Átadták a 2013-as Thriller-díjakat

Vidd hírét!
 •  
 •  
 •  

A Nemzetközi Thrillerírók Szövetségének Díja vagy röviden a Thriller-díj (Thriller Awards) egy viszonylag új kitüntetésnek számít a szórakoztató irodalom berkeiben. A díjat 2006-ban alapította a Nemzetközi Thrillerírók Szövetsége (International Thriller Writers) elnevezésű szervezet, amelyet szintén nem túl rég, 2004-ben hoztak létre. A szervezet alapítására a bűnügyi- és detektívirodalom egyik legrangosabb konferenciája, a Bouchercon 35. évadának keretében, 2004. október 9-én került sor a kanadai Torontóban. Az alapítók Gayle Lynds, amerikai szerző és David Morrell, kanadai-amerikai szerző (a Rambo-sorozat írója) voltak, akik kezdetben a szervezet elnöki tisztségét is betöltötték. Hat hónap alatt a szervezethez több mint 150 olyan szerző csatlakozott, akiknek együtt több mint egymilliárd példányban adták el könyveiket világszerte. Olyan nevekről van szó többek között, mint Jonathan Kellerman, Steve Berry, David Baldacci, Lee Child, Lisa Gardner, Douglas Preston vagy Lincoln Child. A szervezet jelenlegi társelnökei Lee Child és Kathleen Antrim.


A szövetség a thrillerírók első szakmai szervezetének számít. 2006-ban az arizonai Scottsdale-ben megszervezték a Nemzetközi Thrillerfesztivál (ThrillerFest) elnevezésű rendezvényt, amelynek keretében először adták át a Thriller-díjat. Kezdetben öt kategóriában díjaztak, ezeket később további kategóriákkal bővítették, illetve egyes kategóriákat (pl. legjobb forgatókönyv) megszüntettek. Az egyes kategóriákban az előző naptári évben angolul megjelent műveket tüntetik ki. Az idéntől a kategóriák vonatkozásában jelentős változásokra került sor, így 2013-ban a díjat nyolc kategóriában adták át: thrillermester, legjobb keménytáblás regény, legjobb eredeti puhakötésű regény, legjobb első regény, legjobb novella, legjobb ifjúsági (young adult) regény, legjobb eredeti e-könyv és ezüst (pisztoly)golyó díj.

A 2013. július 10-13 között, a New York-i Grand Hyatt Hotelben megszervezésre kerülő ThrillerFest keretében a következő személyeket és műveket díjazták:

 • Thrillermester – ez a kategória tulajdonképpen életmű-díjnak minősül, hiszen a díjazottakat pályafutásukért és a thriller műfajához való kiemelkedő hozzájárulásukért díjazzák –: Anne Rice. Az 1941-ben született amerikai írónő elsősorban a Vámpírkrónikák című sorozatának köszönhetően ismert világszerte, amelynek első kötetéből, az Interjú a vámpírral címűből 1994-ben Oscar-díjra jelölt film készült Bradt Pitt és Tom Cruise főszereplésével. Rice – akinek könyvei több mint százmillió példányban keltek el világszerte –, a magyar olvasók körében is igen népszerű. A Vámpírkrónikák szinte minden kötete megjelent magyar fordításban, emellett önálló regényei közül is többet – köztük vallásos témájúakat is – olvashatunk magyar nyelven. Legutóbb éppen két vallásos témájú könyve jelent meg magyarul, mindkettő a Jézus életével foglalkozó sorozatából: Távol Egyiptomtól – Az Úr Krisztus és Az út Kánaánig – Az Úr Krisztus 2013-ban jelent meg a Gold Book kiadásában.
 • Legjobb keménytáblás regény: Brian Freeman Spilled Blood című regénye. Az 1979-ben született szerző elsősorban novellákat ír, viszont néhány regénye is megjelent. Magyarul nem olvasható egyetlen írása sem. A Spilled Blood egy izgalmasnak tűnő thriller, amelynek középpontjában két minnesotai kisváros közötti konfliktus és az abból fakadó gyilkosság áll: Barronba egy vegyipari vállalat munkahelyeket és pénzt hozott, St. Croix-ban pedig éppen az onnan származó vegyi anyagoknak tulajdonítanak néhány rejtélyes rákos megbetegedést. Amikor a vállalat igazgatójának lányát, Ashlynn-t holtan találják, az ellenségeskedés egyik központi alakjának számító Olivia Hawkot gyanúsítják a gyilkossággal. Olivia anyja elszántan próbálja védeni lányát, így felhívja az ügyvédként dolgozó, elhidegült férjét és a segítségét kéri. Az apa, Cristopher Hawk egy rémálommal találja szemben magát: minden jel arra utal, hogy a lány bűnös. Ő viszont hisz az ártatlanságában, a hit azonban csak az első lépés, bizonyítékokra is szüksége van, ezek megszerzése pedig nem ígérkezik könnyűnek.
 • Legjobb eredeti puhakötésű regény: Sean Doolittle Lake Country című regénye. Az 1971-es születésű író korábban már kapott néhány elismerést: első regényét (Dirt) az Amazon beválasztotta a 2001-es év legjobb regényei közé, negyedik regényét pedig (The Cleanup) Barry-díjjal tüntették ki és szerepelt az Anthony-díj döntősei között is. A Lake Country a szerző hatodik regénye.
 • Legjobb első regény – ez a Thriller-díj debütkategóriája. Minden elsőkötetes thrillerszerző ebben a kategóriában indulhat, kivéve az ifjúsági (young adult) regények szerzőit, akik a szóban forgó műfajnak fenntartott kategóriában versenyezhetnek. A győztes: Matthew Quirk The 500 című regényével. A The 500 egy politikai thriller a Washingtont irányító szűk elitcsoportról és a politikai életet átszövő intrikákról. Egy berobbanónak ígérkező debütálás, ami a kritikusok szerint olyan nagy klasszikusokat idéz, mint A cég vagy az Ártatlanságra ítélve.
 • Legjobb rövid mű – ebben a kategóriában a 35 ezer szónál rövidebb műveket díjazzák, lehetővé téve a novellák mellett a kisregények jelölését is. A kategória győztese John Rector Lost Things című kisregénye. A történetben főszereplője Evan Teller, akinek mindene megvan, amire vágyhat: jó munkahely, gyönyörű menyasszony és egy kilátásban levő üzleti partner. Azonban egy sötét éjjelen, egy üres utcán egy rossz döntés mindent megváltoztat, és az életét egy hazugságokkal teli rémálommá teszi. Ami ünneplésnek indul régi barátjával, Peterrel, egy halálos összecsapássá válik, és egy paktumban csúcsosodik ki: soha senkinek egy szót sem a történtekről, főként a rendőrségnek nem. Amikor azonban az igazság felszínre bukása fenyeget, Evan rádöbben, hogy Peter sokkal veszélyesebb lehet számára, mint azt valaha elképzelte volna. Egy feszes, izgalmas történet titkokkal, hazugságokkal, gyilkossággal átszőve, és egy megrázó, meglepő csúcsponttal.
 • Legjobb ifjúsági (young adult) regény – ebben a ketegóriában a 12-18 éves korosztályt megcélzó művek jelölhetőek. A legjobbnak Dan Krokos Hamis emlékek (False Memory) című regényét találta a zsűri. A regény már 2012-ben megjelent magyar fordításban a Főnix Könyvműhely gondozásában.
 • Legjobb eredeti e-könyv – olyan regényeket díjaznak ebben a kategóriában, amelyek először e-könyv formájában jelentek meg, a 2011-es és 2012-es év folyamán. Azok az e-könyvek, amelyek hamarabb jelentek meg nyomtatásban, nem jelölhetők. Az elsőként idén meghirdetett kategória győztese C. J. Lyons Blind Faith című regényével. C. J. Lyons: Blind FaithA regény főhőse Sarah Durant, akinek szeretteit megölte egy pszichopata gyilkos. Sarah részt vett a gyilkos kivégzésén, azonban nem nyughat, hiszen férje és fia holtteste nem került elő, a gyilkos nem árulta el azok hollétét. A nő abban a reményben tér vissza az Adirondack-hegységben található otthonába, hogy sikerül valamilyen nyomra bukkannia: egy jelöltetlen sírra, egy ruhadarabra, bármire, ami a valóságba hozhatná vissza ebből a rémálomból. De amire rábukkan, az sokkal nyugtalanítóbb és szörnyűbb, mint amire számított. Az orvosi thrillereiről ismert amerikai írónőtől 2008-ban megjelent magyarul az Életvonalak című regény, a JLX Kiadó gondozásában.
 • Ezüst (pisztoly)golyó díj – a díjat egyéni és szervezeti kategóriában osztják ki, a közösségért tett erőfeszítéseket díjazva. Az idén egyéni kategóriában Steve Berryt tüntették ki, aki elsősorban misztikus, összeesküvéselmélet-alapú és történelmi thrillereinek köszönhetően vált ismertté. Az íróként, egyetemi professzorként és korábban ügyvédként dolgozó Barrynek több regénye is olvasható magyarul, legnépszerűbbek a Cottone Malone exügynök főszereplésével játszódó sorozat kötetei, amelyek az Ulpius-ház Kiadó gondozásában jelentek meg. A sorozat első kötete A templomosok öröksége címet viseli. A szervezeti díjat – amelyet idén adtak át először –az USO nevű nonprofit szervezet kapta, amely az amerikai hadsereg tagjainak és azok családjainak kínál programokat, szolgáltatásokat és szórakoztató eseményeket.

Jóllehet az idei kitüntetettek között kevés az ismert személy, a díj súlyát jelzi, hogy a korábbi években olyan szerzők kapták meg a Thriller-díjat, mint Jack Higgins, Ken Follett, James Patterson, David Morrell – őket a thrillermester kategóriában –, vagy éppen Thomas Harris, Christopher Reich, Joseph Finder, Stephen King, John Sandford, Lisa Gardner és Jeff Abbott – ők regényeikért.

Forrás: thrillerwriters.org, Wikipedia


Vidd hírét!
 •  
 •  
 •