A csoki illata növeli a könyveladások számát

Vidd hírét!
 
 

Könyvesüzleted van, és szeretnéd, ha több vásárlód lenne? Az egyik megoldás pofonegyszerű és olcsó: áraszd el csokoládé illattal a boltot. Belga tudósok azt állítják, hogy a csokoládé illata arra készteti a könyvesboltok látogatóit, hogy több időt töltsenek a polcok között, ráadásul a vásárlási kedvet is ösztönzi. A következtetésre azt követően jutottak, hogy a Hasselt Egyetem kutatóinak egy csoportja Lieve Doucé vezetésével egy tíz napos kísérletet végzett egy belgiumi könyvesboltban. A nyitvatartási időszak felében csokoládéillattal árasztották el a boltot; az illat csak éppen annyira volt erős, hogy ne lehessen egyből megérezni, de ahhoz eléggé intenzív volt, hogy az ember felismerje, ha már elérte a szaglószervét. A Hasselt Egyetem tudósai berendezkedtek, és figyelték a könyvesboltba betérő emberek reakcióit.

A kísérlet alatt mintegy 201 egyén viselkedését figyelték meg. Az eredmények azt mutatják, hogy az emberek több időt töltenek a könyvespolcok között, több könyvet néznek meg, és nagyobb arányban elegyednek szóba az alkalmazottakkal akkor, amikor a levegőben érződik a csokoládé illata. A kutatás szerint körülbelül 22-szer nagyobb érdeklődés volt a könyvek iránt akkor, amikor érződött a csoki illata. Mintha valami ott tartotta volna az embereket a boltban, több címet is megnéztek, több könyv után érdeklődtek.

A tudósok megvizsgálták az eladásokat is, és arra a következtetésre jutottak, hogy erős összefüggés van a csokoládé illata és a romantikus- valamint a gasztronómiai könyvek eladása között. Ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a kakaóból készített édesség aromája sajnos nem vonzza a vásárlókat a történelmi regények és a thrillerek polcához.

A 201 megfigyelt ember közül 119-en könyvet is vásároltak a bolti látogatásuk végén. A gasztronómiai könyvekből 40 százalékkal több fogyott olyankor, amikor érezni lehetett a levegőben a csokoládé illatát, a romantikus regényekből pedig 22 százalékkal többet vittek ugyanebben az időszakban. A történelmi témájú könyvek és a thrillerek iránt akkor volt nagyobb az érdeklődés, ha nem árasztották el az üzletet a csoki aromájával. A kísérlet végső következtetése: a könyvesboltok különböző illatokkal kellemesebb környezetet biztosíthatnak a vásárlóknak, akik ennek következtében több időt töltenek a polcok között, és nagy valószínűséggel vásárolnak is valamit. Az illatokkal persze lehet kísérletezni; vajon melyik az az illat, amelynek hatására megugrana a krimik forgalma? És Jókaira mitől gerjednének jobban az emberek?

Forrás: Pacific Standard


Vidd hírét!