Lev Tolsztoj-szobor Budapesten

Vidd hírét!
  •  
  •  

Mellszobrot állítanak Lev Tolsztoj orosz írónak Budapesten, a Városligetben, a Fővárosi Közgyűlés ugyanis egyhangúlag támogatta az erről szóló előterjesztést szerdai ülésén. A mellszobrot a Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület ajándékozza Budapestnek azzal, hogy az alkotást a városligeti Tolsztoj sétányon helyezzék el. A mellszobor Vaszil Roman szobrászművész alkotása. A világhírű író emlékét őrző, 90 centiméteres, talapzattal együtt 235 centiméter magas kompozíció köztérre kerülését a Budapest Galéria bíráló bizottsága is támogatta.


A szobrot a Zichy Mihály út és a Tolsztoj sétány találkozásának közelében, a sétány melletti zöldfelületen helyezik el. A szobor ajándékozásáról kötött szerződés szerint a felállítás valamennyi költségét a kezdeményező szervezet viseli, az alkotás fenntartása, gondozása viszont a főváros feladata lesz.

A Tolsztoj sétány a Városligetben (Fotó: orszagalbum.hu)

 

A városligeti Tolsztoj sétányt tavaly januárban avatták fel. A főpolgármester még 2012 októberében javasolta, a Fővárosi Közgyűlés pedig december közepén hagyta jóvá, hogy a Városligetben található, a Zichy Mihály utat és a Városligeti körutat összekötő névtelen sétány Lev Tolsztoj nevét vegye fel.

Lev Nyikolajevics Tolsztoj (1828-1910) az orosz irodalom és a világirodalom egyik legjelentősebb alkotója, akit minden idők egyik legnagyobb regényírójának tekintenek többek között a Háború és béke, valamint az Anna Karenina című művei miatt.

Forrás: MTI


Vidd hírét!
  •  
  •