Chris Beckett az idei Arthur C. Clarke-díjas

Vidd hírét!
  •  
  •  

Szerdán, május 1-jén a Londonban megrendezett SCI-FI LONDON Filmfesztivál keretében átadták a legrangosabb brit tudományos fantasztikus irodalmi elismerést, az Arthur C. Clarke-díjat. Az idei győztes Chris Beckett, akinek Dark Eden című regényét találta legjobbnak a zsűri. A regényt egyébként jelölték az idei BSFA-díjra is.


Beckett az írás mellett egyetemi előadóként dolgozik szociális munka témakörben. Pályája kezdetén novellákat írt, regényei az elmúlt években jelentek meg. A Dark Eden a harmadik regénye, az előző kettő, a The Holy Machine és a Marcher 2004-ben, illetve 2009-ben jelent meg. Ez a legrangosabb irodalmi elismerése, ezt megelőzően, 2009-ben az elbeszélésekért járó Edge Hill-díjat kapta meg, olyan szerzőket utasítva maga mögé, mint a Man Booker- és Orange-díjas Anne Enright, valamint a két említett díjra többször is jelölt Ali Smith. Beckett egyelőre nem túl ismert a magyar olvasók előtt, hiszen magyar fordításban eddig két írása jelent meg: A masina a Galaktika 1993/4. számában, A határvidék őre az Átjáró című sci-fi magazin 2003. decemberi számában.

Az Arthur C. Clarke-díjas regényéről, a Dark Edenről a The Guardian című angol napilap azt írta, hogy „egyszerre kellőképpen idegen és kellőképpen elképzelhető”. A regény egy távoli világban, az Eden nevű bolygón játszódik, ahol nincs természetes fény. 163 évvel ezelőtt a bolygó felszínén landolt egy földi űrhajó. A regény Tommy és Angela 532 leszármazottjának – a Családnak – a történetét meséli el, akik küzdenek a békés együttélésért, olyan emberi szabályokat és szokásokat követve, amelyeket egyikük sem tapasztalt sohasem, és próbálnak nap mint nap túlélni, miközben várják, hogy megmentsék és visszajuttassák őket egy olyan világba, amelyet soha senki sem látott közülük.

A Dark Eden gazdag biológiai és szociológiai spekulációk ötvözete. Beckett valóban törődik szereplőivel, akik fényévekre vannak elzárva attól a Földtől, amelyet valójában sosem ismertek. Egy nagyszerű könyv, és egy jól megérdemelt győzelem Chris Beckett számára.” – mondta a regényről a zsűri elnöke, Andrew M. Buttler.

Beckett regénye mellett további öt könyv szerepelt a szűkített listán: Adrian Barnes Nod, Nick Harkaway Angelmaker, Peter Heller The Dog Stars, Ken MacLeod Intrusion és Kim Stanley Robinson 2312 című regénye. Utóbbi két szerző nem ismeretlen a magyar sci-fi rajongók előtt, hiszen MacLeod-nak két könyve (Kozmonauták vára és Sötét fény), míg Robinsonnak három könyve (Vörös Mars, Árral szemben, A rizs és só évei) is megjelent magyarul az elmúlt években. A lista érdekessége továbbá, hogy szerepel rajta a kémregényeinek köszönhetően igen népszerű John le Carré legkisebb fia, Nick Harkaway is, aki egyelőre a magyar olvasóközönség előtt – apjával ellentétben – ismeretlennek számít.

A hat döntős regényt rekordnak számító, mintegy 82 jelölt műből választották ki, amelyeket összesen 32 kiadó terjesztett elő az idei Arthur C. Clarke-díjra. A szűkített lista összeállításakor Tom Hunter, a díj igazgatója a következőket nyilatkozta: „Ez egy izgalmas és összetett szűkített lista, amely ismételt figyelmet és megfontolt értelmezést igényel. Kiválasztani hat könyvet a nyolcvankét jelölést tartalmazó listáról, egyetlen kritikai standard szempontjából sem könnyű feladat.

Az Arthur C. Clarke-díjat először 1987-ben adták át, azóta minden évben – idén huszonhetedik alkalommal – kiosztásra került. A legrangosabb brit sci-fi díjnak számít az irodalom területén, a győztes kiválasztása a Brit Science Fiction Egyesület (British Science Fiction Association), a Science Fiction Alapítvány (Science Fiction Foundation), valamint a SF Crowsnest nevű szervezet által kijelölt zsűri feladata. A 2013-as zsűri összetétele nagymértékben megegyezett a tavalyi testület összetételével: Juliet E. McKenna (Brit Science Fiction Egyesület), Ruth O’Reilly (Brit Science Fiction Egyesület), Nikkianne Moody (Science Fiction Alapítvány), Liz Williams (Science Fiction Alapítvány) és Robert Grant (SCI-FI-LONDON Filmfesztivál). A zsűrielnök szerepkörét – szavazati jog nélkül – Andrew M. Butler töltötte be.

Az Arthur C. Clarke-díjjal olyan regényeket tüntetnek ki, amelyek az Egyesült Királyságban jelentek meg az előző évben. A legelső díjjal Margaret Atwood kanadai írónőt jutalmazták A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale) című regényéért, a tavalyi győztes pedig Jane Rogers The Testament of Jessie Lamb című regényéért. A díj pénzjutalommal is jár, amely megegyezik az épp aktuális évnek megfelelő angol fonttal: Chris Beckett a rangos kitüntetés mellett tehát 2013 fonttal lett gazdagabb.

Forrás: clarkeaward.com, olvasoterem.com


Vidd hírét!
  •  
  •