Gárdonyi-emlékérme a szerző születésének 150. évfordulójára

Vidd hírét!
  •  
  •  

Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóján Gárdonyi Géza: Egri csillagok megnevezéssel 1000 forintos címletű rézötvözetű emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szombaton. Az emlékérme réz, nikkel és cink ötvözetéből készült, súlya 9,4 gramm, átmérője 29,2 milliméter, sima éllel. Az érme előlapjának bal felső szélén, köriratban a Magyarország felirat szerepel, a jobb oldali mezőben Gárdonyi Géza portréjának ábrázolása látható. A portrétól balra, egymás alatti vízszintes sorokban az 1000 értékjelzés, a forint felirat és Gárdonyi Géza aláírása olvasható – részletezi az MNB MTI-hez eljuttatott közleménye.


Az emlékérme alsó szélén középen, két sorban a 2013-as verési évszám és a BP. verdejel szerepel. Az érme hátlapján Székely Bertalan Az egri nők című festménye részletének ábrázolása látható, középen a női főalakkal, körülötte az ostrom jelenettel. A festményrészlet ábrázolásának felső részén az Egri Csillagok félkörirat szerepel. A félkörirattól jobbra, az érme szélén a tervezőművész, Pogány Gábor Benő mesterjegye látható.

A Magyar Nemzeti Bank június 22-én egy 5000 Forint névértékű emlékérmét bocsátott ki Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából, és a tervek szerint 2013-ban még egy neves szerzőnk, Eötvös József arcmását is érme fogja viselni, amely Eötvös születésének 200. évfordulóján, 2013. szeptember 3-án jelenik meg.

Forrás: MTI


Vidd hírét!
  •  
  •