Kiosztották az idei Bram Stoker-díjakat

Vidd hírét!
 •  
 •  

2013. június 15-én a New Orleans-i Monteleone Hotelben került sor a horror műfajában legrangosabbnak számító irodalmi elismerés, a Bram Stoker-díj átadására. Akárcsak a korábbi években, idén is több kategóriában díjaztak. A két fázisban zajló jelölést követően – először a Horrorírók Egyesületének (Horror Writers Association – HWA) összes tagja jelöl műveket a különböző kategóriákban, szem előtt tartva a kategóriára vonatkozó jelölési ajánlásokat, majd a második lépésben a HWA aktív tagjai szűkítik le az egyes kategóriákon belül az első körben jelölt műveket, kialakítva a kategóriánként öt vagy hat művet tartalmazó végleges listákat – a győztesek nevét a díjátadó gála keretében hirdették ki. Idén őket találták legjobbnak az egyes kategóriákban:


 • legjobb regény: Caitlín R. Kiernan The Drowning Girl. A 49 éves írónőt többször is jelölték már a díjra, illetve más rangos díjakra is A 2013-as Bram Stoker-díjas regény: a The Drownin Girl Caitlín R. Kiernantől(Locus, World Fantasy, Nebula, British Fantasy). Kétszer nyerte el a James Teptree Jr.-díjat, illetve négyszer az International Horror Guild Díjat. Magyar fordításban egyelőre nem jelent meg egyetlen regénye sem.
 • legjobb első regény: L. L. Soares Life Rage
 • legjobb ifjúsági regény: Jonathan Maberry Flesh & Bone.
 • legjobb képregény: Rocky Wood és Lisa Morton Witch Hunts: A Graphic History of the Burning Times
 • legjobb hosszúpróza, fikció: Gene O’Neill The Blue Heron. A szerző 2010-ben már egyszer elnyerte a Bram Stoker-díjat, Taste of Tenderloin című művével. Magyar fordításban még egyik könyve sem olvasható.
 • legjobb rövidpróza, fikció: Lucy Snyder Magdala Amygdala. Az írás a Dark Faith: Invocations című gyűjteményben jelent meg.
 • legjobb forgatókönyv: Joss Whedon és Drew Goddard Ház az erdő mélyén (The Cabin in the Woods). A Drew Goddard által rendezett, Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison és Fran Kranz főszereplésével játszódó filmet 2012 tavaszán mutatták be az Egyesült Államokban. A filmet jelölték az idei Hugo-díjra is a legjobb hosszú formátumú forgatókönyv kategóriában.
 • legjobb fikciógyűjtemény: ebben a kategóriában megosztott díjat osztottak. A két győztes: Mort Castle New Moon on the Water és Joyce Carol Oates Black Dahlia and White Rose: Stories. Mindkét szerzőt ismerheti a magyar olvasóközönség: Mort Castle a Ray Bradbury tiszteletére összeállított, magyarul 2012-ben megjelent Árnyak és rémek – Ray Bradbury emlékére című antológia társszerkesztője és egyik szerzője Sam Weller-rel együtt, Joyce Carol Oates-től pedig számos mű megjelent magyar fordításban az elmúlt három évtizedben (pl. Állatok, Megtört szívek balladája, Hőség, Hűtlenség, Egy szép szűz leány stb.) Az írónő 1996-ben már nyert Bram Stoker-díjat Zombie című regényéért, emellett olyan rangos díjak kitüntetettje, mint a Nemzeti Könyvdíj (1970), O. Henry-díj (1967, 1973), PEN/Malamud-díj (1996), Femina-díj külföldi szerzők kategóriában (2005), World Fantasy-díj (2011). Emellett többször is jelölték a Nemzeti Könyvdíjra és a Pulitzer-díjra, valamint kapott PEN/Faulkner-díj és O. Henry-díj jelölést is.
 • legjobb antológia: a Mort Castle és Sam Weller szerkesztésében megjelent Shadow Show.
 • legjobb nem fikciós mű: Lisa Morton Trick or Treat: A History of Halloween
 • legjobb verseskötet: Marge Simon Vampires, Zombies & Wanton Souls

A tizenegy hagyományos kategória mellett három különkategóriában is díjaztak, emellett az idén is kiosztásra került az életmű díj:

 • Ezüst Pöröly-díj:  Charles Day. Az 1996-ban alapított díjat olyan önkéntesek kaphatják meg, akik nagy mennyiségű munkával, sokszor a hátérben tevékenykednek a HWA érdekében.
 • Richard Laymon elnöki díj: James Chambers. A HWA korábbi elnökéről elnevezett, 2000-ben alapított díjat olyan személyek kaphatják meg, akik önkéntesként odaadóan és példamutatóan segítik a HWA munkáját.
 • szaksajtó díja: Jerad Walters (Centipede Press)
 • életmű-díj: Robert R. McCammon és Clive Barker. Utóbbi nevében a díjat Mark Miller vette át. Mindkét szerzőtől jelent meg már könyv magyarul: McCammontól az 1990-ben Bram Stoker-díjjal jutalmazott, Csak az enyém című thriller 2004-ben az Agave Könyvek gondozásában, Barkertől pedig nem kevesebb, mint nyolc regény olvasható magyar fordításban, köztük korai, A Bram Stoker-díj1980-as években született művei (Kárhozat, Korbács, Pokolkeltő), valamint újabb, a 2000-es években írt művek is (az Abarat-sorozat három része).

Bram Stoker-díj (Bram Stoker Award) a horror műfajának legkiemelkedőbb irodalmi kitüntetése. A Drakula szerzőjéről elnevezett díjat 1987-ben alapította a Horrorírók Egyesülete (Horror Writers Association – HWA). Legelőször 1988-ban osztották ki. Az adott évi díjra az előző évben megjelent művek esélyesek, amelyek a horror műfajában születtek és angol nyelven jelentek meg. A hasonló természetű díjakra jellemző versenyhelyzetet enyhítendő, a díjat nem „az év legjobb” műveiért adják át, hanem „kiemelkedő teljesítményért”. A díj szellemiségének megfelelően tehát elsősorban nem a sikerlistás könyvek díjazása a cél, hanem a minőségi művek jutalmazása. Arra is van példa, hogy megosztott díjakat osztanak ki, éppen azért, hogy minél több tehetséges író díjazására lehetőség nyíljon. Maga a díj egy miniatűr, nyolchüvelykes kísértetkastély, amelyet Harlan Ellison író és Steven Kirk szobrászművész tervezett, a HWA felkérésére. A kísértetház ajtaja nyitható, ide szerelik be a nyertes nevét és a díjazott mű címét feltüntető rézplakettet.

Forrás: horror.org, olvasoterem.com, Wikipedia


Vidd hírét!
 •  
 •