A könvfesztivál külföldi vendégei A-tól Z-ig – 2. rész

Vidd hírét!
 
 

Luca Cognolato – olasz író. A Venezia tartománybeli Margherában született 1963. augusztus 4-én. Bölcsész diplomát szerzett az Universitá di Ca’Foscarin, jelenleg egy padovai főiskolán tanít. Gyermek- és ifjúsági könyvek szerzője, gyakran járja az iskolákat, hogy a diákokkal az olvasásról és az írásról beszélgessen. Mindig rengeteg dolga van, ezért szeretne lassabban élni. Hogy ne fulladjunk meg a városi közlekedésben, inkább biciklizni szokott, még akkor is, amikor szakad az eső.

A Manó Könyvek gondozásában 2012-ben a szerzőtől már megjelent a Ketten a palánk alatt, ezt követte 2013-ban a Védelemben c. könyve. A tervek szerint 2013-ban még egy, 2014-ben pedig további két könyve jelenik meg magyarul.

A szerzővel a hétvégén pénteken találkozhattok:

– 11 órától a Lázár Ervin teremben beszélget a Manó Könyvek szerkesztőjével és egy népszerű válogatott kosárlabdázóval,
– 12 órától a Manó Könyvek standján (D 6) dedikál,
– 14 órától a Szabó Magda teremben kerekasztal-beszélgetésen vesz részt más olasz írókkal.

Horia Gârbea – román író. 1962-ben született Bukarestben, építőipari mérnöki diplomával rendelkezik. Irodalmi berkekben 1982-ben debütált egy verssel, csak 1989 után vált aktívabbá. Verseket, színdarabokat és regényeket is írt.

A könyvfesztiválon pénteken találkozhattok vele:

– 15 órától a B 3 standon 2003-ban írt Rață cu portocale (Kacsa naranccsal) c. kötetét mutatja be.

Gabi Gleichmann – magyar születésű norvég író. 1954-ben született Budapesten. Tízévesen szüleivel Svédországba költözött, ahol később filozófiát és irodalmat tanult. A 90-es években prominens kulturális újságíróként dolgozott, majd négy éven át (1990-94) a svéd PEN elnöke volt. Jelenleg Norvégiában él a családjával.

Sziporkázó tollú, humanista elkötelezettségű irodalmár és kritikus. Első regénye, A halhatatlanság elixírje hetek alatt bestseller lett, több mint 14 országban jelenik meg a norvég kiadást követően. Magyarul éppen a könyvfesztiválra jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában.

Gleichmannal a fesztiválon szombaton találkozhattok:

– 15 órától a Márai Sándor teremben a könyvéről Papolczy Péter műfordítóval beszélget,
– 16 órától az Athenaeum Kiadó standján (B 19) dedikálja A halhatatlanság elixírje c. regényét.

David Grossman – izraeli író. 1954-ben született Jeruzsálemben, napjaink egyik legismertebb izraeli írója. Grossmann a Jeruzsálemi Egyetemen végzett filozófiai és drámatanulmányai után az Izraeli Rádió szerkesztőjeként, műsorvezetőjeként dolgozott. Számos novellát, esszét, regényt, gyerekkönyvet és színdarabot írt, s készített interjúkötetet is palesztinokkal és izraeli arabokkal. Több mint 30 nyelvre lefordított könyveit Amerikától Németországon át Nagy-Britanniáig megannyi irodalmi díjjal jutalmazták.

Az izraeli David Grossman

Legújabb regénye, A világ végére története is az izraeli–palesztin konfliktusba van ágyazva. A könyv áprilisban jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában.

A szerzővel a könyvfesztiválon szombaton és vasárnap találkozhattok:

– szombaton 17:30-kor az izraeli írók kerekasztal-beszélgetésén vesz részt az Osztovits Levente teremben,
– szombaton 18:45-kor Shani Boianjiu és Amir Gutfreund társaságában dedikál a B 6-os standon,
– vasárnap 16 órától a Scolar Kiadó standján (B 57) dedikál.

Amir Gutfreund – izraeli író. Az izraeli Haifában született, alkalmazott matematikát tanult, majd a légierőben szolgált, ahonnan alezredesi rangban szerelt le. A mi holokausztunk volt az első regénye, amelyért megkapta a Jad Vasem (a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága) Buchmandíját. A magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent, önéletrajzi elemekkel átszőtt regény arról szól, hogy az író és húga, Effi hogyan találkoztak gyerekkorukban a holokauszt kérdésével, és hogyan vált Amir a téma valóságos megszállottjává, hogyan kutatta a rejtőzködő múltat, míg annak minden borzalmas titka fel nem tárult előtte.

A szerzővel a hétvégén szombaton találkozhattok:

– 11 órától az Európa Matiné vendége lesz az Osztovits Levente teremben,
– 16 órától az Európa Könyvkiadó standján (B 17) dedikál,
– 17:30-kor az izraeli írók kerekasztal-beszélgetésén vesz részt az Osztovits Levente teremben,
– 18:45-kor Shani Boianjiu és David Grossman társaságában dedikál a B 6-os standon.

Jože Hradil – szlovén író. Muraszombatban született. Oroszlánrésze van abban, hogy a magyar irodalom színe-java, klasszikus és kortárs, szlovénül is olvasható. Évtizedekig dolgozott a Pomurska založba szerkesztıjeként. Neki köszönhetjük többek közt a Tóték trieszti bemutatóját, az évente megrendezett vilenicai nemzetközi irodalmi találkozó szervezését, az első szlovén–magyar és magyar–szlovén szótárt, és most, mint írónak, a Képek arc nélkül című családi krónikát, melynek szereplıi közt jelen van ő is, az örökké változó, huzatos történelem viharaiban helytállni, tájékozódni vágyó európai. A könyv az Európa Könyvkiadónál jelent meg a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra.

Jože Hradillal a fesztiválon szombaton találkozhattok:

– 16 órától tartja a Hess András teremben a Képek arc nélkül c. könyvének bemutatóját,
– 17 órától az Európa Könyvkiadó standján (B 17) dedikál.

Serge Joncour – francia regényíró, novellista, forgatókönyvíró. 1961. november 28-án született. Középiskolai tanulmányait követően bölcsészettudományi karra jelentkezett, azonban egyetemi tanulmányait munkája miatt félbe kellett szakítania. Több szakmában is kipróbálta magát, mielıtt hivatásos író lett volna: volt úszómester, újságkézbesítő, szakács, sőt reklámszerkesztő is. Manapság regényeket, novellákat ír, valamint ő jegyzi a Kristion Scott Thomas főszereplésével készült Elle s’appeleait Sarah című film fogatókönyvét is.

Joncourral a könyvfesztiválon vasárnap találkozhattok:

– 11 órától a Hess András teremben kerekasztal-beszélgetésen vesz részt.

Ignacy Karpowicz – lengyel író, prózaíró, utazó. Az írás mellett angolból, spanyolból és amhara nyelvből fordít, valamint Közép-Amerikában és Kelet-Afrikában utazgat. 2010 októberében a Wydawnictwo Literackie gondozásában látott napvilágot Balladyny i romanse (Égiek és földiek) című műve, mellyel elnyerte a Polityka hetilap 2010-es Paszport-díját, s amely magyarul a Typotex Kiadó gondozásában jelent meg.

A lengyel Ignacy Karpowicz

Az Égiek és földiek briliánsan kidolgozott, ironikus vizsgálódás a modernitásról, amely posztkommunista lengyel társadalomkritika és a posztmodern egyén nihilizmusba hajlásának lenyomata is egyben.

A szerzővel a fesztiválon pénteken és szombaton találkozhattok:

– pénteken 10 órától az Európai Írótalálkozó Olaszország és a Közép-Európai Kezdeményezés c. programján vesz részt a Lövőház u. 35 szám alatt,
– szombaton 13:30-tól a Márai Sándor teremben az Égiek és földiek címő könyvének felolvasással egybekötött bemutatójára kerül sor,
– szombaton 14:30-tól aTypotex Kiadó standján (K 16) dedikál.

Tomaso Kemeny – magyar születésű olasz költő, a jelenkori olasz költészet egyik legjelentősebb alkotója. 1938-ban született Budapesten, de a történelmi kényszer emigrációba kényszerítette. Első kötete, a Suspense extensive o intensive (Külső vagy belső feszültségek) 1969-ben jelent meg, egy másik korai, egyébként kétnyelvű (olasz-angol) kötete, az Il guanto del sicario (A bérgyilkos kesztyűje) 1976-ban már nagy figyelmet keltett, legutóbbi pedig, a Paesaggi immaginari (Képzeletbeli tájképek) 2010-ben látott napvilágot. A hazai ismeretlenség jegét Kemeny nagyszabású művének, a La Transilvania Liberatának az olaszországi megjelenéssel egyidejű magyar kiadása (Erdély aranypora, ford. Szkárosi Endre, Irodalmi Jelen Könyvek — A Dunánál Könyvkiadó, 2005) törte meg.

A fesztiválon a költővel pénteken és szombaton találkozhattok:

– pénteken 17 órától az olasz költészet kortársi tereiről beszélget fordítókkal és pályatársakkal a Supka Géza teremben,
– szombaton 11 órától a B 1 standon olvas fel Magyarországon megjelent könyveiből.

Forrás: a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hivatalos honlapja, wikipédia, prae.hu, Spanyolnatha.hu


Vidd hírét!