Véget ért a 41. Tokaji Írótábor

Vidd hírét!
  •  
  •  

Bezárta kapuit pénteken a 41. Tokaji Írótábor; a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb rendezvényének résztvevői jövőre a rendszerváltás legfontosabb irodalmi, közéleti és politikai kérdéseit vitatják majd meg.


A költők, irodalmárok és írók részvételével megtartott idei tanácskozás folytatása volt a tavaly megkezdett tematikának, 2014-ben pedig a tervek szerint lezárják az 1945-től a rendszerváltásig tartó időszak megvitatását. Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, a tábor kuratóriumi tagja a plenáris ülések után megtartott zárszavában elmondta: az írótábor alapítványának kuratóriuma legutóbbi ülésén már körvonalazta a következő rendezvényt, amelynek az 1990 utáni évek átalakulása lesz a fő témája.

2013-ban 41. alkalommal rendezték meg a Tokaji Írótábort

Az idei tanácskozás keretében a tábor közössége a magyar irodalom 1965 és 1990 közötti időszakát, a hallgatás és elhallgattatás éveit vitatta meg, a kísérőprogramok keretében pedig színházi esttel, kiállítással és egy emléktábla avatásával emlékezett meg a 150 éve született Gárdonyi Gézáról. A Tokaji Ferenc Gimnázium udvarán található millenniumi irodalmi emlékparkban elhelyezett, az Egri csillagok előlapját ábrázoló alkotást Makoldi Sándor Gyula szobrászművész készítette. A háromnapos írótábor keretében megtartott eseményen Ködöböcz Gábor irodalomtörténész emlékezett meg az íróról születésének 150. évfordulója alkalmából. A tokaji önkormányzat által létesített emlékparkban mások mellett Szemere Bertalan, Mikes Kelemen, József Attila, Radnóti Miklós, Németh László, Széchenyi István és Bartók Béla emléktáblája tekinthető meg. Az írótábor alapítványának jóvoltából minden évben új emléktáblát avatnak és új fa kerül a parkba valamelyik író tiszteletére.

A Tokaji Írótábort 1972 óta rendezik meg nyaranta Tokajban, 1989 előtt a kritikus értelmiségi gondolkodás egyik fontos, a regionális kereteken is túlmutató intézménye volt. Ellenzékisége miatt 1987-ben elmaradt a rendezvény, az írótábor 1990-től egyesületként működik.

Forrás: MTI


Vidd hírét!
  •  
  •