150 ezer fontot fizettek egy Harry Potter-könyvért

Vidd hírét!
 
 

150 ezere angol fontot fizetett valaki a Harry Potter és a Bölcsek Köve Rowling-jegyzetekkel, -illusztrációkkal ellátott első kiadásának egy példányáért kedden a Sotheby’s-aukción. A kötetben Rowling írással kapcsolatos megjegyzései is olvashatók, emellett a regény első változatának egy részlete is szerepel benne. A névtelenséget kérő vásárló telefonon licitált.

A Harry Potter és a Bölcsek Köve első kiadása a szerző jegyzeteivel (fotó: Will Oliver)

A szerző a varázslósagában leírt játék, a kviddics keletkezéséhez is magyarázatot fűz a lapokon. Rowling 22 illusztrációt rajzolt a könyvbe, az egyik a csecsemő Pottert ábrázolja, amint egy ajtó küszöbén alszik, egy másik pedig Albus Dumbledore-nak, a varázslóiskola igazgatójának csokibékához mellékelt kártyája.

A Sotheby’s és a PEN Club közös keddi árverésén más neves szerzők jegyzetekkel ellátott köteteit is eladásra kínálta. Licitálni lehetett Kazuo Ishiguro Napok romjai és Yann Martel Pi élete című könyvére. Előbbi 18 ezer fontért cserélt gazdát, Roald Dahl Matilda c. gyerekkönyvéért 30 000 fontot fizettek. Az aukció – amelyen több szerző, közöttük Helen Fielding, Frederick Forsyth, John Banville vagy Jeanette Winterson is részt vett – 439 200 font összbevétellel zárult.

Forrás: Hirado.hu, The Guardian


Vidd hírét!