Új Poirot-regény közeleg

Vidd hírét!
 
 

Agatha Christie jogutódai és a HarperCollins kiadó úgy döntött, hogy követik James Bond és Sherlock Holmes példáját, és életre keltik az angol irodalom egyik legkedveltebb figuráját. A 2014 szeptemberére tervezett regény cselekménye valamikor a 20-as évek végén fog játszódni, A titokzatos Kék Vonat és a Ház a sziklán története között, és nem szerepel majd benne Hastings kapitány; ez lesz az első és lehet, hogy az egyetlen olyan Poirot-regény, amelyet nem Agatha Christie írt. A könyv megírásával az írónő jogutódai és a HarperCollins Sophie Hannah angol szerzőt bízták meg. A 42 éves írónőt itthon zseniális thrillereinek köszönhetően ismerheti az olvasóközönség, melyek magyarul a Kossuth Kiadó gondozásában jelentek meg.

Sophie Hannah Poirot-regénye 93 évvel azt követően jelenik meg, hogy a krimi koronázatlan királynője először nyomozni küldte később világhírnevet szerző belga detektívjét A titokzatos styles-i eset című regényben; Agatha Christie 38 éve vetett véget Poirot eseteinek a Függöny című művében, bár már sokkal korábban, a 20-as években meggyűlölte főhősét, és végezni akart vele. Végül ezt olvasói kérésének eleget téve akkor még nem tette meg.

Hannah azt mondta, hogy óriási megtiszteltetés a számára minden idők legnagyob krimiszerzőjének bőrébe bújni, de elismerte, hogy ideges a könyv miatt. Azt nyilatkozta: akit nem ijeszt meg egy ekkora projekt, az őrült. Az ötlet két éve született meg, akkor kezdett körvonalazódni a fejében egy olyan sztori, amelyet sehogyan sem tudott elhelyezni egy jelenkori thrillerben, de simán el tudta képzelni egy Poirot-féle detektívregényben. Engedélyt csak azt követően kapott a regényre, miután bemutatott egy 100 oldalas, részletes vázlatot Agatha Christie örököseinek és a kiadónak. A könyvnek egyelőre még nincs címe. A tervek szerint angolul 2014 szeptemberében jelenik meg.

Matthew Prichard, Agatha Christie unokája azt mondta, nem volt egyszerű döntést hozni az új Poirot-regénnyel kapcsolatban. Figyelemmel kísérték, amint Sebastian Faulks új Bond-regényt ír, de azt a lépést nem tartották mérvadónak. Az én nagyanyám sokkal több könyvet írt, mint az olyan emberek, mint Ian Fleming – tette hozzá Prichard. A család végül beadta a derekát, elsősorban azon érveléseknek köszönhetően, miszerint az új Poirot-regény újra felkelti az olvasók érdeklődését Agatha Christie munkássága iránt. Azt persze nem lehet tudni, hogy vajon miként vélekedne az egészről maga Agatha Christie. Minden író szereti saját maga megírni a saját könyveit, mondta Prichard, de remélem, hogy ezek az érvek őt is megpuhítanák. Őt mindig is az vezérelte, hogy a könyvei minél több olvasóhoz eljussanak, tette hozzá az írónő unokája.

Agatha Christie 33 Poirot-regényt írt, az utolsót, amely Függöny címmel 1975-ben, nem sokkal a halála előtt jelent meg, London bombázása idején írta, és egy széfbe zárva őrizte. Az utolsó Poirot-regényt hamarosan az ITV1 is megfilmesíti, a belga mesterdetektívet a tévé képernyőjén David Suchet fogja alakítani.

Prichard azt mondta, hogy az írónő jogutódai és a kiadó nem tervez hasonló lépést Agatha Christie más karaktereivel, így újabb Miss Marple-regény nem várható, ahogyan feltehetően több Poirot-regényt sem engedélyeznek. Úgy gondolom, hogy nagyon elővigyázatosan kell eljárnunk ebben a kérdésben, nyilatkozta Agatha Christie unokája. Ő is és Hannah is remélik, hogy az új Poirot-regénnyel minden krimirajongót megnyernek maguknak. Hannah azt mondja, hogy Agatha Christie szövege számára szent dolog, és nem fog visszaélni az alkotói szabadság biztosította lehetőségekkel, Poirot például nem fog görkorcsolyázni. Tudom, hogy egyesek azt tartják, hogy hagyjuk békén azoknak az íróknak a szereplőit, akik elhunytak, tette hozzá az új Poirot-regény szerzője, de olyan sokukkal megtették már – például James Bonddal vagy Sherlock Holmesszal -, hogy Agatha Christie egy furcsa kivétel lett volna, ha senki sem írja meg. Szerintem nagyszerű dolog, hogy az imádott regényhősöket nem hagyjuk örökre eltűnni – mondta.

Forrás: The Guardian


Vidd hírét!