Lydia Davisé a Nemzetközi Man Booker Díj

Vidd hírét!
  •  
  •  

Lydia Davis amerikai novellista nyerte el idén a Nemzetközi Man Booker Díjat, amellyel kétévente egy-egy szerző teljes munkásságát jutalmazzák. Davis zsinórban a harmadik észak-amerikai szerző, aki megkapja a rangos irodalmi kitüntetést. 2009-ben a kanadai Alice Munroe (Asszonyok, lányok élete; Szeret, nem szeret; Mennyi boldogság!), 2011-ben pedig az amerikai Philip Roth vehette át a 60 ezer angol fonttal járó díjat. Korábban két nem angol nyelven alkotó szerző részesült Nemzetközi Man Booker Díjban: 2005-ben az albán Ismail Kadare, 2007-ben pedig a nemrég elhunyt nigériai Chinua Achebe.


Davis, az Albany Egyetem irodalomprofesszora az Observer kritikusa, William Skidelsky szerint rendkívül szűkszavú írásaival újraértelmezte a rövidséget. A szerző emellett elismert műfordító, Marcel Proust- és Gustave Flaubert-fordításaiért a francia művészeti érdemrend lovagi fokozatát kapta. Az írónő a 60 ezer fonttal járó díj szerdai londoni átadása után elmondta: éppen Proust Az eltűnt idő nyomában című monumentális regényfolyamának tolmácsolásakor fordult meg a fejében, hogy vajon milyen rövid is lehet egy novella. Az foglalkoztatta, hogy milyen kevés mondanivaló az, ami még működik. Davis egyes novellái két-három, vagy akár kilenc oldalasak, de akad egy bekezdésnyi vagy egymondatos munkája is. A díj zsűrijében Christopher Ricks irodalomtudóson kívül Elif Batuman író-esszéista, Aminatta Forna író, dokumentumfilmes, Yiyun Li regényíró és Tim Parks író kapott helyet.

Ricks laudációjában elmondta: a 65 esztendős Davis írásai annyi irodalmi struktúrát ölelnek fel, hogy nehéz lenne őket egyetlen címke alá besorolni. “Nevezzük őket hivatalosan elbeszélésnek? Vagy talán miniatúrának? Anekdotának? Esszének? Tréfának? Példázatnak? Mesének? Szövegnek? Aforizmának vagy velős mondásnak? Imának vagy irodalmi bölcsességnek? Vagy beérhetnénk a tapasztalattal?” – fogalmazott.

Élénk vita folyt a zsűritagok között a döntést megelőzően, mondta Tim Parks író és akadémikus, a zsűri egyik tagja. A szűkített lista mindegyik jelöltje nagyon jó volt, és nem volt könnyű eldönteni, hogy ki legyen a nyertes, de hosszas megbeszélést követően Davist választottuk, rendkívüli írásai és kreativitása miatt, tette hozzá Parks. Egy díj odaítélésekor mindig elérkezik az a pont, magyarázta a brit regényíró, amikor minden jelöltet egyformán jónak talál az ember, és ostobaság azt állítani, hogy egyik jobb lenne a többinél, de ugyanakkor választani kell egy győztest. Davis esetében valamennyien úgy érezték, mondta, hogy valami újszerűt, üdét, sziporkázót olvasnak, ami a rövidpróza eddig nem látott formáját jelentette, és a végén ez döntött az amerikai írónő javára.

Davisnek The End of the Story című egyetlen regényén kívül hét novelláskötete jelent meg, köztük a Break It Down, az Almost No Memory és a Varieties of Disturbance. Legújabb gyűjteményes kötetét Can’t and Won’t címmel 2014-ben adják ki az Egyesült Államokban. Davis olyan szerzőkre volt hatással, mint Jonathan Franzen, David Foster Wallace és Dave Eggers.

A Nemzetközi Man Booker Díjat 2005 óta kétévente ítélik oda. Az elismerésre bármilyen nemzetiségű, még élő írót jelölhetnek, akinek munkái elérhetők angol nyelven. Idén 150 író közül választották ki a tízes szűkített listán szereplő díjesélyeseket. Davis mellett a kínai Jen Lien-ko (Yan Lianke), az orosz Vlagyimir Szorokin, valamint a díj történetének legfiatalabb (45 éves) jelöltje, Marie N’Diaye francia író, a svájci Peter Stamm, az amerikai Marilynne Robinson, a kanadai Josip Novakovich, az izraeli Aharon Appelfeld, az indiai U.R. Ananthamurthy és a pakisztáni Intizar Huszain került a listára.

Forrás: HVG, The Guardian


Vidd hírét!
  •  
  •