2013-ban Ámosz Oz kapja a Franz Kafka-díjat

Vidd hírét!
  •  
  •  

Ámosz Oz izraeli író és publicista kapja az idén a Franz Kafka nemzetközi irodalmi díjat. A díj odaítéléséről tíztagú nemzetközi zsűri döntött, amelynek többek között Marcel Reich-Ranicki tekintélyes német irodalomkritikus is a tagja volt. A zsűri az idén 12 jelölt közül választotta ki Ámosz Ozt. A jelöltek névsorát nem hozták nyilvánosságra. Oz már korábban is számos izraeli és nemzetközi irodalmi díjat és elismerést kapott.


“Ámosz Oz nagy elismerésnek tekinti, hogy ő kapja az idén a tekintélyes Franz Kafka-díjat” – közölte a Franz Kafka Társaság. A díj ünnepélyes átadására hagyományosan október végén az Óvárosi városháza dísztermében kerül sor.

A Kafka-díjat, amely Kafka prágai szobrát ábrázoló bronzplakett, korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth amerikai regényíró, a japán Haruki Murakami, a Nobel-díjas Elfriede Jelinek és Harold Pinter. 2003-ban a díjat Nádas Péter kapta.

Az elismerést a prágai székhelyű Franz Kafka Társaság adományozza 2001 óta rendszeresen minden évben olyan íróknak, akiknek munkái minden olvasóhoz szólnak “származására, állampolgárságára, illetve kultúrájára való tekintet nélkül”. A társaság olyan írót tüntet ki, aki műveivel hozzájárult a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek terjesztéséhez. A Franz Kafka-díjjal 10 ezer eurós pénzbeli jutalom is jár. A díj odaítélésének egyik feltétele, hogy a kiválasztott író művei tükrözzék a közép-európai szellemi értékeket, eszmeiséget. Ennek ellenére nem feltétlenül szükséges, hogy a díjazott a régióból származzon.

Ámosz Oz a legismertebb izraeli író a világon, ő a legtöbb – mintegy harminc – nyelvre lefordított, héberül alkotó szerző, műveit többek között arabra is lefordították. Jeruzsálemben született 1939-ben, regényeinek cselekménye több esetben is szülőhelye környékén játszódik. A szülei Kelet-Európából vándoroltak Izraelbe, az apja Litvániából, az anyja családja pedig Lengyelországból származik. Ámosz Oz a jeruzsálemi egyetemen filozófiát és héber irodalmat tanult, 1963-ban diplomázott, majd tanárként kezdett el dolgozni. Első novelláskötete 1965-ben jelent meg, első regényét 1966-ban adta ki. Magyar nyelvre eddig kilenc művét fordították le.

Oz eddig több mint húsz irodalmi díjat és különböző kitüntetést vehetett át, többek között a Francia Köztársaság Becsületrendjét, a német Die Welt irodalmi díját, a Goethe-díjat vagy a JQ Wingate-díjat. 2010-ben a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként Budapest Nagydíjjal tüntették ki. Az utóbbi időben minden évben felmerül a neve az irodalmi Nobel-díjra esélyesek sorában.

Forrás: MTI, wikipédia.


Vidd hírét!
  •  
  •