Múzeumok éjszakája – irodalmi programok

Vidd hírét!
  •  
  •  

Számos múzeum és kiállítóhely mellett Magyarország első nyilvános könyvtára, a Klimo Könyvtár is megnyitja kapuit szombaton a baranyai megyeszékhelyen a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében. A Pécsi Tudományegyetem tájékoztatása szerint a Szepesy Ignác utca 3. szám alatti épület látogatói a különleges könyvgyűjtemény mellett megtekinthetik a nyomdászat 15-19. század közötti történetét feldolgozó tárlatot is. A könyvtárban a tárlatvezetések óránként, minden egész órában kezdődnek, az utolsó 23 órakor indul.A gyermekeknek foglalkozásokat, könyvkészítést, nyomdázást, kódexszínezést szerveznek.


A Klimo György pécsi püspökről elnevezett könyvtár volt az első nyilvános bibliotéka Magyarországon 1774-ben. A 35 ezer kötetet, köztük nyolc kódexet, számos középkori ősnyomtatványt és 17 ezer kötetnyi, 1851 előtt készült művet őrző egykori püspöki, ma egyetemi könyvtár kizárólag idegenvezetéssel tekinthető meg.

A Magyar Nemzeti Múzeumnál az Egri csillagok jegyében zajlik a Múzeumok éjszakája. Császtvay Tünde irodalom- és művelődéstörténész Gárdonyi pokoli csillagai címmel és irodalmi részletekkel tart előadást a múzeumban, de ugyanott szó lesz a török kincsekről, a török kelméről a félhold árnyékáról is.

Múzeumok Éjszakája 2013

A Magyar Mesemúzeumban a 100 éve született Weöres Sándort ünneplik, az első száz belépő a karszalag mellé egy szelet ünnepi tortát is kap. Aki ajándékba írt verset hoz, kitűzheti a versfalra. 15 órától közös verstanulás, ének és tánc lesz Havas Judittal és Budai Ilonával, majd 17 órától képverset készítenek.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban is megemlékeznek Weöres Sándorról: 20 órától Weöres SLAM Poetry lesz a PIM és a Slam Poetry Budapest rendezésében. A Palotateremben 23 órától Éjféli kabarét tartanak Karinthy Frigyes írásaiból. Az Ady Emlékmúzeumban, Ady és Csinszka hajdani otthonában 18 órára várnak minden Ady-versszeretőt. Arra kérik a látogatókat, hogy hozzák el kedves versüket és osszák meg mindenkivel. 19 órától Novák János és Bornai Szilveszter Ady-dalokat ad elő.

A Magyar Írószövetség irodalomtörténeti barangolásra várja az érdeklődőket: bemutatják a nagy múltú székházat a pincétől a padlásig, a barangolás közben megidézik a hely szellemét, hagyományait, múltját és jelenét, kézbe veszik a könyvtár kincseit. Utána Weöres Sándor és Károlyi Amy életét mutatják be, szerelmes versekben; előadják: Lázár Balázs és Tallián Mariann színművészek.

Az Országos Széchényi Könyvtár egy igazi kuriózummal csábítja a látogatókat: csak ezen az éjszakán megtekinthető Babits Isteni színjáték-fordításának eredeti kézirata. A 4. szinten pokoli könyvek várják a betérőket: egykori zárolt könyvek, rémirodalom, a test ördögének cselekedetei és más ínyencségek lesznek terítéken.

A Múzeumok Éjszakája hivatalos weboldalán további érdekességek közül szemezgethettek.


Vidd hírét!
  •  
  •