Könyv a bostoni bombatámadás elkövetőiről

Vidd hírét!
 
 

A Penguin Grouphoz tartozó Riverhead Books szerdán bejelentette a bostoni bombatámadás elkövetőiről, a Carnajev fivérekről szóló első könyvet, amelyet az orosz-amerikai újságíró, Masha Gessen ír meg a kiadó megbízásából. Egyelőre sem a munkacíme, sem a megjelenési dátuma nem ismert a könyvnek, ahogy az sem világos, hogy mennyi ideig tarthat engedélyt szerezni a hatóságoktól a nyomozati anyagokhoz való hozzáféréshez.

Jynne Martin, a Riverhead Books szóvivője elmondta, hogy a könyv megpróbálja rekonstruálni azt a küzdelmet, amelyet a két testvér folytatott az asszimiláció és az elidegenítés ellen. Gessen utána jár a két testvérnek, kideríti, hogy kik ők, honnan származtak, bemutatja azt az utat, amelynek során Carnajevékből egy újfajta terrorista született, és azt a szakadást ábrázolja majd, amely az amerikai földön élő, de valami teljesen máshoz lojális fivéreket erre a lépésre késztette.

Masha Gessen (teljes nevén Maria Alexandrovna Gessen) korábban Vladimir Putin biográfiájával, a The Man Without a Face c. könyvével szerzett hírnevet. Minden jel szerint ő lehet az egyik legalkalmasabb arra, hogy papírra vesse a Carnajev testvérek történetét: az angol mellett folyékonyan beszéli az oroszt, újságíróként Carnajevék szülőföldjéről, Csecsenföldről is tudósított, ráadásul tizenévesen került Oroszországból éppen Boston környékére, tehát azt is tudja, milyen gyermekként és bevándorlóként egy teljesen más kultúrába csöppenni. Gessen április 30-ig a Szabad Európa Rádió munkatársaként, az orosz nyelvű műsorok igazgatójaként dolgozott. Kedden beadta a felmondását a rádiónál, hogy minden lélegzetvételével új könyvére koncentrálhasson.


Vidd hírét!