Könyv jelenik meg Edward Snowden kiszivárogtatásairól

Vidd hírét!
  •  
  •  

Nem lepődtünk meg, amikor kiderült, hogy Glenn Greenwald, a The Guardian oknyomozó újságírója könyvet ír Edward Snowdenről és az általa kiszivárogtatott dokumentumokról. A botrány méreteit elnézve ez várható volt – a kérdés csak úgy hangzott: ki lesz az, aki papírra veti mindezt? A Metropolitan Books közleménye adott választ erre a kérdésre, Glenn Greenwald írja meg a történetet. Ő az az újságíró, aki elsőként készített interjút az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal titkait kiszivárogtató Snowdennel. Mint ismeretes, Snowden, a CIA egykori alkalmazottja elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal titokban, de bírói jóváhagyással, adatgyűjtés céljából amerikai telefonhívások millióit figyeli. A The Washington Post nem sokkal később már arról írt, hogy az NSA (National Security Agency) egy PRISM kódnevű program keretében a világ legnagyobb internetes szolgáltató cégeinek adatforgalmát is figyeli és ellenőrzi, és így magánszemélyek email-üzenetei és egyéb kommunikációs adatok kerültek a birtokába hatalmas mennyiségben. Lám-lám, a Jason Bourne-könyvek és -filmek mégsem tévedtek olyan nagyot…


Az egyelőre munkacímmel sem rendelkező könyv a tervek szerint 2014 márciusában fog megjelenni, és a kiadó szerint újabb megdöbbentő információkkal fog szolgálni arról, hogy milyen szinten fonódott össze az amerikai kormány mindenre kiterjedő megfigyelőhálózata a magánszektorral, külföldön és amerikai földön egyaránt. A Rio de Janeiróban élő Greenwald már közel egy évtizede érdeklődik a téma iránt, és folyamatosan közölt cikkeket a Nemzetbiztonsági Hivatal és a telekommunikációs ipar közös megfigyeléseiről. Most az állítja, hogy ő az egyetlen olyan újságíró, aki mind megkapta a Snowden birtokában levő dokumentumokat, és azt ígérte, hogy újabb és újabb részleteket tesz közzé a The Guardian hasábjain.

Greenwald 2012 augusztusa óta a The Guardian amerikai kiadásának állandó rovatvezetője, korábban dolgozott többek között a Salon.com-nak, a The New York Timesnak, a Los Angeles Timesnak és a The American Conservative-nek is. Az oknyomzó újságírónak eddig négy könyve jelent meg: a How Would a Patriot Act? (2006) című debütáló könyvében a Bush kormányzat jogosulatlan lehallgatásairól írt, az alcíme is beszédes: Defending American Values from a President Run Amok. A 2007-es A Tragic Legacyben szintén az ifjabbik Bush-sal foglalkozik; azt boncolgatja, hogy az egykori elnök mentalitása miként tette tönkre az elnöki méltóságát. A 2008-as Great American Hypocritesban a republikánusokon köszörüli a nyelvét, a 2011-es With Liberty and Justice for Some-ban arról ír, hogy az amerikai törvények miként rombolják le az egyenlőséget és az egyént, és hogyan védelmezik a hatalmat birtoklókat. Az Edward Snowden kiszivárogtatásait feltáró könyve iránt máris nagy az érdeklődés; címe még nincs a könyvnek, de  már több országban, így Brazíliában, Dániában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, Norvégiában és Svédországban is eladták a jogokat. Magyar megjelenésről egyelőre nincs tudomásunk, de ha ez változik, írni fogunk róla.


Vidd hírét!
  •  
  •