Megvannak a 2013-as Edgar Allan Poe-díj győztesei

Vidd hírét!
 •  
 •  

Csütörtökön, május 2-án a New York-i Grand Hyatt Hotelben osztották ki a 2013-as Edgar Allan Poe-díjakat. Az Edgar Allan Poe-díj (Edgar Allan Poe Awards, vagy röviden Edgars) a krimi és a bűnügyi irodalom (mystery) egyik legrangosabb kitüntetése, amelyet 1946-ban alapított az Amerikai Krimiírók Egyesülete (Mystery Writers of America). A díj a neves XIX. századi amerikai költőről és novellistáról, Edgar Allan Poe-ról kapta a nevét, akit a detektívtörténet műfajának úttörőjeként tartanak számon.


Az Edgar-díjat évente több kategóriában osztják ki, ezek többsége irodalmi kategória, de általában díjaznak színházi, televíziós, filmes és rádiós műfajokban is. Olyan művek jelölhetők a díjra, amelyek az előző naptári évben jelentek meg az Amerikai Egyesült Államokban. Külföldi szerzők is pályázhatnak – a legjobb regénynek járó díj kategóriát leszámítva –, esetükben viszont az első amerikai megjelenés a mérvadó, amire értelemszerűen a díjat megelőző évben kell sor kerülnie.

A legjobbakat minden évben 68 zsűritag választja ki, több mint 1000 könyv, 500 novella, számos televízióadás és film, valamint néhány színdarab közül. Az egyes kategóriákban általában négytagú zsűri dönt, kivéve a legrangosabbnak számító kategóriát (legjobb regény), ahol a nagyszámú jelölt miatt nyolctagú a zsűri. A zsűritagok már a megjelenési évben folyamatosan kézhez kapják az elbírálandó műveket, és év végére mindenki összeállítja a saját tízes listáját. Ezekből alakítják ki az illető kategória tízes listáját, amelyet tovább szűkítenek, és többnyire január 19-ig – Edgar Allan Poe születésnapjáig – vagy egy ehhez minél közelebb eső időpontig közzéteszik a kategóriánként általában öt jelöltet tartalmazó szűkített listákat. A győztesek kihirdetésére az Edgar Banketten kerül sor.

A 2013-as Edgar Allan Poe-díj győztesei, kategóriánként:

 • Legjobb regény: Dennis Lehane Live by Night című regénye. A döntősök között szerepelt még Ace Atkins, Lindsay Faye, Gillian Flynn, Jesse Kellerman, Al Lamanda és Walter Mosley egy-egy regénye. A győztes szerző Magyarországon is ismert és igen népszerű is, az elmúlt években több regény is megjelent tőle az Agave Könyvek gondozásában, amelyekről mi is írtunk kritikát az Olvasóteremben: Titokzatos folyó; Egy pohárral a háború előtt; Sötétség, fogd meg a kezem; Megszentelt életek; Viharsziget; Hideg nyomon. A szűkített listára került szerzők közül magyarul még Gillian Flynn olvasható, akinek a díjra jelölt regényét (Gone Girl) Holtodiglan címen az idén adta ki az Alexandra Kiadó.
 • Legjobb első-regény: Chris Pavone The Expats című regénye.
 • Legjobb eredeti puhafedelű regény: Ben H. Winters The Last Policeman című könyve. A pre-apokaliptikus detektívtörténet egy trilógia első része, a második rész 2013 júliusában jelenik meg. A regényt az Amazon.com 2012 júliusa legjobb könyvének választotta és jelölte a tavalyi év legjobb regényei közé.
 • Legjobb valóságos krimi (nem fikció): Paul French Midnight in Peking: How the Murder of a Young Englishwoman Haunted the Last Days of Old China című könyve. A szerzőnek modern kínai történelem és kortárs kínai társadalom témákban jelentek meg könyvei, emellett China Rhyming: A gallimaufry of random China history and research interests címen blogot is működtet a témában.
 • Legjobb kritika/életrajz: James O’Brien The Scientific Sherlock Holmes: Cracking the Case with Science and Forensics című könyve. Ebben a kategóriában olyan könyveket díjaznak, amelyek egy-egy krimiíró vagy a műfajban nevesnek számító alkotó életrajzát dolgozzák fel, olyan könyveket viszont nem, amelyek pl. híres gyilkosok életrajzával foglalkoznak.
 • Legjobb novella: Karin Slaughter The Umremarkable Heart című írása, amely a Mystery Writers of America Presents: Vengeance című kiadványban jelent meg. A szerző elsősorban regényeinek köszönhetően ismert a magyar olvasók számára: Sikoly, Kín, Nadragulya, Hitetlen és Bőr című könyvei az elmúlt években jelentek meg az Ulpius-ház Kiadó gondozásában. A 42 éves amerikai írónő könyveit 32 nyelvre fordították le világszerte, és több mint 30 millió példányszámban adták elő őket.
 • Legjobb gyerekkönyv: Jack D. Ferraiolo The Quick Fix című regénye. A kategóriában az 5–11 éves korosztálynak szóló könyveket díjazzák.
 • Legjobb ifjúsági regény (young adult): Elizabeth Wein Code Name Verity című regénye. A győztes regény egy második világháborús thriller, amelynek középpontjában két fiatal brit nő, egy kereskedelmi pilóta és egy kém barátsága áll.
 • Robert L. Fish Emlékdíj: Patricia Smith When They Are Done With Us című története, amely a  Staten Island Noir-ban jelent meg. A díjat elsőnovellás szerzők kaphatják meg olyan írásokért, amelyet sehol máshol nem publikáltak korábban.
 • Simon & Schuster – Mary Higgins Clark-díj: Philippi Ryan The Other Woman című regénye. A díjat az MWA egy külön bizottsága ítéli oda, egy olyan könyvért, amely hűen ragaszkodik a Mary Higgins Clark által teremtett hagyományokhoz és az általa meghatározott feltételekhez: a regény főszereplője legyen fiatal nő, független, rendezett családi kapcsolatokkal, érdekes munkahellyel; bátorságának és intelligenciájának köszönhetően oldja meg az esetet; a mű ne tartalmazzon erőszakos és nyíltan szexuális jeleneteket.
 • Raven-díj: Oline Cogdill és a Mysterious Galaxy könyvesbolt (San Diego & Redondo Beach, KJalifornia). Ez a kategória egyfajta különdíj, amellyel a műfaj területén kiemelkedő, de az írástól eltérő tevékenységeket jutalmaznak.
 • Ellery Queen-díj: Akashic Books. A díjat olyan szerkesztők és kiadók kaphatják meg, akik a műfaj széleskörű támogatásában emelkednek ki.
 • Nagymester-díj: Ken Follett és Margaret Maron. Ken Follett-et nem kell bemutatni a magyar olvasóknak, hiszen az 1949-ben született walesi írónak közel huszonöt könyve jelent meg magyar fordításban. Az elsősorban történelmi kalandregényeinek és krimijeinek köszönhetően népszerű szerző könyvei több mint 100 millió példányban fogytak el világszerte, Kulcs a Manderley-házhoz, Kaland Afganisztánban, Könyörtelenül és Az idők végezetéig című regényei az e téren mérvadónak számító The New York Times bestseller-listáját is vezették. Az Olvasóteremben két könyvéről (Papírpénz és A Tű a szénakazalban) írtunk kritikát. Ezzel szemben Margaret Maron neve kevésbé lehet ismert a magyar olvasók számára, az amerikai írónőnek ugyanis mindössze egyetlen novellája olvasható magyar fordításban: a Mondtam, hogy baj lesz belőle! című írás 1988-ban A halál színe kék című novellagyűjteményben jelent meg. Ennek ellenére az írónő hazájában sikeresnek mondható, elnyerte többek között az Agatha-, Anthony- és Macavity-díjat, továbbá az Edgar-díjat is 1992-ben Bootlegger’s Daughter című regényéért. Jelenleg tagja az Amerikai Krimiírók Egyesülete országos vezető testületének.
 • A legjobb televíziós sorozat forgatókönyve: Steven Moffat a Sherlock című sorozat A Scandal in Belgravia című részének forgatókönyve.

Az idei győztesek között a magyar olvasóközönség számára többnyire ismeretlen nevek találhatók, leszámítva két Magyarországon is igen népszerű szerzőt, Dennis Lehane-t és Ken Follett-et, valamint a magyarul több könyvével is jelentkező Karin Slaughtert. Ha azonban az elmúlt több mint fél évszázad díjazottjai között szemlézgetünk, csak a legjobb regény kategóriában olyan neveket találunk, mint Raymond Chandler, John Le Carré, Frederick Forsyth, Elmond Leonard vagy Lawrence Block. A felsorolt szerzők általában a díjsorozat életmű díjának számító Nagymesterdíjat is megkapták, olyan más neves szerzők mellett, mint Agatha Christie, Ed McBain, Mary Higgins Clark, Stephen King, Georges Simenon vagy Graham Greene. A neveket olvasva tehát az Edgar Allan Poe-díj méltán tekinthető a világ egyik legrangosabb krimi elismerésének.

Forrás: theedgars.com, olvasoterem.com, Wikipedia


Vidd hírét!
 •  
 •