Irodalmi díjat kap Olaszországban Esterházy Péter

Vidd hírét!
 
 

Premio Mondello nemzetközi irodalmi díjat adnak át Esterházy Péternek a csütörtökön megnyílt 26. Torinói Nemzetközi Könyvszalonon, amelynek idei díszvendége Chile. Esterházy Péter a május 20-ig tartó könyvfesztivál egyik kiemelt nemzetközi vendége. A szicíliai Palermo tengerpartján levő Mondellóról elnevezett díjat Giovanni Puglisi, a Fondazione Sicilia alapítvány elnöke adja át. A zsűri tagja, Melania Gaia Mazzucco, a 2003-ban Premio Strega-díjat nyert olasz írónő a fesztivál közönsége előtt beszélget Esterházy Péterrel.

A díj indoklásában Mazzucco azt írta, hogy a magyar író „műveinek olvasása örömet okoz. A gondolkodás, az élet, az írás örömét, de az olvasásét is. Ezért a fertőző szabadságérzetért vagyunk neki hálásak”.

Az idén 39. kiadásához érkezett Mondello-díjat eddig magyar szerzőnek két alkalommal – 2003-ban Giorgio Pressburgernek, 2005-ben Szabó Magdának – adtak.

„Egyre gyakrabban járok Itáliába és egyre jobbnak látszik, mint amilyennek képzelni szoktuk. Ha lennének rosszakaróim, akkor most láthatnák, hogy mégsem csak Németországban vagyok ismert” – nyilatkozta a díjátadás előtt Esterházy Péter az MTI-nek. Az írónak csaknem tíz műve jelent meg Olaszországban, és 2006 óta ez az ötödik olasz irodalmi díj, amelyben részesül.

A torinói könyvfesztivált Giorgio Napolitano olasz államfő videoüzenete nyitotta meg: „Az irodalom és az olvasás a demokrácia elengedhetetlen tartópillére” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy Olaszországban keveset olvasnak.

Az 1400 kiadót, 2000 szerzőt, 900 író-olvasó találkozót bemutató fesztivál idei díszvendége a Pablo Neruda halálának negyvenedik évfordulójáról megemlékező Chile. A fesztiválon részt vesz a dél-amerikai országból Luis Sepulveda, de az olvasók találkozhatnak az izraeli David Grossmannal és Jérôme Ferrarival, a tavalyi Goncourt-díj nyertesével is. A fesztiválra háromszázezer látogatót várnak.

Forrás: MTI


Vidd hírét!