Elhunyt Wolfgang Herrndorf

Vidd hírét!
  •  
  •  

48 éves korában meghalt Wolfgang Herrndorf német író, a kritikusok egy része által az új Zabhegyezőként emlegetett Csikk című sikerkönyv szerzője. A népszerű író gyógyíthatatlan agydaganatban szenvedett, és végül maga vetett véget életének. Wolfgang Herrndorf hétfőn halt meg, a hír megrázta a német kulturális életet.


A hamburgi írónak 2010-ben jelent meg Csikk című regénye, amely óriási sikert aratott: egyedül Németországban több mint egymillió példány kelt el belőle. A két fiatal fiúnak Kelet-Németországban egy Ladával tett nagy utazásáról szóló könyvet 24 nyelvre fordították le. Magyarul a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg 2012-ben.

Herrndorf 2012-ben Sand című krimijéért díjat kapott a rangos lipcsei könyvvásáron, betegsége miatt azonban már nem tudott megjelenni, hogy személyesen vegye át az elismerést. Orvosai 2010-ben állapítottak meg nála rosszindulatú agydaganatot. Az írót háromszor műtötték, a betegség elleni küzdelméről beszámolt az Arbeit und Struktur című blogjában.

A szerző: Wolfgang Herrndorf (Foto: © Mathias Mainholz)
A szerző: Wolfgang Herrndorf (Foto: © Mathias Mainholz)

Utolsó bejegyzésében arról írt, hogy elvesztette erejét, a gyógyszer már nem hat, a daganat pedig növekszik. “Vége a kemónak. A műtétnek nincs értelme. Tudom, mindez mit jelent” – fogalmazott. Írótársa, Kathrin Passig a Twitter közösségi portálon kedden azt közölte, hogy Herrndorf fegyverrel vetett véget az életének Berlinben egy folyóparton. A rendőrség nem erősítette meg ezt az információt, mint ahogy a szerző kiadója, a Rowohlt sem.

Wolfgang Herrndorf 1965-ben született Hamburgban. Festészetet tanult, eleinte illusztrátorként dolgozott. Első regénye 2002-ben jelent meg, az áttörést viszont a 2010-es Csikk jelentette. A könyv elnyerte a német prózaírók díját, a legjobb német ifjúsági irodalom címét (2011), illetve Brentano- (2011) és Hans Fallada-díjat (2012) kapott.

Forrás: Hirado.hu, Olvasoterem.com


Vidd hírét!
  •  
  •