nem egy forgatókönyvet írt. Munkásságának egyik fő vonása a kortárs olasz és globális társadalom erőteljes kritikája, legfontosabb írói eszköze a fantasztikus, mágikus elemek használata és a szatirikus humor. Könyveit több, mint 30 nyelvre fordították le. Népszerűségére jellemző, hogy rajongói online enciklopédiát hoztak létre, amely kizárólag az ő írásaival foglalkozik.

Magyarul éppen a könyvfesztiválra jelenik meg a Gyorslábú Achille c. könyve a Scolar Kiadó gondozásában. A szerzővel a fesztiválon pénteken és szombaton találkozhattok:

– pénteken 14 órától a Szabó Magda teremben kerekasztal-beszélgetésen vesz részt más olasz írókkal,
– szombaton 11 órától a Lázár Ervin teremben lesz a Gyorslábú Achille címő könyvének bemutatója,
– szombaton 12 órától a B 57-es stadon dedikál.

Shani Boianjiu – fiatal izraeli írónő, az Izraeli Védelmi Erők egykori katonája. Jeruzsálemben született és egy nyugat-galileai faluban nőtt fel. A katonai szolgálat után a Harvardon tanult, itt kezdte írni a Bátraké a mennyországot, amely magyarul 2013 tavaszán jelent meg a Libri Kiadó gondozásában. Világsikert aratott első regénye a kamaszkoruk kezdetén besorozott női katonák zárt, kegyetlen és ismeretlen világába enged bepillantást – a történetet saját tapasztalatai alapján írta. Jáel, Áviság és Lea együtt nevelkednek egy kis poros galileai faluban, ahol konténerekben folyik a tanítás, az általános unalom pedig még a sivatagi hőségnél is elviselhetetlenebb. Amikor azonban a középiskola után besorozzák őket a hadseregbe, örökre megváltozik az életük. A katonasággal járó megaláztatások, embertelen elvárások és a folyamatos készenléti helyzet feszültségében pillanatok alatt kell felnőniük, és megismerniük az élet és a halál, a szerelem és a barátság sokszor embert próbáló határhelyzeteit.

Boianjiuval a könyvfesztiválon szombaton találkozhattok:

– 14 órától a Libri Kiadó standján (B 16) dedikál,
– 14:30-kor a Lázár Ervin teremben lesz az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján,
– 17:30-kor Az írók szerepe a 21. századi modern társadalomban c. kerekasztal-beszélgetésen vesz részt az Osztovits Levente teremben,
– 18:45-kor David Grossman és Amir Gutfreund társaságában dedikál a B 6-os standon.

Arno Camenisch – svájci író, költő és drámaíró. Svájc legrégebbi városában diplomázott, majd néhány alkalommal körbeutazta a világot. 2004 és 2007 között Madridban élt, majd Bielbe költözött. 2009-es Sez Ner c. regénye tette országszerte ismertté, amely egy mára már befejezett trilógia első kötete. Magyarul a három könyv egy kötetben, Az utolsó cseppig cím alatt jelent meg a fesztiválra a L’Harmattan Kiadónál. A trilógia három látószögből mutatja be a kelet-svájci hegyvidék lakóinak életét: a Sez Ner egy alpesi pásztortanya mindennapjairól, ember, állat és természet szimbiózisáról rajzol szelíd iróniával színezett mozaikképet, Az állomás mögött két fiúgyerek szemével írja le a zord hegycsúcsok közé ékelődött falvacska lakóit, míg a befejező rész egy törzsasztal körül játszódik: mielőtt a „Helvezia” végleg bezár, a törzsvendégek összegyűlnek, hogy Az utolsó cseppig kiigyák az író nagynénjének sör-, bor- és pálinkakészleteit, cigarettázzanak, tömpe vagy görbe szivart pöfékeljenek, és közben anekdoták hosszú sorában idézzék fel falujuk történetének legemlékezetesebb és legmulatságosabb pillanatait.

Camenisch-sel a hétvégén szombaton és vasárnap talákozhattok:

– szombaton 14:30-kor a Lázár Ervin teremben lesz az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján,
– vasárnap 11 órától a L’Harmattan Matinén vesz részt a Márai Sándor teremben,
– vasárnap 14:30-kor a Kner Imre teremben Az utolsó cseppig bemutatójára kerül sor,
– vasárnap 16 órakor a L’Harmattan Kiadó standján (K 8′) dedikál.

Giancarlo De Cataldo – olasz regényíró, műfordító, színműíró és forgatókönyvíró. Többek között az ő műveinek köszönhetően került be ismét Olaszország is a krimit exportáló országok közé. Romanzo criminale c. regényével 2003-ban elnyerte a Scerbanenco díjat. A regény a ’70-es és ’80-as évek Rómájának szervezett bűnözését meséli el, különös tekintettel a Maglianai Bandára. A szerzővel a fesztiválon vasárnap találkozhattok:

– 11 órakor a B 1 stadon tartja a Romanzo criminale bemutatóját,
– 18:30-kor az Osztovits Levente teremben közönségtalálkozót szervez a szerzővel a Budapesti Olasz Kultúrintézet.

Francesco Cataluccio – olasz író, publicista. Firenzében és Varsóban tanult filozófiát és irodalmat, 1989 óta különböző kiadóknál dolgozik. Egyik legérdekesebb könyve a La memoria degli Uffizi (Az Uffizi képtár emléke): a képeket szavakon keresztül mutatja be megmozgatva az olvasó fantáziáját. Az író szándéka, hogy egy személyes sétát nyújtson az Uffizi képtárban.

Cataluccióval pénteken és szombaton találkozhattok:

– pénteken 12 órától a Szabó Magda teremben a könyv jövőjéről, az olvasók és kiadók találkozásáról beszélget más olasz szerzők társaságában,
– szombaton 10 órától a B 1 standon La memoria degli Uffizi címő könyvének diavetítéssel egybekötött bemutatójára kerül sor.

Daniele Cavicchia – olasz költő, író. A könyvfeszitválra a Széphalom Könyvműhely gondozásábane jelenik meg A víz asszonya című verseskötete. A költővel a fesztiválon szombaton és vasárnap találkozhattok:

– szombaton 16 órától a Márai Sándor teremben mutatja be A víz asszonya c. kötetét.
– vasárnap 10 órától a B 1 standon Lukácsi Margit műfordító beszélget a költővel, a találkozó után Daniele Cavicchia dedikálja A víz asszonya címő kötetét.

 


Vidd hírét!