Megfilmesítik le Carré új regényét

Vidd hírét!
  •  
  •  

A napokban jelent meg Angliában és az Egyesült Államokban John le Carré legújabb regénye, az A Delicate Truth. A könyvet hatalmas várakozás előzte meg egész évben, a kiadó szerint ez az egyik legjobban várt mű Angliában idén. Ráadásul úgy tűnik, hogy le Carré nem okoz csalódást: az első kritikák kifejezetten szeretik a 81 éves szerző regényét. Az Independent szerint le Carré továbbra is rendkívüli módon tudja ábrázolni korunk világát, a prózája egyszerre provokáló és felkavaró. A Guardian azt írja, hogy a kémregények megteremtője még mindig kiszámíthatatlan, és folyamatosan bővíti a határait.


Az A Delicate Truth története 2008-ban kezdődik, és időben három évet ölel fel. Egy brit állami hivatalnokot Gibraltárra küldenek, ahol éppen a Futótűz kódnevű terrorelhárító művelet veszi kezdetét. A cél: elfogni egy dzsihádista fegyverkereskedőt. A hivatalnok feladata rendkívüli diszkréciót igényel: a külügyminiszternek kell jelentenie mindent, amit lát és hall. A küldetés ráadásul annyira kényes, hogy még Toby Bell, a külügyminiszter titkára sem tud a létezéséről. A műveletet látszólag minden gond nélkül elvégzik. Vagy mégsem?

Három évvel később egy lefokozott, halottnak hitt katona a Különleges Erőktől életjelet ad magáról, miszerint olyan információkkal jelentkezik, amik romba dönthetik a brit külügyminisztériumot. A Futótűz-akció valóban az a diadal volt, amiként beszámoltak róla, vagy egy könyörtelenül elfojtott, tragikus fiaskó? Sir Christopher “Kit” Probyn, korábbi brit diplomata, éppen a jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti. A múltjában élő szellemektől azonban nem tud megszabadulni, így kétségbeesetten próbál Toby Belltől válaszokat kapni. A két férfit egy generáció választja el egymástól, ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy külön utakon járva, de a koronát hűen szolgálva mindketten rájöjjenek az igazságra a Futótűz-akcióval kapcsolatban.

A könyvből film is készül. Április 25-én bejelentették, hogy Az üldözött (A Most Wanted Man), A mi emberünk (Our Kind Of Traitor) és a Hajsza (Smiley’s People) mellett az A Delicate Truth-ból is filmet fognak forgatni. A The Ink Factory (le Carré fiainak a vállalata), valamint a BBC közösen végzi a munkálatokat, a forgatókönyvet pedig William Monahan fogja írni, aki jelenleg a Sin City: A Dame To Kill Foron dolgozik, illetve ő írta A Tégla című négyszeres Oscar-díjas film forgatókönyvét is, ahol éppen ő kapta az egyik Oscart a Legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában.

[youtube width=”650″ height=”410″]http://www.youtube.com/watch?v=neOixskGDhY[/youtube]

Magyarországon az A Delicate Truth szeptemberben jelenik meg. A Könyvhéten érkezik A kém, aki bejött a hidegről című műfajteremtő regény 50. évfordulós ünnepi kiadása, több mint két hónappal a nemzetközi kiadás előtt. A kötetben két, rendkívül személyes hangvételű írás is helyet kapott a szerző tollából. Az előszóban arról mesél, hogy mit jelentett neki és a regénynek ez a fél évszázad, az utószóban pedig felidézi a legendás film születésének körülményeit.


Vidd hírét!
  •  
  •