Ezekre csapj le augusztusban

Vidd hírét!
  •  
  •  

Még hogy uborkaszezon! Augusztusban is szép a könyvkínálat a hazai piacon, jelen összeállításunkban azok közül válogattunk néhányat, amelyek a nyár utolsó két-három hetében kerülnek a könyvesboltok polcaira. Focirajongóknak (mert már az új futball-szezon kapujában vagyunk) íme egy igazi csemege: Margitay Richárd minden idők egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – futballmenedzseréről írt könyvet.


A futballmenedzserek között a skót Sir Alex Ferguson neve egyet jelent a legjobb minőséggel. Olyan ő, mint a Johnnie Walker a whiskyk között. Margitay könyve szeretné a világ legsikeresebb klubedzőjét egy olyan különleges aspektusból megvilágítani, amely eddig elkerülte sokak figyelmét. Az információkban gazdag kötet rengeteg érdekességet rejt magában, mindemellett a táblázatok böngészésére szakosodott megszállott fociszurkolók is kiélhetik szenvedélyüket.

Fergie sikertörténete az összes vérbeli drukker számára klubhovatartozástól függetlenül példaértékű lehet. A “Főnök” – a Manchester United csapatának hadvezéreként – tekintélyes trófeagyűjteményt tudhat magáénak. Az általa elért eredménylistát nagyon nehéz lesz majd bárkinek is túlszárnyalnia, de egy dolog egészen biztos, az Old Traffordon álló szobrát már senki sem tudja ledönteni.

A könyv az Aposztróf Kiadó gondozásában jelenik meg, a tervek szerint augusztus közepén.

Körülbelül ugyanekkor jelenik meg Kari Nars Svindlerek c. könyve a HVG Kiadónál. A finn szerző korábban vezető pozícióban dolgozott a Finn Nemzeti Banknál és a Finn Pénzügyminisztériumban, de megfordult más pénzintézeteknél az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Franciaországban – szóval tud mindent a svindlerekről. Harmadik könyvében olyanokról ír, akik eladták az Eiffel-tornyot ócskavasként, britek ezreinek megtakarításait nyúlták le egy fantomállamról szőtt mese segítségével, vagy piramisjátékkal 65 milliárd amerikai dollárt csaltak ki az áldozataikból.

A pénzvilág kiváló szakértője elképesztő történeteken keresztül mutatja be a leghírhedtebb svindlerek életét és módszereit, hogy leleplezze a csalás művészeinek zseniális trükkjeit, és tükröt tartson saját gyengeségeinknek. A könyv mindannyiunk számára tanulsággal szolgál. Szélhámosok áldozatai lehetünk, ha megfeledkezünk az aranyszabályról: ami túl szépnek látszik, hogy igaz legyen, az valószínűleg tényleg túl szép is ahhoz, hogy igaz legyen.

Augusztus végén érkezik az Alexandra Kiadótól Denis Avey hihetetlen története egy újságíró tolmácsolásában. A Szökés Auschwitzba egy brit katona igaz története, aki önszántából került az Auschwitz III néven ismert koncentrációs táborba.

Denis Avey 1944 nyarán az Auschwitz melletti E715-ös tábor foglyaként hallotta a szinte felfoghatatlan szóbeszédeket a közelükben zajló szörnyűségekről, és arra a hajmeresztő elhatározásra jutott, hogy a saját szemével akarja látni, mi történik a koncentrációs tábor területén belül. Titokban ruhát cserélt az egyik rabbal, és a munkanap végeztével bevonult a menettel együtt a tábor területére.

Megdöbbentő tapasztalatairól hosszú éveken át hallgatott, ám egy rádióinterjú alkalmával előtörtek a régmúlt nyomasztó emlékei. Az újságíró Rob Broomby segítségével Denis Avey megosztja velünk hihetetlen történetét – a történetet, amelyben megismerhetjük egy egyszerű ember rendkívüli vállalkozását, megrendítő morális és fizikai küzdelmét a XX. század legsötétebb korszakában, egy embertelen háborúban.

Az Európa Kiadó folytat egy megkezdett krimi-sorozatot, és belevág egy másikba. Ez utóbbi – a Pusztító-sorozat a Richard Sapir és Warren Murphy alkotópáros tollából – az Egyesült Államokban hatalmast sikert aratott; A Pusztító színre lép nálunk augusztus közepén jelenik meg.

Furcsa, hiteltelennek látszó fotók kerülnek elő, amelyeken egy amerikai agytröszt vezető kutatói láthatók kompromittáló pózokban. Ezek a tudósok állítólag “egy kis terven” dolgoznak éppen, amelynek célja a világ meghódítása, és ehhez jelentős kormányzati pénzalapokat kapnak. Tény, hogy mindegyiknek van valami bolondériája, az egyik jól fejlett megalomániában szenved, a másik szabad idejében hipnotizál, a harmadik sakkbajnoknak képzeli magát, a negyedik dzsúdómesternek, az ötödik “anyaméh-szobát” alakíttat ki a házában… És van köztük egy kakukktojás is!

Lehet, hogy egy idegen hatalom akarja megzsarolni ezeket a világhírű szaktekintélyeket? Amikor a biztonsági igazgatót megölik, a KÚRA odaküldi egyszemélyi végrehajtóját, Remót. Azt a parancsot kapja, hogy készüljön fel a teljes kutatógárda likvidálására, ha szükségesnek mutatkozik. És nemsokára gyilkosság áldozatává válik az egyik tudós is…

A kiadó másik krimije augusztus végén kerülhet a boltokba, ez Tom Wood második regénye magyarul. (Az elsőről írt véleményünket itt olvashatod.) Tom Wood a közép-angliai Staffordshire-ben született, jelenleg Londonban él. Bemutatkozó regénye, A bérgyilkos nemzetközi sikert aratott, eddig hét nyelvre fordították le.

A világ legfélelmetesebb bérgyilkosa kénytelen-kelletlen szövetségben a CIA-val. És kezében a lista: három név, három áldozat. Csakhogy a játék minden kipipált névvel komplikáltabbá – és életveszélyesebbé – válik. Ráadás kell? Ott egy oltalomra szoruló nő meg egy felgöngyölítendő összeesküvés – íme, a tökéletes orgyilkos egyszeriben tökéletes célponttá változott!

Az ellenség Moszkvától Londonig, Londontól Washingtonig csapongó cselekménye csupa feszültség, csavar és izgató testiség, magas fordulatszámú krimi a javából Lee Child meg A Bourne-rejtély rajongóinak.


Vidd hírét!
  •  
  •