Nevada Barr: Ördögkatlan

Írta : Nevada Barr
Eredeti cím : The Rope
Eredeti kiadás : 2012
Magyar cím : Ördögkatlan
Fordította : Illés Róbert
Kiadó : Cor Leonis Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2012
Terjedelme (oldalszám) : 477
95
Vidd hírét!
 
 

Nevada Barr, az Agatha- és Anthony-díjas írónő, az Anna Pigeon-sorozata által vált ismertté. A tizenhat részes sorozat után megjelent az előzmény-kötet is, az Ördögkatlan, “Anna Pigeon soha el nem mondott története.” Míg eredeti nyelven az Ördögkatlan tizenhetedikként jelent meg, addig magyar nyelven, a Cor Leonis gondozásában ezt olvashatjuk elsőként, és ezt követi majd a sorozat első része, az Oroszlánkörmök.

Az Ördögkatlan főhőse, Anna, egy 35 éves, alig 50 kilós, törékeny alkatú, nagyvárosi nő, aki előzőleg színházi felügyelőként dolgozott. Imádott férje elvesztése után azonban hátat fordít New York-i életének és idénymunkásnak szerződik a Nemzeti Park Szolgálathoz, abban a reményben, hogy az új környezet, ahol senki sem ismeri, és a fizikai munka talán könnyíthet gyászán. Így kerül a Glen Canyonba, a Powell-tó környékére, Dangling Rope-ba. Anna az új környezetében próbál láthatatlan maradni, ám éppen titokzatossága, no meg persze bájos szépsége miatt kelti fel szomszédai érdeklődését. Amikor váratlanul eltűnik, mindenki azt hiszi, hogy visszamenekült kényelmes életébe. Pláne, mivel ruhái is eltűnnek a szobájából, mintha ő maga vitte volna el. Éppen ezért keresni sem kezdik. Amikor Anna egy víznyelő mélyén, kificamodott vállal, sérüléssel a fején, ráadásul teljesen meztelenül tér magához, nem emlékszik a történtekre. Hamarabb kell rájönnie, hogy valaki, vagy valakik azért tartják ott, hogy kínozzák, minthogy sikerülne mindenre visszaemlékezni.

Mintegy szakmai ártalomként Anna minden egyes történést és eseményt “színházi szemmel” lát, és irodalmi művek vagy filmek címeit párosítja hozzájuk. A víznyelő mélyén azonban ráébred, hogy ezúttal nem a háttérből mozgatja a szálakat, láthatatlanul, amihez oly nagyon ért, hanem főszereplővé válik, saját történetének főszereplőjévé, ráadásul a darab végét sem tudni, neki kell megírnia.

A többnézőpontos történetben a gyanú a valódi tettes kilétét illetően folyamatosan másra terelődik. Már az Ördögkatlanból való meneküléskor kiderül, hogy nem ugyanaz lökte be oda Annát, mint aki fogva tartotta. Hogy ki lehet a valódi tettes, és mi lehet az indoka, arra több alternatívát ad az írónő, a fordulatokon keresztül pedig mindig másra terelődik a gyanú. Még ha meg is sejtenénk időközben a tettes személyét, a gyanú tovább terelődik, egészen a regény végéig, amikor a rossz elnyeri méltó büntetését. Ám előtte még utazást tehetünk egy zavarodott elme rejtelmeibe, hogy megérthessük „az elmebetegség és a gonoszság nem ugyanaz. (…) A gonosz emberek (…) gyűlöletből vadásznak és ölnek. Az igazán gonoszok pedig azért, mert élvezik.”

A víznyelő mélyén Anna legnagyobb ellensége a szomjúság lesz, a fizikai megpróbáltatásokon túl pedig azért is komolyan meg kell küzdenie, hogy épelméjét megőrizze. Barr, nagyszerű mesélőként, az érzések megrajzolására fekteti a hangsúlyt, amelyek olyannyira hitelesnek bizonyultak, hogy olvasás közben Annával együtt szomjaztam, féltem és izgultam. Annának küzdelmében legnagyobb segítsége pszichiáter nővére, Molly lesz, akinek a gondolatait hallja a saját fejében, így vészelvén át a magány oly keserű és kétségbeesett óráit. Molly figurája pszichológiai beütést ad a regénynek, amely által könnyebben megérthetünk bizonyos lelki folyamatokat, amelyek egy-egy szereplő tetteit mozgatják.

A táj megrajzolásánál az írónő saját tapasztalatai szolgáltak segítségül, Nevada Barr ugyanis szintén rangerként szolgált, aktív tagja volt a regényben szereplő Nemzeti Park Szolgálat környezetvédelmi mozgalmának. Így aztán nagyon hiteles és részletes bemutatást kapunk az említett helyekről, tájakról. Ugyanakkor azt is bemutatja, hogyan lehet a természet az ember barátja és ellensége is egyszerre. A sorozat további részei az Egyesült Államok különböző nemzeti parkjaiba kalauzolnak el, már csak ezen a téren is izgalmas utazásnak nézünk elébe.

Annát egy fizikailag törékeny és lélekben megtört nőnek ismerheti meg az olvasó, aki már a halál gondolatával is eljátszott. Amikor azonban ténylegesen a halál küszöbén találja magát, feltámad benne a túlélési ösztön, az élni akarás. A sorozatos megpróbáltatásokon keresztül pedig Anna igazi túlélővé válik, egy testben és lélekben megerősödött főhőssé.

Nevada Barr a természet és természetvédelem iránti rajongásának, valamint írói tehetségének kombinációjaként született meg az Anna Pigeon-sorozat, amellyel az írónő ismertté vált hazájában. Az izgalmas előzménykötetből megismerhetjük Annát, az ő történetét, így a további kötetekben már ezek tudatában olvashatjuk kalandjait, megpróbáltatásait. Kíváncsian várjuk.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv, lapozz bele!


Vidd hírét!