Richard Branson: A Virgin sztori

Írta : Richard Branson
Eredeti cím : Losing My Virginity
Eredeti kiadás : 2009
Magyar cím : A Virgin-sztori
Fordította : Sárossy Beck Anita
Kiadó : TranzPress Könyvek
Recenzált kiadás éve : 2012
Terjedelme (oldalszám) : 650
75
Vidd hírét!
 
 

Ki ne ismerné Richard Bransont? – tehetnénk fel a kérdést. Bevallom töredelmesen, számomra ismeretlen volt a Branson név mindaddig, amíg a könyv a kezembe nem került, ám az említett személy arcát mindig asszociáltam a multimilliomos hőlégballonos, űrhajós emberrel. A TranzPress Könyvek jóvoltából itt az alkalom, hogy az olvasók megismerhessék az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb vállalkozójának élettörténetét.

Richard Branson a 20. század közepén született London egyik külvárosában, egy szegényes családban. Szülei mindig egyenlő felekként kezelték gyerekeiket, nem riadtak vissza attól sem, hogy kihívások elé állítsák őket, ezzel is növelve önbizalmukat.

Diákéveit nehezítette betegsége, a diszlexia, a reáltantárgyak nem tartoztak kedvencei közé. Bevallása szerint a matematika csak akkor kezdte érdekelni, amikor rájött, hogy reális számokkal igazi feladatot old meg.  Legnagyobb sikereit a sportban érte el (kedvenc sportjai a labdarúgás, rögbi és krikett volt), iskolája eminens sportolója lett, ám egy sérülés miatt fel kellett hagynia ezen tevékenységgel.

Az üzleti világba viszonylag hamar belecsöppent, már 16 esztendősen iskolaújságot alapított társaival, amelyet sikerült népszerűvé tenni. Négy évvel később létrejött a Virgin hanglemez- és csomagküldő szolgálat, amely hatalmas cégcsoporttá nőtte ki magát. A Virgin név paradox módon illeszkedik be a cég alapításakor ott dolgozók életvitelébe, Branson és társai az akkor tomboló hippi mozgalom eszméjében tengették életüket. Volt viszont egy dolog, amelyhez Branson hippiként is másként viszonyult: a munka. Fiatal kora ellenére kellő komolysággal kezelte az üzleti ügyeket, felismerte a kiaknázatlan lehetőségeket. Mostanra a Virgin cégcsoport közel 300 vállalattal rendelkezik, több mint harminc országban, üzleti forgalmának számottevő részét a Virgin Music, valamint a Virgin Atlantic teszik ki.

Azon túlmenően, hogy a könyvből megismerhetjük a világmárkává vált Virgin cégcsoport történetét, annak foglalkozási területeit, Richard Branson személye az ami igazán figyelmet érdemel. Meglátásom szerint önéletrajzírásra olyan ember adja a fejét, aki a két véglet (siker-gyötrelem) közül szeretné az egyiket az olvasó elé tárni. A Virgin sztori Richard Branson saját szavaival megírt sikertörténet. Nem csupán egy önéletrajz, hanem életének őszinte krónikája, melyből megismerhetjük a sikeres vállalkozót, a vakmerő magánembert.

Branson nem a tipikus üzletember megtestesítője, sikerei nem holmi zsenialitás folytán halmozódtak, csupán megérzéseire alapozva mert nagyokat álmodni, ezek fölé kerekedni. Soha sem szerette, ha egy általa jónak tartott ötletet a vezetőtanács elé kellett megvitatás céljából terjeszteni. Döntéseit lamentálás nélkül hozta meg, mint mondta, az első 30 másodpercben eldől, hogy belevág-e vagy sem az adott üzletbe.

Magánemberként családszerető férjnek, apának ismerheti meg az olvasó. Figyelmemet nem kerülhette el a bensőséges családi miliő, a szülő-gyerek közti szoros kapcsolat.

Branson nem csak a Virgin által lett ismert, felkapott a sajtóban. Vakmerő kalandjai, a saját határait feszegető kihívások, a rekordkísérletek elősegítették, hogy előkelő helyet szerezzen a népszerűségi listákon. Kétszeri esetben próbálták meg átszelni az Atlanti-óceánt, abban a reményben, hogy visszaszerzik a „Kék szalagot” (a leggyorsabban átkelő hajónak ítélik oda). A második alkalom sikeres volt, ám életük hajszálon múlott. Ugyancsak a kíváncsiság vezérelte Bransont, amikor hőlégballonnal vágott neki társaival, hogy átrepülje a Csendes-óceánt, majd később a Földet. Előbbi kísérlet sikerrel járt, ám csupán második nekifutásra. Grandiózus tervük többször is kudarcba fulladt, mígnem Branson belátta, hogy nem érdemes ezért az életét kockáztatnia.

Az utóbbi években Richard Branson környezetvédőként, humanitárius aktivistaként tette le névjegyét. Számos olyan kezdeményezés fűzhető nevéhez, amely betegségek, szegénység, állatok kiirtása ellen hivatott küzdeni, főként a fekete kontinensen.

A vaskos önéletrajz szerkezetileg 32 fejezetre tagolódik, minden fejezet egy időszakot ölel fel, amely az oldalak jobb felső részén nagyon ötletesen fel is van tüntetve. Több mint 150 fotó teszi érdekesebbé az olvasmányt, a végén található tárgymutató pedig segítséget nyújt az olvasónak az információ tömkelegében való eligazodásban. A puha kötésű, igényesen kivitelezett könyv a kiadó munkáját dicséri, vállalkozó szelleműeknek, rajongóknak kötelező olvasmány.


Vidd hírét!