Barbara Cartland eddig kiadatlan 160 műve jelenik meg

Vidd hírét!
 
 

A romantikus regényeiről ismert Barbara Cartland eddig kiadatlan 160 műve jelenik meg az írónő halála után 13 évvel. Barbara Cartland életműve eddig is gazdag volt: az írónőnek már életében is 723 kötete jelent meg 38 nyelven, ezek összességében több mint 750 milliós példányszámban keltek el. Az örökösen rózsaszínben járó szerző – Diana hercegnő mostohanagyanyja – milliós olvasótáborral büszkélkedhetett.

A brit sajtó szerint fia, Ian McCorquodale az M-Y Books kiadóval közösen nyomtatott és e-könyv formájában is elérhetővé teszi az írónő eddig fiókban heverő 160 történetét, amelyek közül 57-nek még a létezéséről sem tudtak korábban. A művek két évig tartó digitalizálás után jelennek meg, havi átlagban kettő. A kötetek egy része már elérhető elektronikus formában Barbara Cartland honlapján – írta a The Guardian.

Digitalizálták a romantikus irodalom 98 éves korában elhunyt királynőjének több száz régebbi könyvét is, ezek is újra elérhetők lesznek, havonta négy jelenik majd meg belőlük.

Barbara Cartland korának egyik legnépszerűbb szerzője volt, a könyveiből több mint egymilliárd fogyott világszerte, közel negyven országban, és ezzel beírta a nevét a Guiness Rekordok Könyvébe is. Első regénye 1923-ban jelent meg, ezt még vegyes fogadtatásban részesítette a kritika, de ez nem szegte a kedvét. 1953-ra már több mint 50 könyve jelent meg, a romantikus regényei mellett színművei és életrajzi művei is voltak. 1955-től a Hertforshire-i megyei tanács tagjaként az idősek jobb ellátásáért kampányolt, később a cigányok megsegítéséért küzdött. A 100. könyve 1963-ban jelent meg, az 500. regénye 1990-ben került a boltok polcaira. 1991-ben kitüntették a Brit Birodalom Érdemrendjével, 1992-ben ő lett a legtermékenyebb brit író – ezt a címet addig John Creasy krimiszerző birtokolta, aki 28 írói álnéven összesen több mint 600 bűnügyi regényt és sci-fit írt. Barbara Cartland 2000-ben hunyt el 98 éves korában.

[adrotate banner=”74″]

Cartland regényei általában a 18–19. században játszódnak, a hősnő szűzies és gyönyőrű, aki valamely egzotikus helyszínen ismerkedik meg a gazdag és jőképű főhőssel. A párnak rengeteg akadályt és intrikát kell legyőznie, ám a történet mindig boldog végkifejlettel zárul.Mivel a történetek alapszituációi hasonlóak voltak, Cartland a részletek kidolgozásával tette izgalmassá a műveit, szerette a történelmet, így örömét lelte a háttérkutatásban a regényeihez. Mivel sokat utazott, az így szerzett élményeit is felhasználta a regényeiben. Barbara Cartland regényei magyarul az utóbbi időben a Gold Book Kiadó gondozásában jelentek meg.

Forrás: MTI, Wikipédia.


Vidd hírét!