Megvannak a 2013-as Pulitzer-díj nyertesei

Vidd hírét!
 
 

A Pulitzer-díjról (Pulitzer Prize) – talán nem véletlenül – elsőre mindenkinek az újságírás jut eszébe: az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb írottsajtó-díjáról van szó, amelyet az amerikai napilapok és hetilapok újságírói kaphatnak az AEÁ-beli újságok vagy hírügynökségek által megjelentett fényképekért, jelentésekért és cikkekért. A díjat 1917-ben alapították, nevét a magyar származású amerikai újságíró, kiadó és sajtómágnás Joseph Pulitzerről (Politzer József) kapta. Amit talán kevesebben tudnak a Pulitzer-díj kapcsán, hogy a több mint tíz újságírói kategória mellett, minden évben hét művészeti kategóriában is kiosztásra kerül: életrajz/önéletrajz, fikció, történelem, költészet, általános ismertető irodalom, dráma, valamint zene. A díjat minden év áprilisában adják át az előző évben született munkákért. Az idén április 15-én került sor a díjkiosztóra.

A Pulitzer-díj egy aranyérem, egy oklevél és 15 ezer dollár készpénz együttese. (A pénzdíj 2017 előtt 10 ezer dollár volt.) Az egyes kategóriák nyerteseit a Columbia Egyetem Újságírói Karának igazgatása alatt működő 3–7 tagú zsűrik választják ki. A zsűrik munkája az idén egy 19 tagú bizottság irányításával zajlott, amelynek vezető testületét Thomas L. Friedman, a The New York Times rovatvezetője, Gregory Moore, a The Denver Post szerkesztője és Sig Gissler, a Columbia Egyetem Újságírói Karának ügyvezetője, a Pulitzer-díj adminisztrátora alkotta.

A tavalyi évtől eltérően, amikor a fikciós művek kategóriában nem osztottak díjat, az idén mind a hét művészeti kategóriában volt díjazott. A hat irodalmi kategória esetében a következő eredmények születtek:

  • az életrajz/önéletrajz kategória nyertese Tom Reiss The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo című könyve. A könyv a történelem egyik elfeledett hősének történetét eleveníti fel: kalandor életének mozzanatait fellelhetjük A három testőrben, győzelmei és tragikus végű sorsa ihlette A Monte Cristo grófját. A neve Alex Dumas, ifj. Alexandre Dumas édesapja, aki fia könyveinek köszönhetően vált a modern, magával ragadó főhős mintájává. A The Black Count (A Fekete Gróf) egyszerre lebilincselő kalandregény, és ablak a modern világ első fajilag színes társadalmára. Ugyanakkor egy szívszorító történet apa és fia közötti tartós szeretet-kötelékről. A szerző eddig ismeretlen dokumentumokra, levelekre, harci jelentésekre és Dumas börtönben írt naplójára alapozva írta meg a remekművet. A könyvet az Amazom.com beválasztotta 2012 tíz legjobb műve közé az életrajzok és visszaemlékezések kategóriában. Tom Reiss a The New Yorker, a The Wall Street Journal és a The New York Times újságírója; 2006-ban The Orientalist című regényéért elnyerte a Samuel Johnson-díjat a legjobb nem fikciós angol nyelvű mű kategóriában.
  • fikció
    kategóriában Adam Johnson The Orphan Master’s Son című könyve lett a győztes. A Stanford Egyetemen kreatív írást oktató Johnsonnak ez a harmadik regénye. A regényt egy 2007-es észak-koreai utazása ihletette meg. A főszereplő az árvaházban felnőtt Jun Do. A zsűri szerint „nagyszerűen megírt” regény, amely „kalandos utazásra invitálja az olvasót” a diktatórikus országba és a szív legmélyére. Részben izgalmas thriller, részben az elveszett ártatlanság története, részben pedig szerelmi történet, ugyanakkor egy lebilincselő portré a nagyvilág szemei elől elrejtett világról: egy éhséggel, korrupcióval, hétköznapi kegyetlenségekkel, valamint bajtársiassággal, a szépség és szeretet lopott pillanataival átszőtt Észak-Koreáról.
  • a legjobb történelmi mű díját Fredrik Logevall Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America’s Vietnam című könyvének ítélte a zsűri. A könyv a XX. század egyik meghatározó konfliktusának, a vietnámi háborúnak a története. A három évtizeden keresztül vívott háború mély nyomot hagyott a világ nagyhatalmaiban, különösképpen Franciaországban – akinek a veresége gyarmati birodalmának a végét jelentette – és az Egyesült Államokban, ahol ma is elevenen élnek a háború körülményei és következményei okozta sebek. A szerző több ország diplomáciai archívumainak eddig még nem publikált dokumentumaira, valamint a megjelent szakirodalomra támaszkodva vezet végig az úton, amelyen két nyugati állam csúszott téves pályára. Az elszalasztott lehetőségek és tragikus tévedések epikus története a mű, amely ugyanakkor nagyszerű karaktereket vonultat fel.
  • az általános ismertető irodalom kategóriában Gilbert King Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America című könyve lett a legjobb. A könyv egy 1949-ben, a floridai Groveland-ben történt faji igazságtalanság rendkívül gazdag krónikája, amelyben négy fekete férfit igazságtalanul vádolnak nemi erőszakkal. A könyv központi karaktere Thurgood Marshall ügyvéd, akit a „Mr. Emberi Jogok” névvel illettek abban az időben. Eddig soha nem publikált anyagokra – köztük az FBI-nak a Groveland-i ügyre vonatkozó nyers, szerkesztetlen dossziéira és az NAACP polgárjogi szervezet Jogvédő Alapjának dokumentumaira – alapozva, King új színben tünteti fel az emberi jogoknak ezt a „keresztes lovagját”.
  • a költészet kategória nyertese Sharon Olds Stag’s Leap című kötete, egy intim versgyűjtemény, amelyben az szerző saját válását meséli el, szerelem, szex, fájdalom, emlékezés és új szabadság kulcsszavak mentén.
  • dráma kategóriában Ayad Akhtar Disgraced című színműve nyert. A darab egy sikeres pakisztáni-amerikai ügyvéd (Amir Kapoor) története, aki a ranglétrán való gyors előrelépése során egyre jobban eltávolodik kulturális gyökereitől. Mígnem egy vacsorán, amit Amir és felesége (Emily), az iszlám motívumok által befolyásolt fehér művész szervez, a baráti beszélgetés romboló feszültségbe torkollik.

Az idei Pulitzer-díj irodalmi kategóriáiban kitüntetett szerzők közül eddig senkinek nem jelent meg magyar fordításban könyve. A győztesek listáját elnézve azonban van pár olyan mű, amit feltehetően a magyar olvasóközönség is szívesen kézbe venne.

Források: pulitzer.org, parameter.sk


Vidd hírét!