Elhunyt Iain Banks skót író

Vidd hírét!
 
 

Ötvenkilenc esztendős korában rákbetegség következtében elhunyt Iain Banks skót író, számos népszerű regény, köztük A darázsgyár szerzője. Az író halálhírét családja közölte – írta vasárnap a BBC hírportálja. Banks áprilisban jelentette be, hogy végső stádiumú epehólyagrákot diagnosztizáltak nála, és tisztában volt azzal is, hogy már csak hónapjai vannak hátra.

Banksnek 1984-ben jelent meg első regénye, A darázsgyár, amely hatalmas sikert aratott, és később számos népszerű sci-fi szerzőjeként is nagy olvasótábora lett. A brit The Times című lap 2008-ban beválogatta őt az 1945 utáni 50 legjelentősebb brit író listájára.

Mikor az író tudomást szerzett állapotáról, megkérte kiadóját, hogy hozza előre új regénye, a The Quarry megjelenését, hogy még életében láthassa a polcán a könyvet. A június 20-án a boltokba kerülő kötet egy rákban szenvedő, negyvenes éveiben járó férfi utolsó heteiről szól.

A kötet kiadója, a Little, Brown Book Group közleményében „az ország egyik legkedveltebb regényírójaként” méltatta elhunyt szerzőjét.

Forrás: MTI


Vidd hírét!