Mario Vargas Llosát a BBTE díszdoktorává avatják

Vidd hírét!
  •  
  •  

Kolozsvárra érkezett vasárnap Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író, akit hétfőn a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) díszdoktorává avatnak. Mario Vargas Llosa vasárnap este Ezeregy éjszaka című drámájának a bemutatóján vett részt a kolozsvári román Nemzeti Színházban. A díszdoktori cím átadási ceremóniáját hétfőn tartják az egyetem dísztermében. A perui író három napot marad az erdélyi városban.


Mint a BBTE honlapján közölte, a dél-amerikai írót az egyetem bölcsészkarának javaslatára tüntetik ki. “Mario Vargas Llosa több szólamú alkotása állandó védőbeszéd a fikció fontossága mellett az emberi lét meghatározásában. (…) Abban a valóság az elképzelttel keveredik, az élet pedig a képzeleterő által teljesedik be” – idézte az egyetem közleménye Corin Braga dékán hétfői laudációjának egy részletét. A hétfői ceremóniára várják Peru bukaresti nagykövetét és a román fővárosban működő Cervantes Intézet igazgatóját.

Kedden Élhetnénk-e a fikcióba való menekülés nélkül? címmel nyilvános vitát rendeznek az egyetem Mihai Eminescu-termében Mario Vargas Llosa és Gabriel Liiceanu, a könyveit románul megjelentető Humanitas Könyvkiadó igazgatójának részvételével, és a Nobel-díjas író dedikálja is műveit.

A 77 éves írónak első, magyarul A város és a kutyák címmel megjelent regénye hozta meg az 1960-as években a nemzetközi elismertséget. 1995-ben megkapta a Cervantes-díjat, amely a legjelentősebb irodalmi elismerés a spanyol nyelven alkotóknak. A Nobel-díjjal 2010-ben tüntették ki “a hatalmi berendezkedések feltérképezéséért, és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért”.

Forrás: MTI, Mediafax


Vidd hírét!
  •  
  •