Eszperente mese – játék

Vidd hírét!
  •  
  •  

Ahogy arról már az elmúlt hétvégén szóltunk: egy különös játékot indítunk. Az alábbiakban egy regény szinopszisát fogalmaztuk meg eszperente nyelven (a segítségért innen is köszönetet mondunk Faluvégi Kálmánnak, Sorbán Sanyinak és Ördög Zoltánnak), a ti feladatotok pedig az, hogy kitaláljátok: melyik regényről van szó. (Engedelmetekkel: az eszperente nyelvbe ezúttal beleloptuk az é betűt is, különben lehetetlen lett volna megfogalmazni a regény fülszövegét.)


Segítségül csak annyit árulunk el, hogy a regény egy részletét a múlt héten olvashattátok a Lapozóban, ott kell tehát keresgélni, mert ott olvasható a rendes fülszöveg is. Ha megvan a regény címe, akkor van egy második kérdésünk is – erre a válasz roppant egyszerű, megtaláljátok a regény kiadójának honlapján, a könyv adatlapjánál. Jó fordítást (eszperenteről magyarra) és jó keresgélést! Ha sikerült megfejteni a feladványt, akkor töltsd ki a szöveg alatti űrlapot.

Emberem stresszes helyzeteket egy cseppet sem kedvelte. Eltengett csendszeretve, exneje sem mellette kelt fel, mert elment. Egy reggelen levelet lelt: egy ember szerkesztette, mely hetente pereket rendezett. Emberem ezennel csendes reggeleket elfelejthette: lejegyzett felejthetetlen esetek, ez lett egy fenegyerek egyetlen emléke. Belelesett: negyven esztendeje elfeledett szerelmek, engedetlen esetek s egyebek elevenedtek meg.

Terve ez lett: egy nem kellemes eset, melyet nem engedett el egyetlen egy percre sem, de nem emlegetett ezen eltelt években, befejezett kell legyen. “Ezzel egyetlen szerelmem tehet kedvemben” – merengett. “Meg kell keressem.” Meglelte. De kedve nem telt benne. Csevegtek eszetlen. Tehetetlen lett. “Kegyetlen veszte lettem egy embernek, s ez engem terhel.”

A JÁTÉK VÉGET ÉRT, EREDMÉNYHIRDETÉS KÖVETKEZIK!

A fenti eszperente-szöveg Julian Barnes Felfelé folyik, hátrafelé lejt c. regényének szinopszisát, fülszövegét takarta, mint ahogy arra a játékosok 95 százaléka rá is jött. (Összesen amúgy 182 résztvevőnk volt.) A feladvány tehát nem volt annyira nehéz, mint amennyire annak tűnt, ám a második kérdésre már sokkal kevesebben adtak jó választ – a játékosok 65 százaléka tudta, hogy a Costa Book Év Könyve díjra is jelölték 2011-ben. Ezt a címet, a Man Booker-díjjal ellentétben Barnes regénye nem kapta meg. A Costa Book-díjakról tudni kell, hogy – ahogyan arról az idei Costa Book-díjak esetében mi is tudosítottunk – minden évben hat kategóriában hirdetnek győztest: legjobb regény, legjobb első regény, legjobb gyermekkönyv, költészet, életrajz és novella, ez utóbbi kategória csak 2012 óta létezik. A Costa Book Év Könyvét a fenti hat kategória győztese közül választják ki, és nem összetévesztendő a Costa Book Legjobb Regény díjjal.

A Felfelé folyik, hátrafelé lejt a Partvonal Kiadónál jelent meg a Könyvhét idejére; a kiadó honlapján kellett felkeresni a könyv adatlapját, ahol egyébként az az információ is olvasható, hogy 2011-ben a Costa Book Év Könyve címre is jelölték. Azaz: nem kellett szükségszerűen ismerni a Costa Book-díj szabályzatát, elég volt csak követni az instrukciókat.

A jól válaszolók közül sorshúzással döntöttünk a nyertesekről. Az alábbiak Barnes regényének egy-egy példányát nyerték:

Főző Gabriella
Rosta Zsuzsanna
Németh Zoltán Csaba

Megkérjük a nyerteseket, hogy a postacímükkel jelentkezzenek az info (kukac) olvasoterem.com címen.

A játék június 17-én, hétfőn éjfélkor ér véget, eredményt június 18-án, kedden hirdetünk. Három jó megfejtő a szóban forgó könyv egy-egy példányát nyeri. Több helyes megfejtés esetén a nyertesekről sorshúzással döntünk. Figyelem: a nyertesek névsorát csak és kizárólag itt, a játék oldalán közöljük, és őket NEM értesítjük külön levélben is.

Adatvédelmi elveink nem változtak, az e-mail címeket harmadik félnek nem adjuk át, és csak azért őrizzük meg, hogy a következő játékról értesíthessünk. Ha részt veszel ezen a játékon, azt is engedélyezed, hogy az e-mail címedet felírjuk a játéklistára – ezt a listát csak és kizárólag játékaink alkalmával használjuk, más levelet (reklám, hírlevél) ezekre a címekre NEM küldünk.


Vidd hírét!
  •  
  •