Sokat várnak Dan Brown új könyvétől

Vidd hírét!
 
 

Dan Brown azt reméli, hogy legújabb, Inferno című kötetével sikerül Dante felfedezésére, illetve újra-felfedezésére inspirálnia olvasóit. Az író hétfőn New York-ban beszélt legújabb művéről, amely reményei szerint segít felkelteni az olvasók érdeklődését a könyvet inspiráló Dante mű, az Isteni színjáték iránt. „Azt remélem ettől a könyvtől, hogy Dante felfedezésére, illetve újra-felfedezésére inspirálja az embereket, akik, ha minden jól megy, ezzel párhuzamosan élvezhetik azon lenyűgöző művészeti alkotások egy részét, amelyeket Dante inspirált az elmúlt hétszáz évben” – húzta alá a 48 esztendős Brown, aki A Da Vinci-kód című világhírű kötetével jelentősen növelte a Louvre és a westminsteri apátság – illetve a mű egyéb helyszíneinek – felfedezésére irányuló szervezett túrák népszerűségét.

A kedden megjelent új könyv máris előkelő helyet foglal el az Amazon.com és a Barnes & Noble.com bestseller listáin. A kötet sikerével szembeni elvárásnak megvannak az okai, hiszen a tíz évvel ezelőtt megjelent, A Da Vinci-kód című Brown-könyvből kemény kötésben 81 millió példány kelt el, és ezzel csúcstartó a felnőtteknek szóló regények között. Az író eddig összesen mintegy 200 millió könyvet adott el.

Az Inferno című kötetnek ismét Brown regénybeli alteregója, Robert Langdon művészettörténész, a Harvard egyetem professzora a főszereplője, aki a történet kezdetén egy olaszországi kórházban ébred fel, véráztatta ruhában. Nem tudja, hogyan került oda, mit keres hatezer kilométerre otthonától, Massachusettstől. Ablaka előtt pedig egy nő vár rá, fegyverrel. A történetben egyfajta szerelmi szál is szerepel, miközben az író többek között Firenze és Velence történelmi helyszíneire kalauzolja el olvasóit, Dante soraira utaló rejtélyes kódokkal fűszerezve írását.

Brown mindig személyesen keresi fel a könyveiben megnevezett helyszíneket, ám A Da Vinci-kód sikere óta jóval nehezebb lett a dolga, mivel rajongói megszállottan próbálják kideríteni egy-egy újabb kötetének lehetséges helyszínét és témáját. A 2009-es Elveszett jelkép című könyvének részletei azon híresztelések nyomán kaptak szárnyra, amelyek szerint Brownt Washington D.C.-ben látták. Az Inferno megírása előtti európai terepszemlén ezért nélkülözhetetlen volt némi kémelhárítás is.

„A kutatási folyamat ma egyrészt nagyszerű, mert olyan dolgokhoz kapok hozzáférést, amelyekhez azelőtt soha. Ugyanakkor sokkal bonyolultabb is a helyzet, mivel bizonyos szinten próbálom titokban tartani, amit írok, ám az emberek felismernek. Ezért az általam feltett kérdések felének semmi köze a könyvhöz, csak az a céljuk, hogy találgatásra ösztönözzék az embereket” – mondta Brown.

Dante igen kritikus volt a katolikus egyházzal szemben és Brown örömét lelte abban, hogy olvasói és kritikusai is egyaránt azt találgatták, hogy új könyvében vajon újra feltűnnek-e A Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok című írásokban kibontakozott elméletek, viták. Az Inferno című kötet azonban a túlnépesedés ügyét helyezi a középpontba. „Ez nem egy aktivista könyv. Nem szolgálok benne semmilyen megoldással és nem is támogatok egyetlen lehetséges megoldási javaslatot sem” – hangsúlyozta Brown. – “Csupán a magam módján azt mondom hello, van itt egy ügy, amelyet a témában nálam sokkal hozzáértőbb embereknek muszáj lenne napirenden kezelniük”.

A szerző: Dan Brown (fotó: Oregon Herald)

Eugenio Giani, Firenze városi tanácsának elnöke is bízik Dan Brownban, azt mondja: Firenze turizmusa 10 százalékkal csökkent az utóbbi időben, de reméli, hogy a könyvnek köszönhetően újra jönnek majd a turisták, és Toszkána székhelye és kultúrális központja visszaszerzi azt a 10 százalékot. Silvano Fei, a firenzei Dante Múzeum igazgatója is osztja a tanácselnök nézeteit, szerinte az mindennél fontosabb, hogy a regény hatására az emberek ismét Dantéről fognak beszélni. Tom Kington, a The Guardian firenzei riportere egy szuvenír árust is megszólaltatott: Stefano Obe azt mondja, hogy a válság miatt ugyan nem csökkent a turisták száma, de érezhetően kevesebbet költöttek; szerinte Dan Brown új könyve Firenzében fellendítheti az ajándéktárgyak piacát is.

A könyvkereskedők is hasonlóan szép reményeket fűznek az Infernóhoz, egyesek biztosra veszik, hogy Brown új regénye fogy majd a legnagyobb példányszámban 2013-ban. Chris White a Waterstonestól azt mondja, hogy a legtöbbet ebből fognak eladni, és ez érheti el leghamarabb az idei csúcsot. Májusban és egész nyáron az Inferno lesz a sikerlisták élén, és karácsonykor újabb csúcsot ér el, nem kizárt, hogy december 25-én is Robert Langdon új kalandja lesz a sikerlisták első helyén. A legtöbb eladott példányszámért persze sokat tesz az Amazon és a Tesco is, a hét elején mindketten kevesebb mint féláron kínálták a regény keményfedeles kiadását, de a Waterstones is ott maradt a nyomukban, már ami a könyv árát illeti. Chris White hozzátette: nehéz elképzelni, hogy Dan Brownt idén bárki is le tudná körözni. Bennünk felmerül a kérdés: vajon a Waterstonesnál ismerik az Ötven árnyalat-jelenséget?

Forrás: MTI, The Guardian


Vidd hírét!