Hivatalosan is megnyitották a centenáriumi Weöres-évet

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Helikon Könyvkiadónál megjelent az Elhagyott versek című Weöres Sándor-kötet, melyet Steinert Ágota irodalomtörténész szerkesztett és rendezett sajtó alá. A könyv – amint a cím is utal rá – a  költő kötetekből szándékosan kihagyott, kiadatlan, sőt elvesztett verseit tartalmazza. Ezzel a kiadvánnyal zárult le a kiadó 2000-es évek elején elindított Weöres-életműsorozata.


Ugyanakkor a szerdai könyvbemutató adta apropóját a centenáriumi Weöres-év hivatalos megnyitásának. Az esemény kapcsán rendezett sajtóreggelin Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a tervezett programokról beszélt: Weöres-témavonatot indítanak majd, a Magyar Posta emlékbélyeget, a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét ad ki, de lesznek határon túli programok is.

Az emlékév következő eseményének a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) ad helyet, itt nyílik június 7-én a Weöres Sándor Színháza című kiállítás, amely az alkotó színházi műveit dolgozza fel archívumok anyagaiból merítve.

Weöres Sándor költő, író, műfordító 1913. június 22-én született Szombathelyen. Pápán, Csöngén, Szombathelyen járt iskolába, 1932-ben érettségizett Sopronban. Még diákkorában személyesen is megismerkedett  – többek közt – Kosztolányi Dezsővel és Babits Mihállyal. Babits már ekkor megjelentette Hajnal című versét a Nyugatban. A lap megszűnéséig összesen 64 verset publikált a fiatal költő tollából. Egyetemre előbb jogi karra, majd  bölcsészkarra iratkozott, végül filozófia-esztétika szakon szerzett diplomát. Ekkor már sok rangos irodalmi folyóiratban publikált. 1936-ban Baumgarten-díjban részesült, ebből fedezte későbbi utazásainak költségeit. 1939-ben doktorrá avatták, doktori disszertációjának címe A vers születése. 1946-ban kötött házasságot Károlyi Amy költőnővel. Írói tevékenysége mellett könyvtárosként dolgozott, többek között az Országos Széchényi Könyvtárban és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában. 1970-ben Kossuth-díjat kapott, illetve megkapta az osztrák állam elismerését is. 1989. január 22-én hunyt el Budapesten.

Sokrétű munkássága felölel verseket, drámai költeményt (Theomachia), drámákat (például A holdbeli csónakos), kisprózai írásokat, gyerekverseket (mindenkinek ismerős a Bóbita vagy a Galagonya), lírai szerepjátékot (Psyché), illetve az általa megalkotott egysorosok műfaját.

Műfordítói munkássága sem kevésbé jelentős: az ő hangján szólal meg magyarul a kínai és orosz irodalom jó pár szerzője, de fordított román és angol irodalmat (például Shakespeare VIII. Henrikjét), illetve Kipling A dzsungel könyvének versbetétei is az ő nevéhez kötődnek.

A Weöres Sándor Centenáriumi Év honlapja június 22-én, a költő születésnapján indul, és a www.weores100.hu címen lesz böngészhető.


Vidd hírét!
  •  
  •