47 évesen elhunyt Vince Flynn

Vidd hírét!
  •  
  •  

Június 19-én 47 éves korában elhunyt a magyar olvasók körében is népszerű amerikai regényíró, Vince Flynn. A politikai thrillerek mesterénél 2010-ben diagnosztizáltak hármas fázisú, áttétes prosztatarákot, amely végül legyőzte az írót. Flynn szerdán távozott az élők sorából a St. Paul-i United Kórházban. 35 közeli barát és rokon volt vele az utolsó órákban, és a Rózsafűzért imádkozták, nyilatkozta a minnesotai CBS-nek a család egy régi barátja, Kathy Schneeman. Flynn főhőse, Mitch Rapp, a terrorellenes harc zászlóvivője nem nyomoz többé.


Nem tudni, hogy utolsó regényéből mennyi készült el, mondta Flynn kiadója, az Atria, a Simon & Schuster egyik leányvállalata. A The Survivor, a Mitch Rapp-sorozat 15. epizódja a tervek szerint 2013 októberében jelent volna meg.

Flynn 2012-ben mesélt a USA Today-nek arról, hogy milyen volt a betegséggel együtt élni és betegen alkotni. Az első 48 óra pokoli volt, emlékezett vissza Flynn. A dolgok egyre rosszabbá váltak, a feleségével a ház körül ólálkodtak, és suttogva beszéltek, hogy a gyerekeik ne hallják meg őket. De 2012-ben úgy érezte, hogy legyőzte a betegséget: immár az ellenőrzésünk alá vontuk, mondta, és hozzátette, hogy jól érzi magát.

A politikai thriller műfajában maradandót alkotott. George W. Bush is szereti a könyveit; az egykori elnök az írót túlságosan precíznek nevezte, szerinte a regényei lapjain több CIA-akció is ugyanúgy zajlik, mint ahogyan a valós életben. Vince Flynn (1966-2013)Egy alkalommal Flynn-nek volt szerencséje az elnöki limuzinban is utazni: az Andrews légitámaszpontról való távozás alatt az Egyesült Államok elnöke arról faggatta, hogy honnan szerzi az információit. A 2004-ben megjelent Emlékezés napjában egy olyan titkos akció elevenedik meg, mint amilyen során 2011-ben Oszáma bin Ládent végül megölték. A regényeit a megjelenés előtt gyakran átnézték a Pentagonban is, a Titkosszolgálat pedig mindig annak a lehetőségét kereste, hogy az új Flynn-regénnyel nem sérül-e a nemzetbiztonsági háló.

Pedig Flynn nem dolgozott a szakmában – mielőtt főállású íróvá avanzsált volna, az ingatlanpiacon tevékenykedett, és egy jól fizető állást hagyott ott, hogy 27 évesen csaposnak álljon, s a szabadidejében regényeket írjon. Minden úgy kezdődött, hogy mohón olvasni kezdett, hogy legyőzze gyerekkori diszlexiáját. Ekkor szeretett bele a kémregényekbe, és úgy döntött, hogy megpróbál egyet ő is írni. Első regényét három évig írta, és 1997-ben saját költségén adta ki, miután nem kevesebb mint 60 kiadó utasította el. A könyv sikere láttán egy irodalmi ügynök azonnal szerződést ajánlott Flynn-nek. Az első sikert további 13 Mitch Rapp-regény követte.

Regényeinek megfilmesítéséről 2008-ban kötött egyezséget a CBS Filmsszel. A tervek szerint Mitch Rappet a Transformers-filmek producere, Lorenzo di Bonaventura viszi vászonra – a szerző négy könyv megfilmesítési jogait adta el.

A prosztatarákot 2010 novemberében fedezték fel Vince Flynn-nél. A sugárkezelések miatt nem tudott kellőképpen összpontosítani a munkára sem, és a 13. Mitch Rapp-regény, a Gyilkos lövés megjelenése is csúszott, ám végül néhány hónappal a tervezett dátum után megjelent, azóta már magyarul is olvasható. (Flynn regényei itthon a General Press Kiadó Világsikerek sorozatában jelentek meg.) A prosztatarákban szenvedők felé mindig pozitív üzenetet hordozott. Soha ne add fel, mondta, és keresd meg azt a szakorvost, aki képes rajtad segíteni. A Gyilkos lövést azoknak az orvosoknak ajánlotta, akik a prosztatarák ellen harcolnak. Schneeman, a család barátja azt mondta, hogy Flynn mélyen katolikus vallású volt. Ha a barátai között volt, ugyanannyit tudott beszélni a hitről is, mint az aktuálpolitikáról. Betegen is folytatta karitatív tevékenységeit, többek között olyan nonprofit egyesületeket is támogatott, amelyek rászoruló katonacsaládoknak nyújtanak segítséget.

Vince Flynn egy gyászoló feleséget és három gyereket hagyott hátra.


Vidd hírét!
  •  
  •