Steven Saylor: A hét csoda

Írta : Steven Saylor
Eredeti cím : The Seven Wonders
Eredeti kiadás : 2012
Magyar cím : A hét csoda
Fordította : Heinisch Mónika
Kiadó : Agave Könyvek
Recenzált kiadás éve : 2012
Terjedelme (oldalszám) : 384
90
Vidd hírét!
  •  
  •  

Steven Saylor történelmi krimijeit nagyon sokan olvassák és szeretik szerte a világban. Az amerikai történész-író közkedvelt Roma sub Rosa-sorozatának 13. része A hét csoda című kötet is, ami tulajdonképpen egy előzménykönyv, ebből derül ki, hogyan kezdődött Gordianus nyomozó felnőtt élete és bűnüldöző “karrierje”. A kötet tíz novellát tartalmaz, melyek végül egy egész kerek történetet adnak, annak az utazásnak a történetét, melyet Gordianus és tanítómestere, a híres költő, Antipatrosz tettek, meglátogatva a világ hét csodáját. Hét novella szól a hét csodáról, a többi pedig keretként és betétként egészíti ki a történetet.


A cselekmény röviden: Kr. e. 92-ben járunk, az ókori Rómában. Gordianus betöltötte a 18. életévét és izgatottan készül első nagy utazására, melynek során a világ hét csodáját szeretnék meglátogatni Antipatrosszal. Az események azonban érdekesen kezdődnek: Antipatrosz, a görög költő megrendezi a saját halálát és felveszi a Zotikosz álnevet. Gordianus születésnapjának és Antipatrosz áltemetésének estéjén kelnek útra, vagyis vízre, és elindulnak utazásuk első színhelyére, Epheszoszba. Itt az ókori világ egyik nagy csodáját, az Artemisz-templomot akarják meglátogatni. A látogatás során azonban véletlenül egy bűntény közepébe csöppennek, amelyet a sors érdekes fordulata és Gordianus kiváló megfigyelőképessége segítségével meg is oldanak. Következő úti céljuk Halikarnasszosz és a híres mauzóleum, ám ez a látogatás sem telik izgalmak nélkül, Gordianus ismét nyomozásba kezd. Így jutnak el sorra az összes csoda helyszínére: Olümpiába, Rodoszra, Babilonba, Egyiptomba és Alexandriába, és bizony egyetlen helyszínen sem kerülik el Gordianust a bonyodalmak. Gyilkosságok, csalások, boszorkányság, irigység, pénzsóvárság járnak mindenütt a két utazó árnyékában. De az ifjú rómainak helyén van az it (dove noi abbiamo provato questa slots ) e possibile provare questa ed altre videoslot in modo assolutamente gratuito in modalita dimostrativa direttamente dal portale dell’operatore. esze és a szíve, és bátorságból sem szenved hiányt, így a sötét bűntények sorra mind lelepleződnek.

Saylor krimijének nem Gordianus zsenialitása az egyedüli erőssége. Ez az utazás nekünk, olvasóknak egy valódi időutazás. A könyv lapjain a 2000 évvel ezelőtti múlt kel életre, ahogy behajózunk főhőseinkkel Epheszosz és Alexandria kikötőjébe, ott találjuk magunkat a hajón, velük együtt csodálkozva rá a távolban kibontakozó városra, a horgonyzó hajókra, a tömegre. Velük együtt ámulunk Artemisz templomának nagyságán és fenségességén, a halikarnasszoszi mauzóleum hatalmas méretein, a rodoszi kolosszus tiszteletet parancsoló maradványain, velük szomorkodunk a babiloni nagy fal elmúlt dícsőségén, és döbbenten próbáljuk elképzelni és felfogni a pharoszi világítótorony bonyolult működését. Az író nem mulaszt el bevezetni minket az akkori élet mindennapjaiba sem, híres emberekkel, költőkkel, politikusokkal, tudósokkal és hétköznapi emberekkel is találkozunk, betekinthetünk az életükbe, a szokásokba, hiedelmekbe, vallási szertartásokba. A háttérben pedig érezhetően fortyog valami, a Róma által leigázott országok lázadásra készülődnek. A történetnek természetesen nincs vége, hiszen a vég tulajdonképpen Gordianus kalandjainak kezdete, aki első nagy utazásának tapasztalatait felhasználva nyomozói munkával kezdi keresni a kenyerét, de néhány talányra fény derül, köztük arra is, miért kellett Gordianus görög mesterének, Antipatrosznak álnéven utaznia keresztül a fél világon.

Steven Saylor krimijében nagy hangsúlyt kap  a történelem és a környezet, amelybe a történeteket ágyazza. A cselekmény vezetése izgalmas, de legalább ilyen izgalmas az a régi, számunkra már szinte mesei világ is, ahol ez játszódik. A hét csodát egy könnyű, semmiképpen sem gyomorforgató, fiataloknak is ajánlott történelmi krimiként kategorizálnám, amelynek történetvezetése szerintem hangulatában Agatha Christie regényeit idézi, természetesen leszámítva a történelmi részt. Összességében egy jó hangulatú, izgalmas, tanító jellegű könyv, amely – hogy el ne tévedjünk az akkori időben és térben – tartalmaz egy jól áttekinthető térképet, valamint egy kronológiai sorrendet is a hét csoda keletkezésének idejéről.


Vidd hírét!
  •  
  •