Négy könyv szeptember első felére

Vidd hírét!
  •  
  •  

Tullio Avoledo egyike azoknak a szerzőknek, akik továbbálmodták a Metró 2033 történetét – vagy ha úgy tetszik, megírták a saját sztorijukat, amely szintén 2033-ban játszódik, a Végső Háborút követően, azaz a Glukhovsky által kreált univerzumban, csak éppen egy másik helyszínen. Húsz ilyen regény született, a legtöbb Oroszországban játszódik: Szentpéterváron, Szibériában, az Urál vidékén, az ország északi és déli tájain. De persze más nemzetek is képviseltetik magukat: az Egyesült Királyság, Kuba és most már Olaszország is. Tullio Avoledo könyve Rómába repíti az olvasót; 2033-ban járunk, a vatikáni vezetés és olaszok egy csoportja a római katakombákban vészelte át a Végső Háborút, s a hatalom most megoszlik a vallási vezetők és a Mori család között.


A cselekmény ezúttal nem csak a föld alatt játszódik. John Daniels atya Rómából Velencébe utazik, a biztonságáért a svájci gárda egy csapata kezeskedik. Az utazásnak két célja van, noha csak az egyik hivatalos: visszaszerezni a San Marco bazilika kincsét. A másik Velence püspökével kapcsolatos…

A könyv az Európa Könyvkiadó gondozásában jelenik meg, a tervek szerint szeptember elején, de már az őszi hónap első napjaitól előrendelhető. Jó hír a Glukhovsky által megteremtett univerzum rajongóinak, hogy hamarosan még egy olyan könyv megjelenik a kiadónál, amelynek cselekménye ugyanebben a világban játszódik, egy másik helyszínen.

Az Agave Könyveknél folytatódik Rory Clements John Shakespeare-sorozata. A szeptember 5-én megjelenő Herceg című regényben John Shakespeare továbbra is Sir Robert Cecil, a királynő főminiszterének szolgálatában áll, és újabb, még szövevényesebb rejtélyeket kell kibogoznia. 1593-ban járunk, egy évvel a Bosszúálló cselekménye után, az országban egyre növekszik a nyomor és ennek vonzataként az idegengyűlölet. Uszító hirdetmények tűnnek fel London utcáin, sőt az újságokban is. A királynő azonban nem engedheti, hogy a kincstárnak jelentős hasznot hajtó holland kereskedőket és tisztes puritánokat fenyegessék, talán el is üldözzék az amúgy is nehéz napokat élő birodalomból. Shakespeare feladata utánajárni ezen hangulatkeltőknek, azonban kiderül, hogy nem egyszerű hőzöngésről van szó, hiszen puskaport robbantanak több helyen is, és az áldozatok között van Shakespeare felesége is.

Közben híre kel egy eltitkolt hercegnek, Stuart Mária állítólagos fiának, akit eddig a spanyolok neveltek, és aki most talán színre lép, hogy elfoglalja előbb a skót, majd az angol trónt. Ezt azonban nem hagyhatják, hiszen ezzel az ország a spanyolok gyarmatává válna. Shakespeare egyre inkább belebonyolódik a rejtélyes ügybe, amely, úgy tűnik, összetettebb még a legvadabb elképzeléseknél is. Pokoli tervek szövődnek, sátáni szerkezetek készülnek, közben skót boszorkák járnak ördögi táncot. A gyász és a sorscsapások közepette Shakespeare és segítői igyekeznek megelőzni az összeesküvőket. London olyan, akár egy felbolydult méhkas, miközben közelít a pestis, és egyre kevesebb az idő…

Február elején írtunk arról, hogy mekkora sikert aratott Németországban Timur Vermes német újságíró regénye, az Er Ist Wieder Da, amelyből rövd idő alatt közel félmillió példány fogyott, s hazájában Timur Vermes: Nézd ki van itt (Libri Kiadó, 2013)a sikerlisták élén olyanokat utasított maga mögé, mint Paulo Coelho vagy Ken Follett. A Libri Kiadónak köszönhetően szeptemberben már magyarul is megjelenik a könyv, amelyben visszatér Hitler. Aztán mindenki maga döntse el, hogy Timur Vermest olvasva Hitleren és a hitlerizmuson nevet, vagy épp ellenkezőleg, Hitlerrel együtt kacag a 21. század Németországán és/vagy Európáján.

2011 nyarán Berlin közepén egy üres telken, katonai egyenruhában egy ötvenhat esztendős férfi ébredezik: Adolf Hitler. Amit talál: béke, demokrácia, rengeteg külföldi és egy női kancellár… Ebben az új világban a tőle elvárható fanatikus hittel új karrierbe kezd – a televízióban.

A német szerző káprázatos szatírájának Hitlere nemcsak végtelenül komikus figura, de ijesztően valóságos is. Meghűl az ereinkben a vér, hogy milyen könnyen megtalálja a helyét egy cinikus, gátlástalan világban, ahol a demokrácia hosszú évtizedei után a demagógia, a nézettségi adatok és a like-gombok nyomogatása vezérli a közéleti cselekvést. A könyv a világon szinte mindenütt az idei év egyik legjobban várt megjelenéseként beszélnek róla. A Libri Kiadó zseniális trailert is készített hozzá, íme:

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=loqYQ8RL0Cs[/youtube]

Az ígéretek szerint szeptember közepén érkezik az év legjobban várt könyve, Dan Brown új regénye, az Inferno, amelynek hatására Firenzében már komoly városnéző túrákat szerveznek. Robert Langdon legújabb története ugyanis a toszkánai városban játszódik.

Keressetek és találtok – ez a bibliai idézet visszhangzik Robert Langdon, a Harvard jeles szimbólumkutatója fejében, amikor felébred egy kórházi ágyon, és nem tudja, hol van és hogy került oda. Arra a morbid tárgyra sincs magyarázata, amelyet a holmija közt eldugva találtak. Langdon az életéért menekül egy őrült hajsza során Firenzén át, egy fiatal orvosnő, Sienna Brooks társaságában. Csak úgy szökhetnek meg ismeretlen üldözőik elől, hogy Langdon beveti ismereteit a történelmi homlokzatok mögött rejlő titkos átjárókról és ősi rejtelmekről.

Egyedül Dante sötét, monumentális remekének, a Pokolnak néhány sora vezérli őket, amelynek segítségével megfejthetik a reneszánsz legünnepeltebb műveinek – szobroknak, festményeknek és épületeknek – mélyén rejlő kódokat, hogy eljussanak egy kirakós játék megoldásához, melynek révén talán elháríthatják a világot fenyegető félelmetes veszélyt.

A történelem egyik leghátborzongatóbb irodalmi klasszikusa, a Pokol ihletésére született, és díszletei között játszódó mű Dan Brown eddigi legellenállhatatlanabb és leggondolatébresztőbb regénye; lélegzetelállító versenyfutás az idővel, amely már az első oldalon rabul ejti az olvasót, és el sem ereszti a befejezésig.


Vidd hírét!
  •  
  •