Benjamin Alire Sáenz az idei PEN Faulkner-díjas

Vidd hírét!
  •  
  •  

Helyi idő szerint szombaton, május 4-én este, Washington D.C.-ben átadták a 2013-as PEN Faulkner-díjat. A Walter Kirn, Nelly Rosario és A. J. Verdelle összetételű zsűri Benjamin Alire Sáenznek ítélte oda a rangos elismerést, Everything Begins and Ends at the Kentucky Club című elbeszéléskötetéért. A zsűri 350 regény és novelláskötet közül választotta ki előbb az öt könyvet tartalmazó szűkített listát, majd a győztes művet. A könyvek 2012-ben jelentek meg az Egyesült Államokban, 130 kiadó gondozásában. A washingtoni Folger Shakespeare Könyvtárban megtartott 33. PEN Faulkner-díjátadó gálán Sáenz és döntőbe jutott négy társa saját műveikből olvastak fel.


Benjamin Alire Sáenz mexikói származású amerikai költő, novellista, gyerekkönyvíró, 1954-ben született az új mexikói Old Picachoban. A denveri St. Thomas Szemináriumban szerzett diplomát 1977-ben humán tudományokból és filozófiából, majd teológiát tanult 1981-ig a belgiumi Leuvenben. Néhány évig pap volt a texasi El Pasoban, majd kilépett, és 1985-ben a helyi egyetemen angolt és kreatív írást tanult. Ezt követően egy évig az Iowa-i Egyetemen amerikai irodalom szakterületen PhD tanulmányokat folytatott. A következő évben elnyerte a Wallace E. Stegner költészeti ösztöndíjat, amelynek keretében a Stanford Egyetemen Denise Levertov vezetésével megírta első verseskötetét Calendar of Dust címmel. A kötetért 1992-ben megkapta az Amerikai Könyvdíjat (American Book Award). A Stanford Egyetemen még két évig folytatta PhD tanulmányait, mielőtt azonban diplomázott volna, visszaköltözött Texasba és az El Paso-i Texas Egyetemen tanárként kezdett dolgozni.

Mintegy húsz-huszonöt éves írói pályafutása alatt több verseskötete, novellagyűjteménye, regénye, gyerek- és ifjúsági könyve jelent, amelyekért számos irodalmi díjjal tüntették ki: Paterson Könyvdíj, J. Hunt-díj, Southwest Könyvdíj, Tomás Rivera mexikói-amerikai Gyerekkönyv-díj, Stonewall Könyvdíj, Michael L. Printz-díj, Pura Belpré-díj stb. A PEN Faulkner-díjjal kitüntetett kötete, az Everything Begins and Ends at the Kentucky Club hét novellát tartalmaz, amelyek a Texas déli részén található El Paso és a mexikói Juárez közötti határon játszódnak. A történetek rávilágítanak arra, hogy a határok – valósak vagy képzeletbeliek – összezavarják azokat, akik egyik vagy másik oldalon élnek. Az amerikai határtól négy háztömbnyire található Kentucky Club egyszerre háttér, próbakő és oázis olyan karakterek számára, akik küzdenek a határok lehetetlen ambiguitásával, legyenek azok szexuális, érzelmi, nemzeti vagy gazdasági természetűek.

Benjamin Alire Sáenz mellett négy másik szerző jutott a PEN Faulkner-díj döntőjébe: Amelia Gray, Threats című első regényével; Laird Hunt, Kind One című regényével; T. Geronimo Johnson, Hold It ’Til It Hurts című első regényével; valamint Thomas Mallon, Watergate című regényével.

A PEN Faulkner-díj (PEN/Faulkner Award for Fiction) az Amerikai Egyesült Államok egyik legrangosabb szépirodalmi díja, amelyet a PEN/Faulkner Alapítvány (PEN/Faulkner Foundation) alapított. Az alapítványt az 1978-ban Nemzeti Könyvdíjjal kitüntetett Mary Lee Settle hozta létre 1980 őszén. A dolog előtörténete, hogy 1979-ben Settle-t felkérték a Nemzeti Könyvdíj zsűrijébe. A fikciós művek kategóriában Tim O’Brien A katona legszebb álma című regénye nyert a John Irving Garp szerint a világ (The World According to Garp) című bestsellere előtt. A The New York kiadóvállalat felháborodott a döntésen, megvonta támogatását a Nemzeti Könyvdíjtól, és kezdeményezte a szabályok megváltoztatását. Válaszképpen, Settle és néhány barátja létrehozta mintegy konkurens díjként a PEN Faulkner-díjat, amelynek célja egy olyan irodalmi kitüntetés alapítása volt, amely elismeri a kiemelkedő irodalmi fikciót, és amelynek keretében írók zsűriznek, mindenféle kereskedelmi vonatkozás nélkül. A díj névadója William Faulkner amerikai író, – aki 1949-ben nyert Irodalmi Nobel-díjának az összegét felajánlotta egy olyan alapnak, amely a feltörekvő tehetséges írókat támogatja, és aki egyben Settle egyik ihletője volt –, valamint a PEN nemzetközi írószövetség. Az alapítvány először 1981-ben osztotta ki a díjat.

A PEN Faulkner-díjat évente adják át annak az amerikai szerzőnek, aki a legjobb szépirodalmi művet írja az előző naptári évben. Az elismerés mellett a győztes szerző 15 000 dollár pénzjutalomban is részesül, hasonlóképpen a következő négy helyezett – a szűkített lista további résztvevői – is, akik fejenként 5000 dolláros összeget kapnak. A díj átadására a wahingtoni Folger Shakespeare Könyvtár előadótermében kerül sor, ahol a döntőbe jutott szerzők – akárcsak az idei díjátadón – felolvasnak saját műveikből. A legelső díjazott Walter Abish volt, az elkövetkező három évtizedben pedig a díjat olyan neves szerzők kapták meg, mint Peter Taylor (1986), Philip Roth (1994 és 2007), Michael Cunningham (1999), Ha Jin (2000 és 2005) vagy John Updike (2004).

Forrás: penfaulkner.org, Wikipedia


Vidd hírét!
  •  
  •