Hat könyv, amit érdemes beszerezni a Könyvhéten

Vidd hírét!
  •  
  •  

Előző összeállításunkban kizárólag a Könyvhétre időzített kortárs magyar szerzőkkel és könyveikkel foglalkoztunk. Íme a külföldi könyvek kínálatának sava-borsa:


Jane Rogers: Jessie Lamb testamentuma (Ad Astra)

A képzelet kiadója a Könyvhétre elhozza a 2012-es Arthur C. Clarke-díjas Jessie Lamb testamentumát Jane Rogerstől. A 61 éves írónő 2005-ben kezdett foglalkozni a regény alapötletével, egy lánnyal, aki fellázad a szülei ellen és rendkívüli hőstettet akar véghezvinni – vagy rendkívüli áldozatot hozni. Az írás korai szakaszában az is eszébe jutott, hogy a lány akár öngyilkos merénylő is lehet. De végül Jessie Lamb nem öngyilkos merénylő lett.

Jessie Lamb egy hétköznapi kamaszlány különleges körülmények között: miközben világa összeomlik, idealizmusa és bátorsága arra sarkallja, hogy megtegye a szükséges, hősies lépést, és hozzájáruljon az emberiség megmentéséhez. Vajon Jessie valóban hős? Vagy, ahogy az apja tart tőle, könnyen befolyásolható csitri, aki fel sem fogja tettei következményét? A Jessie Lamb testamentuma a közeljövő, biológiai terrorizmus által visszavonhatatlanul megváltozott világát mutatja meg, és egy rendkívüli fiatal lány döntésének folyamatát, aki a gyermekkorból kilépve azért küzd, hogy az élete – és talán a halála – értelmet nyerjen. A helyzetet nem könnyíti meg a nyakára küldött fejvadász sem, az űrhajóját pedig eleven falja fel egy másik ellenség. A regény egy olyan világról fest képet, amelyben asszonyok és lányok milliói halnak meg, miután egy terhes nőket támadó vírus elszabadul, és az emberiség sorsa is kockán forog. Isten keze, vagy a tudósok hibája? Az emberi sötétség és pusztítás gyümölcse?

Scott Turow: Ártatlan (Agave)

A lenyűgöző Ártatlanságra ítélve új fordítása után alig három hónappal itt van a történet folytatása, amelyet az ügyvédként is praktizáló Scott Turow 2010-ben írt meg – jelenleg ez számít a legfrissebb könyvének.

Húsz éve Tommy Molto azzal vádolta ügyész kollégáját, Rusty Sabichet, hogy megölte egykori szeretőjét, és Rusty, a vád képviselője egyszerre a vádlottak padján találta magát. Rustyt végül tisztázták, de a világrengető tárgyalásba kis híján mindkét férfi belerokkant. Moltót meghurcolták, és noha Rusty visszakapta a karrierjét, annál sokkal jelentősebb veszteségeket szenvedett.

Az Ártatlan már a jelenben játszódik. A hatvan éves Rusty, a fellebbviteli bíróság elnöke újabb rémálomra ébred. A felesége, Barbara gyanús körülmények között elhalálozik, és megint ő az első számú gyanúsított. Újra összefog hát karizmatikus védőügyvédjével, Sandy Sternnel, hogy a fiát, Natet meggyőzze ártatlanságáról. De vajon mit titkol előlük a fiú? Bombasztikus tárgyalás veszi kezdetét, ahol napvilágra kerül minden hazugság, féltékenység, bosszúvágy és az emberi lélek legsötétebb oldala, ahol Rusty Sabich és Tommy Molto egyszer s mindenkorra pontot tehet az igazság nevében vívott harcára.

Hisham Matar: Férfiak földjén (Animus)

Már február elején beszámoltunk arról, hogy a nyár elején jön a líbiai származású Hisham Matar debütáló regénye. A Férfiak földjént 2006-ban jelölték a Man Booker-díjra, irodalmi elismeréseket söpört be Amerikában, Nagy-Britanniában és Olaszországban, mi magyarok pedig Tóth Tamás Boldizsár tolmácsolásában vehetjük a kezünkbe.

Szulejmán kisgyerek még, de az utcabeli gondtalan játék, szülei odaadó szeretete s a tisztes jómód közepette egyre inkább felsejlik előtte, milyen is valójában a világ, amelyet Kadhafi ezredes ereje teljében ural. Egy alkalommal a város főterén észreveszi apját, akiről úgy tudja, üzleti úton van, s bár még parfümje illatát is érzi, ahogy elmegy mellette, apja egy pillantást sem vet rá. Ettől kezdve válik a világ egyre félelmetesebb hellyé Szulejmán számára, ahol kérdéseire vagy nem kap választ, vagy csak hazugságot hall. Apja egyre többször és egyre hosszabb ideig marad távol, s a kisfiú különösen erős, bensőséges kapcsolatba kerül az anyjával, aki megosztja vele gyereklányként átélt megrendítő történetét, így azt is, hogyan lett szinte gyerekfejjel asszonnyá. A tettetések és elhallgatások, a megmagyarázhatatlan történések egyre gyakrabban fenyegetik Szulejmán otthonát, s már-már szétfeszítik az egykor biztonságosnak vélt falakat.

A Férfiak földjén egy lebilincselő, izgalmas beszámoló a Kadhafi vezette Líbiában uralkodó állapotokról, az államrendőrség terrorjáról.

Junot Díaz: Oscar Wao rövid, de csodálatos élete (Cor Leonis)

A magyar olvasóközönség az áprilisi Könyvfesziválra megjelent, díjnyertes novelláskötete kapcsán ismerhette meg a dominikai-amerikai Junot Díazt. A folytatásra szerencsére nem kellett sokat várni: a Könyvhétre megjelenik Díaz regénye, az Oscar Wao rövid, de csodálatos élete. A regény egyedi hangjával, az irodalmi stílusok ötvözésével derűsen előadott, de szívszorító történetével rengeteg díjat és elismerést begyűjtött, többek között a Pulitzer-díjat is.

Oscar aranyos, de súlyos személyiség: egy elhízott, sci-fi imádó, könyvmoly fiú. Ráadásul New Jersey-i gettóba szakadt dominikai család sarja, ami hátrányos helyzet a köbön. Az álma, hogy a dominikai Tolkien legyen, és persze, hogy megtalálja az igaz szerelmet. Sajnos Oscarnak a saját egyéniségén kívül egy komoly akadály állja útját: a fukú, vagyis az átok, amely nemzedékek óta sújtja családját, azóta, hogy nagyapja nemet mondott Trujillónak, a véreskezű és véresszájú diktátronak, amiért súlyos árat fizetett. A regény több idősíkon és több mesélőn keresztül követi nemcsak egy család történetét, de Dominika modern történelmét is, érdekes és megkapó szereplőkön keresztül ábrázolja az életet egy olyan véres diktatúrában, amely embertelen és emberellenes volt. Junot Díaz regénye egyedi hangjával, az irodalmi stílusok ötvözésével derűsen előadott, de szívszorító történetével rengeteg díjat és elismerést begyűjtött, többek között a Pulitzer-díjat is.

Gary Shteyngart: Abszurdisztán (Cor Leonis)

Az orosz származású, Amerikában élő Gary Shteyngart regénye akasztófahumorral megspékelt mai szatíra a különböző kultúrák, vallások és egyének egymás mellett éléséről a történelem szagos szelei közepette.

Misa Vainberg egy igazi orosz mackó. 160 kilós, lomha fiatalember, akinek amerikai a lelke, az útlevele viszont orosz. Miközben − apja jóvoltából − az amerikai Alkalmi Egyetemen diplomát szerzett, megízlelte az édes életet, és nem mellesleg, némi másodkézből való szexuális tapasztalatot is szerzett. Most azonban Oroszországban ragadt, és nem akarják visszaengedni. Ám a feneketlen orosz csüggedésben feldereng a fény: hamis útlevéllel kijuthat, ha nem is Amerikába, de legalább a kulturált Európába. Hogy ezt megszerezze, el kell utaznia egy a Kaszpi-tenger partján fekvő kis országba, Abszurdisztánba. Ez a parányi, olajkitermelésből élő ország az átmenet állapotában leledzik, a szocialista sarlóból éppen kapitalista rugóskés kovácsolódik. Misa belekeveredik az egymással viszálykodó nemzetiségek és hadurak harcába, miniszter lesz, keresi önmagát, keresi a szerelmet és keresi a huszonegyedik századi élet értelmét Európa peremén.

Julian Barnes: Felfelé folyik, hátrafelé lejt (Partvonal)

Végül, de nem utolsó sorban hadd ajánljuk a figyelmetekbe a 2011-es Man Booker-díjas regényt: Julian Barnes Felfelé folyik, hátrafelé lejt című könyve végre magyarul is megjelenik. A szerző nem ismeretlen a magyar olvasóközönség előtt, Magyarországon olyan könyvei jelentek meg, mint a szintén Man Booker-díjra jelölt Anglia, Anglia, a Flaubert papagálya vagy a Szerelem meg miegymás. A Felfelé folyik, hátrafelé lejtet a 2011-es Man Booker-díj zsűrijének elnöke egy „gyönyörűen megírt, a 21. század emberiségéhez szóló” könyvnek nevezte, amely a személyes emlékezet működéséről, végső soron az életút számonkérhetőségéről szól hitelesen.

Tony Webster mindig is óvatosan élt, ám egy ügyvédi levél váratlanul felkavarja az elvált, magányos férfi nyugdíjas hétköznapjait. Kiderül, hogy örökölt, és hagyatéka nem más, mint Adrian Finn, a mindig is különcnek tartott fiatalkori barát naplója. A sorok olvasása közben negyven évvel ezelőtti szerelmek, barátságok, kamaszkori lázadások emlékei törnek a felszínre, és az idős férfi elhatározza, hogy felkutatja a rejtélyek kulcsfiguráját, első szerelmét, Veronicát. Személyes találkozásuk új megvilágításba helyezi a múltat és a saját felelősségét abban a tragikus halálesetben, amelyre már évtizedek óta nem gondolt.


Vidd hírét!
  •  
  •