A bosszú is Pradát visel – jön a folytatás

Vidd hírét!
  •  
  •  

Tíz év után az ördög visszatér: Lauren Weisberger új regénye, a Revenge Wears Prada június 4-én jelent meg az Egyesült Államokban, több mint három hét után még az első tízben tartja magát a New York Times sikerlistáján. A fiatal írónő új könyve első sikerének folytatása; a The Devil Wears Prada itthon 2006-ban jelent meg a Gabo Kiadó gondozásában A főnöknőm egy boszorkány cím alatt. A regényből 2006-ban David Frankel rendezett nagy sikerű játékfilmet; Az ördög Pradát visel Meryl Streep és Anne Hathaway karrierjének addigi legnagyobb bevételét produkálta.


A szerző: Lauren Weisberger (fotó: Julie Brothers)

A történet főszereplője a friss diplomás Andrea Sachs, aki olyan állást kap, “amelyért lányok milliói az életüket is odaadnák”. A Runway divatlap főszerkesztője, Miranda Priestly asszisztenseként egy számára teljesen új világban találja magát, ahol csakis Pradát, Versacét és Armanit hordanak; a nők elképesztően ápoltak és tűsarkakon tipegnek, a férfiak pedig izmosak és elbűvölők. De Miranda mindnyájukat képes hisztérikus kisgyermekké változtatni. Andrea megpróbál alkalmazkodni és megfelelni. Zokszó nélkül és legjobb tudása szerint teljesíti Miranda minden óhaját: megszerzi a még meg sem jelent legújabb Harry Potter regényt, és különgéppel elküldi Párizsba, hogy Miranda lányai elsőként olvashassák; felkutatja a közelebbről meg nem nevezett régiségkereskedést Manhattanben, ahol Miranda látott egy jópofa tálalót; pontosan azon a hőmérsékleten tálalja Miranda ebédjét az irodában, ahogy megköveteli. Szinte éjjel-nappal csörög a telefonja, mert Mirandának minden percben újabb és újabb lehetetlen kívánsága akad. De Andrea mindent elvisel, mert egyetlen cél lebeg a szeme előtt: ha kibír egy évet Miranda mellett, az ő ajánlásával utána akármelyik szabadon választott hetilapnál vezető beosztásban dolgozhat. De egy idő után Andrea kezd rádöbbenni, hogy a munka, “amelyért lányok milliói az életüket is odaadnák”, őt akár meg is ölheti.

Az A főnöknőm egy boszorkány Lauren Weisberger első regénye volt. A könyv az akkor mindössze 26 éves írónőt egy csapásra híressé tette, Andrea Sachs történetét 36 nyelvre fordították le, és összesen 43 országban olvasták, a filmváltozat pedig 300 millió dolláros bevételt hozott a kasszáknál. Meryl Streepet Oscarra jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában, a produkció egy másik jelölést is kapott a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiától a legjobb jelmeztervezés kategóriában, és elnyerte a legjobb színésznőnek járó Arany Glóbusz-díjat a komédia és musical kategóriában. A filmben egyébként egy rövid jelenet erejéig felbukkan a könyv szerzője is: ő alakítja Miranda Priestly gyerekeinek a dadusát.

Weisberger a Pennsylvania állambeli Scrantonban született 1977. március 28-án, zsidó szülők gyerekeként. 11 éves volt, amikor a szülei elváltak, ő és a húga az anyjával maradtak, és pennsylvaniai Allentownba költöztek. Itt érettségizett, egyetemi tanulmányait az ithacai Cornell Egyetemen végezte, angol nyelvet tanult, és tagja volt az Alpha Epsilon Phi főiskolai leányszövetségnek. Az egyetem után beutazta Európát és a fél Ázsiát, majd hazatért az Egyesült Államokba, Manhattanbe költözött, és a Vogue főszerkesztőjének, Anna Wintournak az asszisztense lett. Csupán tíz hónapig dolgozott Wintour mellett, aztán a lap felelős szerkesztőjével, Richard Storyval együtt leléptek a magazintól, és mindketten a Departures Magazinnál kaptak állást. Weisberger száz szavas ajánlókat írt, főszerkesztő helyettessé avanzsált, 2004-ben a Playboy is leközölte az egyik írását. Ezt követően kezdett el dolgozni első regényén, amelyhez ihletet a Vogue-nál eltöltött tíz hónap szolgált. Többen úgy vélik, hogy Miranda Priestlyt egykori főnökéről, Anna Wintourról mintázta.

A Revenge Wears Prada tíz évvel az első regény cselekménye után játszódik, azaz a jelenben. Tíz év telt el azóta, hogy Lauren Weisberger: Revenge Wears PradaAndrea Sachs feladta azt az állást, “amelyért lányok milliói az életüket is odaadnák”, és már elfelejtette Miranda Priestlyt és a Runway magazint is. Saját esküvői magazint alapított, a The Plunge (tükörfordításban: Fejesugrás) nagyon hamar népszerű lett a fiatalok körében. Andy életében és a lap körül minden a legnagyobb rendben van: ő sokat utazik, és szerkeszti a magazin tartalmát, a társa, Emily pedig partikat rendez és a reklámbevételekért felelős. Andy időközben megtalálta álmai férfiját is. Max Harrison magabiztos, sikeres és jóképű, hamarosan megtartják a lagzit is. Andrea Sachs a csúcson van – és akkor beüt a ménkű. Az esküvője reggelén felfedez egy titkos levelet, és Andy rájön, hogy semmi – sem a férjjelölt, sem az álomkarrier – nem az, aminek látszik. Ismét felbukkan az ördög, és természetesen Pradát visel…

A könyv magyar megjelenéséről egyelőre nincsenek információink. A történet megfilmesítésének folytatásáról maga a szerző sem tudott semmit május végén, sőt kétkedve fogadta a felvetést is. Szerinte kicsi az esélye ugyanazt a stábot összehozni még egyszer, márpedig Meryl Streep és Anne Hathaway nélkül már nem lenne ugyanaz Andrea Sachs második sztorija. Vagy ki tudja…


Vidd hírét!
  •  
  •